夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

858D 發表於 20-3-1 19:03
我在妳這標題之前閱讀過妳在其他人開的標題下的回應,我那時已評估到我會喜歡與妳溝通,傾計。因為我從妳在 ...

你太誇獎了,我絕對無妳所講咁好咁大體,我只係一個天真嘅小女人,但亦有很多的缺點。莫講咩我揀人定人揀我,我連明日係點過都唔知,得不到別人的珍惜,只是不停的面對傷害。呢一刻,我會愛自己多啲,唔會再寄望要別人去愛自己。

大宅

clybaby 發表於 20-2-1 18:52
想下自己想要咩生活?唔好執著一個唔愛你既人,心裡先會好過,你現在一直勉強自己繼續扮幸福生活落去,遲 ...

相對但一方有異心, 亦係世上最遙遠嘅距離

大宅

回覆 mc 的帖子

唔係我問佢,係佢自己同我講,亦比我發現左佢同朋友亦有講過,話唔再對我有愛情,我只係同佢生活嘅partner和阿女嘅阿媽......被發現有外遇後,佢先再評估去稱去留問題,佢只係習慣咗安穩嘅生活,亦唔想煩去搞離婚(包括手續和子女安排,同家人朋友交代等),要維持形象,要阿女繼續所謂健康成長....佢係唔捨得一無所有, 因為除咗為阿女之外,佢連佢愛嘅果個女仔都已無埋,人哋放棄左段關係在先,唔想同佢繼續。但佢唔知係咪瘟到病定比鬼迷,佢自己唔想放棄,仲擔心人哋唔開心,仲話要保護小三,講到忍辱負重安撫緊我,佢驚我去佢公司大吵大鬧唱衰佢和小三。人地都唔騷佢,佢仲解釋咁多比人知,為咩?

子爵府

syc7 發表於 20-3-3 11:15
回覆 mc 的帖子

唔係我問佢,係佢自己同我講,亦比我發現左佢同朋友亦有講過,話唔再對我有愛情,我只係同 ...

出軌的男人一開始就當他們是情聖,他們要把一件是錯的事說成是對的,就要把理由合理化。婚姻是面對很多現實問題,磨擦吵架意見不合都是破壞彼此的愛情。不用理會你丈夫現在說的想的,把焦點放回你自己身上。你有想過為什麼會讓小三入侵嗎?男人和女人很不同,男人是會把以往的不滿全放在心上,他們在達到一個爆發點就會拿出來作出軌的理由。

你恨他也愛他,他現在人在很明顯是心不在令你很難過。小三以退為進令男人覺得她才是最好的也只能是一時半刻,時間久了這段情也會變淡。女人在面對丈夫出軌時要先冷靜也正因為我們需要好好想清楚,究竟這個男人還值不值得自己留下來。

mc <()>

子爵府

回覆 mc 的帖子

唔係我問佢,係佢自己同我講,亦比我發現左佢同朋友亦有講過,話唔再對我有愛情,我只係同 ...

(續)

他如果還是一副不甘心迷惘的態度,你就不要理他了。他對其他人說不愛你不重要,對於一個曾經出軌的男人,他就算說還愛都是不可信的。把心思放回自己,提升自己,讓自己更獨立不用依賴他,讓他明白他這樣的態度得回的反應是甚麼。攻心就是要出奇不意,你時刻留意他他就不會明白其實你對他的價值和意義。不用再問他,反而就像對一個親人一般,不遠不近地和他相處,讓他有時間冷靜一下,讓他去想想他應怎樣做。

修補關係是要雙方去做,絕不可能委曲求全就可以真正挽回。如果要孩子開心成長,貌合神離的父母更傷害到孩子。要男人真正回頭必須他自己醒覺才成。
mc <()>

男爵府

回覆 mc 的帖子

其實聽你咁講你先生都幾自私~自己做咗衰嘢唔想畀人知~又話咩唔想改變現狀又話唔想搞離婚嘅嘢~仲話想喺個女面前保持形象~但又冷淡對待你~話唔再愛你~根本呢啲就係冷暴力~佢真係一個超級渣男

珍珠宮

syc7 發表於 20-3-2 23:13
你太誇獎了,我絕對無妳所講咁好咁大體,我只係一個天真嘅小女人,但亦有很多的缺點。莫講咩我揀人定人揀 ...
唔會寄望要別人去愛自己 《==== 所謂「人到無求品自高」,妳選擇唔再寄望被愛,就是品格修為的一個思維方式。支持妳!

我只係一個天真嘅小女人 《==== 小女人,冇唔好吖。好多人成功做到小女人成世。我骨子裏就係想做小女人,只是我唔夠好彩,際遇要我做女強人之嘛。唯有「緣督以為經,可以保身,可以全生,可以養生,可以盡年。」
我連明日係點過都唔知 《====「一天的難處,一天當就夠了。明天自有明天的憂慮。」「船到橋頭自然直」「山窮水複疑無路,柳暗花明又一村」。

但願妳早日搵到一個生活思維方式可使妳在沒有他的日子裡比有他的日子更好過!
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

大宅

mc 發表於 20-3-3 11:28
出軌的男人一開始就當他們是情聖,他們要把一件是錯的事說成是對的,就要把理由合理化。婚姻是面對很多現 ...

小三係咪以退為進,我唔肯定,有諗過打去鬧死佢,希望佢知衰,始終佢係妹妹仔,比人鬧吓可能會覺羞愧。我只係知佢哋因兩間公司合作關係,仍無可避免有公事接觸,個妹妹仔現已有男友,但係我C6仲繼續掛住人關心人,例如妹妹仔嘅寵物最近死左,人哋向同事講起啫,我C6竟攝位去 Whatsapp慰問人哋。又比我發現!呢啲叫斷左?始乎係佢對人仲好留戀。

而家嘅佢,沉默唔因為知錯,係唔開心,無奈,一副失戀嘅樣,我係咪應該調轉安慰吓佢?

重點已不在於小三係邊個或個小三有冇放手。大問題係響我自己C6度。佢個心返唔到轉頭。而我,亦已唔知再點對住佢

大宅

syc7 發表於 20-3-5 00:32
小三係咪以退為進,我唔肯定,有諗過打去鬧死佢,希望佢知衰,始終佢係妹妹仔,比人鬧吓可能會覺羞愧。我 ...

你老公都幾死心塌地吓!人地已經有男朋友仲起勢關心人,可能妹妹也覺得佢煩?個妹妹反應如何?

子爵府

syc7 發表於 20-3-5 00:32
小三係咪以退為進,我唔肯定,有諗過打去鬧死佢,希望佢知衰,始終佢係妹妹仔,比人鬧吓可能會覺羞愧。我 ...

男人心內一點也不會覺得出軌是有甚麼問題,你丈夫現在內心還委屈著,他覺得已經犧牲了愛情回頭,他還沉澱在他自編自導的愛情戲碼內,尤其是小三沒有他也可以開心地和男友一起,他明顯是做不到甚麼就是喜歡繼續在小三面前刷存在感。男人大多覺得他自己人回來又不是不顧家已經好好。

你要做的就是真正告訴他你想要的究竟是甚麼?你要讓他知道你不會在原地一直等他,你不是非要他不可,如只是一個軀殼根本沒有用,夫妻關係冰凍變淡非一朝一夕發生,他既然選擇回家就應真正把心收回,表面回來內心又戀外這絕對接受不到,好好和他心平氣和談談。
mc <()>

首頁

尾頁

跳至