時政擂台

跳至

首頁
34567...22

尾頁

大宅

回覆樓主:

相信你不孤單,我都同20幾年朋友政見不一,無野好講。原來大家價值觀相差咁遠,真真正正了解道不同不相為謀呢句說話。

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

bbyou 發表於 19-11-13 20:22
接連發生群組內,
藍、黄互駡,
廿幾年朋友退組!

你唔孤單,係bk度好多jm都同你同步,來吧

人只要相信自己係做得啱憑良心做事就無愧於心!做人才有意義

複式洋房

你因為黑衣人破壞影響社會憤怒可以理解
但有咩理由撐警警察同政府做錯的事絕對比黑衣人多...剩係721已經係香港的黑歷史

琥珀宮

回覆樓主:

正與邪不需要融和,今日至有個黃絲話我支持林鄭,背後話我,我真係覺得好好笑,你唔撐咪唔撐囉,就算我真係撐林鄭又點?各有各立場,我唔會因為佢黃而令我唔開心。我嘅政治立場,有人咁重視真係幾值得開心㗎。

P.S. 我根本就希望林鄭快啲落台,但我同報料俾我知果個人講,由得個黃絲點諗我,冇所謂。

在世上,各有信念係正常,果啲黃絲咪由得佢地囉,遲早自食其果,係我地清醒呢班有危機感所以感到痛苦囉。

子爵府

回覆樓主:

我連我姑奶都唔想見,雖然佢微黃,費事聽佢講催淚彈有害,冇暴徒點有催淚彈。

男爵府

回覆樓主:

原生一家人同政見已經係天大既幸福!而家每個香港人都承受緊呢個關口。朋友已經少,只淨返1個係同立場,日日教育界宗教界返工,9成9連上司係深黃,處於不能避開的歪理環境,我好痛苦,生活係2度空間一樣。c6成日話自己係中立,佢睇得件事好開,好似唔關自己事,我一呻佢就叫睇開啲無咩大不了。我今日返到家忍唔住喊,野都食唔落。

波比BB    發表於 19-11-14 16:08

子爵府

SandyKL 發表於 19-11-13 22:35
正與邪不需要融和,今日至有個黃絲話我支持林鄭,背後話我,我真係覺得好好笑,你唔撐咪唔撐囉,就算我真係 ...

我都唔鍾意林鄭,但林鄭落台係咪解決件事先,林鄭冇能力解決亦冇心解決。
我戥警察同小市民惨。

大宅

回覆 bbyou 的帖子

呢個網大把人撐

子爵府

回覆樓主:

好在我同我身邊d fd全部都同一隻色咖姐

大宅

回覆 sinohk33 的帖子

認同

子爵府

littlefinger 發表於 19-11-13 20:25
道不同不相為謀

相識近30 年
我都是今年斷了友誼(不是因為政治)
人同人之間總有緣盡一天

珍珠宮

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1)

朋友親戚唔同政見會盡量唔講

就算佢講我都唔會出聲

伯爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

有良知的人是不會孤單的,呢到好多有良知的jm跟你同行

侯爵府

JoanC 發表於 19-11-13 20:43
大家係真朋友,係哩啲非常時期,唔應該過份討論政治。如果對方堅持一面倒,咁已不是朋友了。
...
會覺得,你咁死得要我認同,而你又明知我係好有自己唔會隨便givein,又有咁多次fakenews,咁我點會buy你,你仲死都要得到大家認同,甚至不惜講大話,不惜友情要脅,,,其實要友情來要脅真係得啖笑,,我地係你老友唔係你老婆,不會呵住你啊,,,咁,,算啦,無謂大家辛苦,其實大家都沒大家想像中咁尊重大家,咁咪算啦,緣分盡都要放手
再見,老友,
大家開心各自安好啦

大宅

好彩我成家人都係藍色
仲有呢度

侯爵府

tester5 發表於 19-11-13 21:27
其實你地真係小眾,正常既香港人,都會覺得現在個政差得好離譜。我識既黃/藍都好團結,一致對政府。

不過 ...
我又真係唔覺得係小眾,不過藍人很多唔夠膽同表達普通得普通,不過沒膽同表達得唔好唔等於錯唔等於沒理由,,
我覺得理念,追求,心思都好難判斷,只能就行為,客觀事物來計數,,,其實越來越反彈啦
國際社會都轉啦,你望下德國個訪問,,,
黃黑配合出色,宣傳出色,
成又係黃黑聯手,
敗,都係衰黃黑聯手
今次衰咗,好大大反彈,,,去翻極保守,
友情親情甚至愛情被犧牲,大家認為值得嗎?
我覺得好白痴,不過白痴不等於不會出現,只能夠接受

珍珠宮

OKC 發表於 19-11-13 21:40
想起tvb神劇天與地佘詩曼嘅金句

「和諧唔係一百個人講同一番說話,和諧係一百個人有一百句唔同說話之餘, ...

民主定義,各方尊重
萬物皆空,因果不空

侯爵府

櫻花公主 發表於 19-11-13 21:58
呢句說話本身諷刺大陸,但竟然應晒落香港到
戲劇人生,係咪好荒謬,,原來事實就係咁

男爵府

bbyou 發表於 19-11-13 20:22
接連發生群組內,
藍、黄互駡,
廿幾年朋友退組!

係bk識過d同聲同氣既朋友

大宅

回覆樓主:

我一直覺得唔值得為左班陌生人而同親友朋友對抗,每次有想拗既人我都會叫收口,同講:大家無需追求別人認同,可以堅持己見,但請珍惜情誼~

btw我唔知可以堅持到幾耐,開始有忍唔住想出口,歪理唔可以當道理,班人愈來愈冇性好似中毒噤

首頁
34567...22

尾頁

跳至