自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

子爵府

想多了,老公無氹你,可能他不明白你為何哭,男人無女人諗太複雜。

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

其實你令兩個男人都好難勘.
笫一次去接, 你已知道老公唔仲意, 你仲要再做笫二次.
公司食花生嘅人好多, 你老公唔想人話你翻頭嫁, 仲帶住個油瓶仔或更難听的說話, 你不是當實人, 你唔會听到.
至於你個大仔, 都20歲人了, 當然睇得出老豆唔仲意, 怕俾人知有佢呢個仔, 佢個心都好難受, 你仲要加多腳, 又何必呢.
有D野, 心照算啦, 何必一定要做出面呢.
快快同老公和好, 免得俾個大仔知道你為咗呢件事同老豆唔妥, 佢個心更難過.
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

珍珠宮

回覆樓主:

唉.....
你一下子抹殺咗老公十幾年嚟嘅努力付出
同時摧毀咗老公咁多年嚟所建立嘅保護

唔向公司同事交代家事,可以保護你同大仔
公司嘅閒言閒語得你老公一個承受,你有無諗吓佢每日返工要面對是非有幾難堪?
大仔都當你現任係爸爸,證明你老公真係好努力去做好爸爸呢個角色
縱使佢哋無血緣關係,但父子情確確實實咁存在
而你為咗老公緊張嘅反應,你評批佢似老鼠,就咁睇都覺得咁講好傷人

付出心力去照顧小朋友從來唔易,更可況係同自己無血緣關係嘅小朋友
十幾年嚟嘅付出,為大仔建立一個溫暖嘅家,令大仔感受父愛係實在難能可貴

子爵府

sm003 發表於 20-1-24 21:18
會!
當同他一起那一刻,
就要當他的兒女是自己親生的,

咁對你兩個仔黎講, 你即係你口中的老鼠?

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

你明知你老公介意,點解仲特登帶大仔去接老公放工?而家係你搞個鑊出黎,應該係你同老公,大仔道歉先啱。

侯爵府

你係做錯,如果佢冇同人講佢老婆之前已有一子,你迫佢俾同事知,對你有乜好處?但公司就會有好多閒話是非

其實你咁樣做嘅目的係咩?

侯爵府

stkyo 發表於 20-1-24 20:29
如果你老公一開始就帶埋大仔參加公司活動就唔會咁多忌諱,我明白職場多人講是非八卦,但事實係大家已經係一 ...

你諗下,同事知道自己結左婚幾多年架嘛,有個咁大年紀嘅仔,d八婆實講是非,唔同同事講都好正常

子爵府

mollybach 發表於 20-1-24 22:25
其實每個人都有陰暗面,內心深處是什麼就只有自己最清楚。既然如此,給雙方留一點空間,無需要迫得對方跟你 ...
同意。正如好多jm好憎6299,留一點空間俾對方,無需要迫男人同你一樣憎6299。

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

sm003 發表於 20-1-24 20:03
老公十年沒有和他屋企人聯絡的原因,
因為沒有結婚 ,
但又有了小兒子,

佢係因為無結婚同有左小朋友而唔同屋企人聯絡?
而唔係為左大仔?

伯爵府

BK Milk勳章

人都是好面子,估計不想人知道,本身這件事不算大事,要看平時的感情,再婚一定是不容易的

水晶宮

sm003 發表於 20-1-24 21:32
回家後,晚上在他房門門口話他的行為,
他都沒沒有反駁,那就證明我覺得他怕被同事知到怕到要要死,是事實 ...

怕有咩問題?人人都有野唔想人知,尊重一下呢個為你放棄親生父母一直愛護照顧你哋的老公啦!

男爵府

回覆樓主:

唔係佢親生,都供書教學愛錫了你大兒子廿年,都算對你兩母子好好。
每人也有底線及心裏介意的事,何必要迫佢呢

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

sm003 發表於 20-1-24 21:57
都應該算愛,
大兒子要甚麼,
老公都會給他。

咁先奇。
原來會咁介意。
我朋友後父都係咁,但佢一家好開心,有生一個細仔。不過佢後父都係因為佢媽咪所以無同男家聯繫了。

大家一起釋懷吧!用愛去感染他!

大宅

回覆樓主:

其實公司同事真係好多是非精,所以如果你C6唔想係工作上為私事煩,就體諒佢。
最重要係佢其他方面無話對大仔唔公平就可以了。不過我覺得如果你因這件事唔開心,可能你大仔都有唔開心,好好解釋比佢知,佢既諒解先係最重要。

大宅

sm003 發表於 20-1-24 17:48
同老公冷戰中~
現在心情十分之差~十分之唔開心~
事因:

你真係諗多咗!淨係佢為你斷六親己經係極大犧牲加你仔都話認佢係亞爸就知佢都錫大仔!其實你先生對你好好呀!

你知佢唔想公認仲特登去接放工,何必迫佢、執著要佢去公開承認呢?!

珍惜眼前人,新年大家和和氣氣團團圓圓吧!

伯爵府

其实你老公已经好抵得諗...
雖然係外国好平常....
係香港好少呢D男人...
你要珍惜...佢返大六娶番个十八岁都重得呀

大宅

sm003 發表於 20-1-24 17:48
同老公冷戰中~
現在心情十分之差~十分之唔開心~
事因:

未必係擔心/介意同事知有多一個仔既,細佬都唔知同哥哥唔同一個爸爸,有可能爸爸擔心如果比同事見到,會有d說話比細佬聽到,引起細佬疑問呢,可能唔想因為其他言語影響屋企人關係,都係為你地好

伯爵府

sm003 發表於 20-1-24 21:56
我只係覺得大方D講出黎及唔通一世唔講?
所以之後佢有同事出來見到我地,
佢又唔記得攞野,就立刻回公司取 ...

每人有唔同意願。
如佢唔想同事知是個人意願。
你何必強人所難。
他同事知道與否又對你是否重要?

男爵府

sm003 發表於 20-1-24 21:56
我只係覺得大方D講出黎及唔通一世唔講?
所以之後佢有同事出來見到我地,
佢又唔記得攞野,就立刻回公司取 ...

其實你都冇為佢諗過
個個都睇得出你老公對大仔咁好
返工嘅世界全部都係外人
又多是非
又要煩工作

如果佢自己冇介紹過
或者未預備好去介紹大仔
你自己咁樣同佢啲同事講
我覺得調返轉頭你老公應該嬲你好耐

就以你講嘅嘢
其實你老公一路做咗好多
有時唔係淨係睇人做少咗邊一部
個仔始終唔係佢親生
佢都做到用心用力
其實你仲想佢點樣
佢呢啲全部都係冇義務㗎
反而你好似要求越來越多
令到老公你自己同埋大仔都唔會好過

男爵府

bbbbb001 發表於 20-1-25 09:03
其實你都冇為佢諗過
個個都睇得出你老公對大仔咁好
返工嘅世界全部都係外人

雞蛋挑骨頭,放過老公同阿仔啦!

首頁
34567...8

尾頁

跳至