自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

子爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

原本我啲口罩無咁緊張,因為上兩星期,响日本城排左兩盒,點知到初八,我老公問其中一個老闆夠唔夠口罩,原來佢一家四口得返幾個,跟住俾左一盒佢,話晒半個米飯班主,自己得返一盒,原本一日一個,用用下唔對路,現在四日用一個,但奇怪,個天又唔俾你死,有次同老公外出食午飯,突然隔離店尼泊爾人快閃派口罩,我地攞左兩包,暫時勉強有得用,下星期我返工了,到時可能兩日用一個,但份工係對客既,我都怕危險

伯爵府

親子王國15週年勳章

ayako 發表於 20-2-11 16:27
我都係咁話,有事上黎又奉旨要人幫,唔幫又嚮到周圍唱,幫又當應份咁

我都識一堆呢d
日日話:佢(我)係應份,橫掂佢又冇嘢做

我一放假放工周圍,一早去排隊,唔敢迫火車,攞住d嘢行大半個鐘,出面得幾度
之後又要包裝,又要寄,日日Lunch 都冇時間食,要趕去郵局

呢d叫冇嘢做

男爵府

虎到金來勳章

syyysc 發表於 20-2-11 12:05
仗義每從屠狗輩;負心多是讀書人。

心情勁好!

大宅

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

侯爵府

2018復活節勳章

MKma 發表於 20-2-11 12:05
表面上越斯文的人,可能暗地裏越計算!

仗義每多屠狗輩,粗聲大氣嘅人都可能較有義氣,看我們遇唔遇到了!

非常同意。好多人外表斯文,唔一定係好人或講義氣。

男爵府

回覆樓主:

諗到一句:
仗義每多屠狗輩

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

網友及同事都有幫忙,謝謝他們。

我上網訂左消毒用品及口罩,如果順利到手,我會給些獨居的鄰居。

侯爵府

2018復活節勳章

waic 發表於 20-2-11 11:55
朋友一,平時超有禮貌嘅好好先生,捨得洗錢。佢入左幾十盒口罩,我冇意中知道,亦知大約價錢,可能我知價, ...

你呢個斯文朋友同我哋一個男性朋友相似。
佢剛結婚初期,主動問我哋佢位印尼老婆入左大樂園酒店做,有飛可以請埋我哋入樂園去玩。當時我哋冇時間話遲啲先。後來有次見面我問佢。點知佢話而家佢哋攞啲飛轉賣。兩張要1000+。我立馬唔出聲。
一場朋友都咁。你係我仲有冇野好講呀!食飯出嚟次次都係我哋請佢。旅行手信永遠唔會少佢。旦佢都咁。我同c6講呢啲人行遠啲好。咁識計數嘅算死草,有冇都罷啦!

大宅

回覆樓主:

我都網購左20盒口罩返黎自用+攞比親友,其中一個朋友,我預左2盒(100個)比佢,佢話仲想要多盒,我明佢情況,二話不說俾多一盒(30個)佢,點知佢又再問我攞…,其實而家人人都缺口罩,有已經好幸運,佢咁樣真係令我好失望…

別墅

Kittymummy 發表於 20-2-11 13:20
我訂左5千幾蚊口罩(未計運費),全部$0.1都唔賺,主要係幫親戚朋友。我要全數比晒錢先,所有風險都係我硬 ...

我都係呀,一野比左5000蚊訂,心中已預算埋幾班屋企人加訂唔到既朋友,其實都未返到貨,仲要運費越黎越貴,圍返接近100蚊盒,有人問我怕唔怕到時疫情減同有平價貨買,我話唔怕得咁多,當幫屋企人買個保險

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

我都係, 原本有個朋友, 平時都係飲飲食食
佢幫朋友用超平價訂口罩, 俾人cut左一半單, 但佢知我一家大細日日要返工, 點都留返俾我. 當然仲係超平既價, 經過呢次真係對佢改觀

水晶宮

hoho728 發表於 20-2-11 17:01
我都係呀,一野比左5000蚊訂,心中已預算埋幾班屋企人加訂唔到既朋友,其實都未返到貨,仲要運費越黎越貴 ...

係囉,同路人。
我訂成萬銀野,又等咁耐都未到。我為返一盒都要$128. 總之好心力交瘁中。

大宅

ellako99 發表於 20-2-11 12:11

我初八拿了兩盒口罩比個好姊妹,佢已經請我一家三口食生日 ...

雪中送炭

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

回覆樓主:

我公司有擦鞋精,果頭話自己無口罩返工,知我訂,叫我幫佢訂埋。轉頭自己送兩盒口罩俾老闆。賤人!

小菜豆    發表於 20-2-12 07:52

珍珠宮

我c6喺外地訂到一箱40盒口罩,$2500運費,派俾身邊親友後我地自己存4盒。即係$2500得4盒。
姑奶一家拎咗10盒,$1都冇俾,佢個仔仲因為醫護罷工事件同我老公頂咗幾句咀。我真係有d心有不甘.....
其他人我唔深究咩構造,都係過眼雲烟,最緊要我睇清c6唔計較、對我娘家又義不容辭,我都好安慰

公爵府

回覆樓主:

我今個星期好彩外面收到18盒,分別係$100&$120,原價轉讓俾家人同朋友,每房家人都無口罩,我一次過暫時解決佢地既問題,住緊醫院既家人就送俾佢,18盒其實淨返2盒係我自己架咋。

珍珠宮

朋友一,平時超有禮貌嘅好好先生,捨得洗錢。佢入左幾十盒口罩,我冇意中知道,亦知大約價錢,可能我知價, ...

平時捨得洗錢,係因為佢揾得多。。
點揾得多?就係靠呢啲時候,比我就會疏遠佢

朋友2, 真朋友,我會對佢更好,有乜都比佢先

男爵府

無乜野,發爛財的人大把,唔使介意,
我呢家得返4 5 個,重用都無得驚,
過左呢個疫情,真係要有3盒係屋企看門口,

大宅

syyysc 發表於 20-2-11 12:05
仗義每從屠狗輩;負心多是讀書人。

認同

首頁
34567...8

尾頁

跳至