自由講場

跳至

首頁
34567...11

尾頁

男爵府

cyyiu 發表於 19-11-6 19:53
你呢番親子銀行嘅言論,要Cap低佢
我囡明年升小一,等緊18/11公佈自行派位結果 ...

哈哈..我都係見呢度有個jm 講,之後好深刻咁記住左!因為真係講得好啱!
祝大家都搵到一間好學校

男爵府

APIGMA 發表於 19-11-6 20:34
回覆 J.ELLE 的帖子

我女都好鍾意玩LEGO~香港讀書,大人同小朋友都有好大壓力 ...

係呀⋯⋯Lego 真係有好大嘅魔力!
佢令到我個仔可以介到睇電話,所以幾多錢我都會買俾佢!當然係乖嘅時候先會買啦!

男爵府

yveoone 發表於 19-11-6 19:22
其實平常心,當日全部直私rejected,入咗一間大熱小學,但發覺超錯配,所以第二個時超平常心
...

我嗰間都係傳統小學,以前係熱門小學,而家轉左教育方式,好彩都仲跟到,遲啲就難講。不過希望小朋友快啲適應到,我要求唔高,中間就可以,但當然更想佢有進步空間!

侯爵府

回覆 mrchuchu 的帖子

小學咋喎, 到中學點算

男爵府

donald63 發表於 19-11-6 20:57
回覆 mrchuchu 的帖子

小學咋喎, 到中學點算

未望到咁遠

男爵府

J.ELLE 發表於 19-11-6 20:47
我嗰間都係傳統小學,以前係熱門小學,而家轉左教育方式,好彩都仲跟到,遲啲就難講。不過希望小朋友快啲 ...

唉,我估佢一開始至今也是大熱,超傳統,總之跟唔到係你問題。唔keep首80上唔返中學

男爵府

mrchuchu 發表於 19-11-6 19:41
點樣錯配?小朋友返學唔開心?

當人人羨慕,但你覺得自已在地x受苦

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

俾三個真實案例支持你

1. 阿妹裝備唔夠 (媽媽冇諗過需要搞學術),考/叩神校失敗,之後插返當年 Round 1 止步嘅神校,校舍靚又多活動又多野學,考頭 1/3。

2. 阿妹考一線直私 Round One 止步,得二線 offer,大抽獎失敗,努力裝備自己叩門一線成功,小一考試排名頭 20%。

3. 家姐讀女校所以益唔到細佬。細佬得二線 offer,抽獎失敗,努力裝備,叩區內次熱門同外區一線都失敗,點知區內龍頭小學收佢,即註冊。

今年有三個仔仔考小,其中兩個 3 歲幾開始跟我,暫時各有一間 offer 但唔心儀,心儀同水泡 waiting,黎緊仲有 interview。加油!You are not alone! 努力裝備小朋友!

男爵府

yveoone 發表於 19-11-6 21:18
唉,我估佢一開始至今也是大熱,超傳統,總之跟唔到係你問題。唔keep首80上唔返中學
...

你嗰間勁野黎wo,咁冇辦法啦,你點都要首80嫁啦,如果唔係呢6年白捱,你為佢好,佢會知道

公爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回

mrchuchu 發表於 19-11-6 20:40
你有冇In 值資/私校?
無呀,我一心係讀津校小學中學,大個先俾佢去留學~

公爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回

回覆 J.ELLE 的帖子

你仔好好呀,可以唔睇電話我女玩LEGO,玩好多唔同既玩具,但佢都係會日日睇陣電話

大宅

其實我唔明點解要咁大壓力,咁緊張?我上年玩完,只想小朋友讀2線學校,自己知自己小朋友有幾多料,就算抽中一線名校都讀唔黎,不如因材施教。

不過可能我哋網只有一間寶校,所以派乜都唔會太差。就算真係派寶,我都諗住比佢讀。 但我睇曬資料,我第一志願就算排第二都入到,所以都冇乜擔心。

珍珠宮

tyyho1 發表於 19-11-6 17:00
但我覺得好諷刺..
我聽好多家長揀直私都係因為唔想津校谷唔想填鴨..
但要入到直私.. 就要幼稚園開始去谷個 ...

男爵府

1998Ruby1998 發表於 19-11-6 21:25
俾三個真實案例支持你

1. 阿妹裝備唔夠 (媽媽冇諗過需要搞學術),考/叩神校失敗,之後插返當年 Round 1 止 ...

多謝分享,唯有努力裝備好小朋友,預備叩門。

大宅

1998Ruby1998 發表於 19-11-6 21:25
俾三個真實案例支持你

1. 阿妹裝備唔夠 (媽媽冇諗過需要搞學術),考/叩神校失敗,之後插返當年 Round 1 止 ...

介唔介意分享多 d 係點裝備?
其實我真係無概念要去到咩程度..

子爵府

親子王國15週年勳章

cplus 發表於 19-11-6 21:56
其實我唔明點解要咁大壓力,咁緊張?我上年玩完,只想小朋友讀2線學校,自己知自己小朋友有幾多料,就算抽 ...

考直私,好多都係 aim 嗰龍校,有龍校邊個想玩呈分,有細佬妹嘅就更加要努力。更何況十個家長,八個都覺得自己仔女唔係差,可以應付到學校課程。
有啲寶校係考第一名都入唔到 Band 1,做家長當然係想俾到最好嘅平台俾自己仔女。有啲網二線學校都唔穩入。入左小學仲要諗升中網。中西區咁,男仔就算係 Band 1 成績,都係得一半人可以入到 Band 1 校。住南區、北區呢啲,就更加努力要闖出去,你未去到呈分,未能夠深刻體會呈分係幾瘋狂幾疲勞。

子爵府

親子王國15週年勳章

tyyho1 發表於 19-11-6 22:35
介唔介意分享多 d 係點裝備?
其實我真係無概念要去到咩程度..

第二位妹妹,佢 K2 下學期先開始追,所以一開波面試失敗。我幾乎晚晚同佢讀圖書,認字串字,數學操熟 30 內加減,背埋乘數表 (有學校叩門考埋乘數學表同分數概念)。終於叩門 7-8 間,有三間一線肯收,可惜其他大熱學校 (St Mary's、天神 呢啲) Round One 止步。

第三位細佬,臨急抱佛腳,都係搞串字認字。叩 9 間,7 間止步,灰心之際,兩間 call,一間 3X% Band 1,另一間 5X%。

今年兩位,係 2 歲幾已經係一路客廳午睡,一路聽我教佢地家姐。之後都係同佢地讀圖書,認字串字,教科學知識同自理。

最主要係自信同口語表達,第二位妹妹就係夠自信同表達能力好,所以都多 offer (可惜唔 top)。

男爵府

1998Ruby1998 發表於 19-11-6 22:53
第二位妹妹,佢 K2 下學期先開始追,所以一開波面試失敗。我幾乎晚晚同佢讀圖書,認字串字,數學操熟 30 ...

勁!你好有恆心!操到d小朋友咁叻

子爵府

親子王國15週年勳章

mrchuchu 發表於 19-11-6 23:00
勁!你好有恆心!操到d小朋友咁叻

我感激佢地肯聽教肯配合

男爵府

1998Ruby1998 發表於 19-11-6 23:02
我感激佢地肯聽教肯配合

自己湊,有母愛,係會乖d,你真有福氣。

首頁
34567...11

尾頁

跳至