自由講場

跳至

首頁
34567...12

尾頁

水晶宮

麟媽媽 發表於 19-12-17 12:58
我冇M痛但周期出血好犀利,驗血發現嚴重貧血,做超聲波發現有子宮肌瘤,醫生建議先做子宮內窺鏡,抽組織睇 ...

我m痛,保險乜都唔比claim

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

miffyumiffy 發表於 19-12-17 13:00
我m痛,保險乜都唔比claim

我唔明,咁你買保險之前係咪已經有長期M痛?如果係已存在嘅病就梗係唔包啦。我份住院買咗好耐了,買嘅時候身體健康又冇exclusion, 我睇唔到有乜理由會唔賠囉。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Anbelle 發表於 19-12-17 10:43
買左3年, 第3年時claim, 而家每年供既錢同之前3年差不多
但我唔係買有儲蓄成份既醫療, 個D唔會claim到好多 ...

每月保費過千嗎?

水晶宮

麟媽媽 發表於 19-12-17 13:06
我唔明,咁你買保險之前係咪已經有長期M痛?如果係已存在嘅病就梗係唔包啦。我份住院買咗好耐了,買嘅時候 ...

我唔m 痛,老虎都打c幾隻,仲洗咩check

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

miffyumiffy 發表於 19-12-17 13:09

咁你要了解自己買左乜喎?好似我咁係買住院,入院做嘅嘢就當然可以索償啦,但早期做嘅嘢,好似我提及嘅驗血啦,喺婦科醫生度做超聲波啦,呢啲全部係門診,我都係自己俾錢冇得claim個喎。其實好多人買保險自己都懵盛盛,就算係工程師會計師醫生都好,都真係要花啲時間去study下保乜鬼。

大宅

littlefunpig 發表於 19-12-17 13:08
每月保費過千嗎?

我係住院, 危疾, 意外, 人壽, 每月$2500, 我自己覺得有能力可以買, 總之每月供款唔會影響我生活, 佔既比例又唔係多就OK,
因為我都仲後生, 萬一有咩事我父母都需要有保障, 所以會買埋人壽

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

miffyumiffy 發表於 19-12-17 13:09

我份保單都有exclusion,寫到明咩原因 (我做過腸手術,所有結腸炎related治療唔包)
但其他原因嘅腸問題都會賠(舊年至claim完)

你保單應有個病徵寫出黎,如果你擔心,可在手術前先叫醫生報價簽form,拎晒pre approval至入院,就唔怕失預算(唔批咪唔做囉,考慮唔鬼續保tim啦)

所有無寫明嘅病徵,保險公司都係要包。無理由佢解釋唔到,唔想賠就唔賠,咁咪好無保障?

男爵府

剛畢業時,同大部份年青人一樣,我非常之吾願意買保險,覺得冇事冇幹只交保費冇claim 佢好曬錢。口雖説不,但都勉強地所有保險買齊。

直至10幾年前,健壯如牛既我竟然急病一埸,當時非常絶望,不停向上天祈求「比我好番啦我寧願吾claim保險呀」。當然後來都乖乖做手術啦,跟住保險發揮作用,我記得住院10天賠左24萬左右,自付幾萬咁,而危疾又賠左一畢。當時有個同期病友佢同我病情差吾多,但危疾就買大我好多,佢用左賠款泥幫補首期上左車,當時又好羨慕佢後悔自己點解吾買啲

PS: 我吾係 agent 吾係打手

水晶宮

麟媽媽 發表於 19-12-17 13:15
咁你要了解自己買左乜喎?好似我咁係買住院,入院做嘅嘢就當然可以索償啦,但早期做嘅嘢,好似我提及嘅驗 ...

我公司in, out-patient都包,仲係大型保險公司嘅貴plan

大宅

麟媽媽 發表於 19-12-17 13:15
咁你要了解自己買左乜喎?好似我咁係買住院,入院做嘅嘢就當然可以索償啦,但早期做嘅嘢,好似我提及嘅驗 ...

係啊, 住院唔包門診, 正確程序係你自己比錢搵婦科check, check完如有問題要入院, 咁入院後既野就可以包, 出院後既檢查就要睇返你買既保險包咩
我公司醫療會包門診

大宅

miffyumiffy 發表於 19-12-17 13:17
我公司in, out-patient都包,仲係大型保險公司嘅貴plan

咁佢唔比你claim既原因?

珍珠宮

C6間公司醫療保險好好包埋,所以不用買。

大宅

waterlilymonet 發表於 19-12-17 13:17
剛畢業時,同大部份年青人一樣,我非常之吾願意買保險,覺得冇事冇幹只交保費冇claim 佢好曬錢。口雖説不, ...

可否請教買邊隻(emoji)..網上資料眾說紛紜

象牙宮

回覆樓主:

如果後生都會買,而家唔諗了,係買都個仔買,我爛命一條

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Anbelle 發表於 19-12-17 13:15
我係住院, 危疾, 意外, 人壽, 每月$2500, 我自己覺得有能力可以買, 總之每月供款唔會影響我生活, 佔既比例 ...
4年岩岩好12萬真係
有無話要供幾耐? 供到60歲?

男爵府

waterlilymonet 發表於 19-12-17 13:17
剛畢業時,同大部份年青人一樣,我非常之吾願意買保險,覺得冇事冇幹只交保費冇claim 佢好曬錢。口雖説不, ...

多年後回想呢件事,我認為趁後生時買齊保險是謹慎的做法,人到中年年紀大左有筆儲備個保額反而可以買細啲(但吾係吾買,朋友爹哋多年前肺癌醫左200萬)。能力可以負擔得到的保障而吾去尋求呢個保障,係一種疏忽甚至無知。有事時後悔莫及。

最後,奉勸各位JM, 想做任何身體檢查的話,盡量買好保險先好去檢查,否則驗到知道身體有乜事先去投保,就多數吾受保了。

PS 我吾係agent 吾係打手

男爵府

PINKI1025 發表於 19-12-17 08:29
想問吓各位或者身邊嘅朋友,如果你哋一直都冇買保險,但宜家有個手術要做,需要十萬,而政府醫院又唔會咁快 ...

冇claim過一定話唔抵買。
隨時拿出幾十萬or up去私家找数一定話冇必要買.

你係边類?

當然开飯都成問題既人根本冇資格買。

利申,我買左幾十年冇claim過。
但我願意比。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

miffyumiffy 發表於 19-12-17 13:17

咁你唔覺得奇怪咩?保險公司有冇同你HR解釋拒賠原因?唔賠都有信出個喎,你公司都比唔少錢買呢個貴plan, 點解你唔同公司反映?我諗保險公司絕對唔想得失呢個咁大嘅客,如果保險公司咁做生意,啲客自然就會流失啦。我身邊啲朋友好多公司嘅employee benefit coverage都好好,從來冇聽過claim唔到嘅case, 我係你一定會搵HR攞份policy來研究。

大宅

littlefunpig 發表於 19-12-17 13:25
4年岩岩好12萬真係
有無話要供幾耐? 供到60歲?

我要check返, 危疾係供到我4x歲, 人壽就唔記得, 但住院同意外好似一直供, 唔知有冇記錯
同埋我中間claim過幾次意外, 我拗柴睇左幾次物理治療

翡翠宮

我覺得保險好X....
身邊有唔少岩岩買完保險就有意外,
斷手斷腳住院claim 保險, 都話"好彩"有買
老老實實... 真係寧願唔claim好過

首頁
34567...12

尾頁

跳至