自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

Gorgor0612 發表於 19-10-28 12:14
男人養妻活兒係責任,如果我係男人,會令自己有能力,唔會要老婆憂心錢嘅問題,老婆有揾錢能力梗係好! 但未 ...

但對方搵得1萬幾千,唔多唔少同學歷,閱力,能力有關。。。個差距唔單單係錢咁簡單,有呢個考慮因素其實都好合理,有心為將來努力嘅,又唔會比自己搵咁嘅人工啦

侯爵府

Anbelle 發表於 19-10-28 17:47
right, 我老公都話搵老婆係要搵一個學歷同佢相若既人, 佢係Master Grad, 都會要求另一伴最起碼都大學畢業, ...

同意,男人用唔介意你搵唔到錢,無學歷見識黎當你老婆同佢用欣賞你,admire 你嘅態度一齊相處都唔一樣啦,女人都係要為自己好好打拼嘅

男爵府

good_pig 發表於 19-10-28 18:56
女人就少左諗,嫁左做家庭主婦...長期飯票mode

有身邊朋友係咁諗,但婚後生活水平低,得一個男人做野,等公屋。

男爵府

Taitaimui 發表於 19-10-28 17:59
我身邊既上司同事都係想搵個跟得上自己又上進既女人,想大家舒服點人之常情。掉轉覺得肯娶低學歷低人工既 ...

講個事例你聽我好多野都叻過我c6,但佢賺錢能力亦好強,我工作與否都唔會影響到生活,佢希望我唔工作照顧小朋友我朋友就覺得我好幸福唔洗做有人養,但其實我覺得湊小朋友辛苦過返工呢個情況你又會點睇呢?會唔會都覺得我要返工先襯得上c6呢

珍珠宮

lovinxenia 發表於 19-10-28 19:41
講個事例你聽我好多野都叻過我c6,但佢賺錢能力亦好強,我工作與否都唔會影響到生活,佢希望我唔工 ...

Jm你呢啲case真係好幸福
但好老實,唔係人人好似你老公咁本事嘛
如果打份普通工,辛辛苦苦先得4至5萬
想另一半分擔下都無可厚非啦

樓主都係講緊呢個階層既男人嘛
比上不足 比下有餘
如果老婆冇做野,又買唔起樓又排唔到公屋
又點生活呢?

珍珠宮

淳熙媽咪 發表於 19-10-28 10:16
係相熟朋友同親戚幾個仔口中聽過
佢地都係20-30歲依個年紀(本身都係無樓or供緊樓)

你選擇人時,人都識得選擇。

唔好坐定粒六 實搵到咁!

侯爵府

我係男人都想搵個同自己門當戶對既人做老婆
貧賤夫妻百事哀

侯爵府

仲有我身邊啲富二代又自己事業有成既男人搵既老婆都係外國大學畢業娘家有錢自己都係專業人士既女人
唔好以為呢個世界有咁多灰姑娘FF啦

男爵府

yurijm 發表於 19-10-28 19:46
Jm你呢啲case真係好幸福
但好老實,唔係人人好似你老公咁本事嘛
如果打份普通工,辛辛苦苦先得4至5萬

你啱,可能我冇認識呢個階層既男人我認識既一係好勁一係好廢
識一個男仔返便利店全職普通職員,月光族不特止仲還唔到卡數,要女朋友幫佢還,而且仲真心覺得幾醜樣下仲要周圍溝女(包括我),有共同男性朋友問過佢,佢話係想食軟飯,唔係點生活
我都識得幾多男人令我覺得佢係不可思議,可唔可以俾d正常男仔fd我呀

伯爵府

女人搵工搵錢易過男人,入大學比率又係女人多D, 點解仲要係咁傳統要男人養起你?

子爵府

lovinxenia 發表於 19-10-28 19:41
講個事例你聽我好多野都叻過我c6,但佢賺錢能力亦好強,我工作與否都唔會影響到生活,佢希望我唔工 ...

你叻所以你老公娶你。係佢信得過你教仔所以叫你唔做野係自願唔係被迫。而家講緊男人要搵個溝通到,背景差不多既人作考慮條件嘛。

禁止訪問

男爵府

Taitaimui 發表於 19-10-28 20:37
你叻所以你老公娶你。係佢信得過你教仔所以叫你唔做野係自願唔係被迫。而家講緊男人要搵個溝通到,背景差 ...

咁我覺得都係人之常情,但如果太過表露出黎又有點兒小家。不過你揀人,人揀你,到背景差唔多既女人又可能心頭高d。

wcpcelia    發表於 19-10-29 10:39

侯爵府

係到見到好多未來會嫌新抱靠佢個仔養嘅99

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

siugocandy 發表於 19-10-28 08:33
有身邊朋友係咁諗,但婚後生活水平低,得一個男人做野,等公屋。

如果去到等公屋, 個女人出黎做野都係搵得唔多就算啦

子爵府

我做左人阿媽,明白多一樣:智力唔多唔少遺傳

如果老婆學曆好,子女資質都會好d, 而且佢會識兼顧仔女學業

仔女乖/生性,真係3個都唔辛苦。否則,生個都操心

男爵府

淳熙媽咪 發表於 19-10-28 10:16
係相熟朋友同親戚幾個仔口中聽過
佢地都係20-30歲依個年紀(本身都係無樓or供緊樓)

無錯,社會就係咁現實。搵到一個收入穩定既伴侶,簡直係事半功倍。

男爵府

joseelee 發表於 19-10-28 12:15
得覺得有本事既男年唔會介意女人搵幾多掛
相反女人搵得多過個男人,個男人唔會好自卑咩? ...

梗係唔會,為錢奔波就真係自卑。

子爵府

lovinxenia 發表於 19-10-28 21:07
咁我覺得都係人之常情,但如果太過表露出黎又有點兒小家。不過你揀人,人揀你,到背景差唔多既女人又可能 ...

我周不時都聽到同埋男人去酒吧吹水就係講下呢啲,講下做野。又唔係講到好嫌棄,但會考慮都係事實,正如女人搵著個媽寶都走夾唔透一樣。我啲同事衷心覺得佢地老婆叻,老婆打返工,一年賺多百零萬...大家一齊努力45歲前退休

珍珠宮

Taitaimui 發表於 19-10-28 22:32
我周不時都聽到同埋男人去酒吧吹水就係講下呢啲,講下做野。又唔係講到好嫌棄,但會考慮都係事實,正如女 ...
的而且確減輕好多負擔
狐狸 你要的是我嗎?
如果 於漆黑中相擁 沒說話也不可怕

首頁

尾頁

跳至