自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Sag 發表於 20-5-17 16:34
唯有自己揾師傅上黎再睇下

我之前都租過向西屋,夏天放假喺屋企開晒D窗+開少少門,無開冷氣剩係開風扇,我都覺得夠,好舒服,真正開冷氣嘅時間好少

可能你業主都係我呢種,所以覺得唔洗換

琥珀宮

Sag 發表於 20-5-17 16:41
Thank you ,我諗最後都係買部移動式冷氣,無謂再爭拗。

治標方法,係減低室溫,包括玻璃窗要貼防曬隔熱玻璃薄膜, 做遮光窗簾。

我屋企西南,也會在日間最曬時長關窗簾

禁止發言

子爵府

Sag 發表於 20-5-17 01:06
岩岩新租既,入住後發現無論日頭定夜晚,廳既冷氣已經開到18度最凍,開埋風扇最大,室內氣溫依然超過27度, ...

買過部新嘅啦,走時換返舊果部上去。
帶新嘅走。

禁止訪問

大宅

好難嫁,又冇咩特別事,大部入業主睬你都傻

大宅

Ouzosanc 發表於 20-5-17 18:33
聰明 ~
搭棚兩次 + 新機安裝拆卸, 舊機拆卸安裝及搵地方放, Total $40K 可以埋單嗎 ?

搭棚真係好麻煩

大宅

Sag 發表於 20-5-17 04:31
我幻想到好似去左大排檔咁(emoji)

別墅

jnc. 發表於 20-5-17 17:13
分體式冷氣咁貴, 自費會好蝕,
考慮下,買 2部 , 移動冷氣機 , 直至租約滿,即走人, ...

我宜家好灰,頭先出去電器鋪睇移動式冷氣,原來我根本用唔到,條散熱喉咁粗根本放唔到出窗,有窗花,又唔拆得,有小朋友。

珍珠宮

回覆樓主:

買部座地既冷氣?咁咪唔洗拆舊冷氣又涼d,見你話仔熱到濕疹,touchwood講句真係睇醫生醫濕疹洗既錢都唔止(我都有濕疹,冷氣長開先好d,明白你仔的辛苦!),到時完約搬走都方便
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

別墅

聰明 ~
搭棚兩次 + 新機安裝拆卸, 舊機拆卸安裝及搵地方放, Total $40K 可以埋單嗎 ?

係呀,所以真係行唔通

別墅

Bellahkmama 發表於 20-5-17 18:39
好難嫁,又冇咩特別事,大部入業主睬你都傻

係,喺佢角度可能仲覺得我好麻煩,因為佢部冷氣真係冇壞。

子爵府

岩岩新租既,入住後發現無論日頭定夜晚,廳既冷氣已經開到18度最凍,開埋風扇最大,室內氣溫依然超過27度, ...

我唔知樓主廳個冷氣要搭棚整,佢冇講。唔係所有人屋企冷氣都需要搭棚整嘅。
咁樓主屋企是否細到冇地方放部舊嘅呢?佢係1樓冇講喎。(我冇詳細睇哂咁多頁,唔知中間樓主有冇講過詳細佢屋企情況,我只睇過1樓).
至於將來搬屋冇用,咁就擺下,或者有用得著未定,始終有壞嘅機會。
我自己會係咁做,所以留言,樓主當然唔一定聽我講啦。

子爵府

聰明 ~

我唔知樓主廳個冷氣要搭棚整,佢冇講。唔係所有人屋企冷氣都需要搭棚整嘅。
咁樓主屋企是否細到冇地方放部舊嘅呢?佢係1樓冇講喎。(我冇詳細睇哂咁多頁,唔知中間樓主有冇講過詳細佢屋企情況,我只睇過1樓).
至於將來搬屋冇用,咁就擺下,或者有用得著未定,始終有壞嘅機會。
我自己會係咁做,所以留言,樓主當然唔一定聽我講啦。

子爵府

樓主,sorry,回錯你。

別墅

dongnut 發表於 20-5-17 18:55
咁樓主屋企是否細到冇地方放部 ...

需要搭棚,同有機會原先既喉唔岩用,牆身仲有牆紙,所以如果自己換既都好麻煩,冇辦法用到窗口機,因為呢度裝唔到,只能安裝分體式,已經問埋電器鋪sales ,比左相佢睇。

多謝你意見

別墅

有冇jm知道呢款冷氣需唔需要接駁喉?印象中,喺餐廳見過好似冇喉,淨係插電

子爵府

Sag 發表於 20-5-17 19:08
需要搭棚,同有機會原先既喉唔岩用,牆身仲有牆紙,所以如果自己換既都好麻煩,冇辦法用到窗口機,因為呢 ...

我只睇1樓,其他留言冇睇。所以只講自己會咁做。anyway,祝樓主你早日攪掂,舒舒服服。

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

好難搞,你又冇理由幫佢換咗部機,如果窗口機唔係好貴,一人一半問佢制唔制。

市面有些流動冷氣機,到時可以帶走,不過要有排風口,有d 人話涼,有d 話唔涼。 你研究吓。
https://onlygoodproduct.pixnet.net/blog/post/204237615

仲有d 細細粒的迷你冷風機,但間屋可能會好濕,但開冷氣加埋呢d,近距離吹都可以有幫助,頂住先,再諗辦法。

https://youtu.be/UWOpL3Lhc48

琥珀宮

Sag 發表於 20-5-17 18:44
我宜家好灰,頭先出去電器鋪睇移動式冷氣,原來我根本用唔到,條散熱喉咁粗根本放唔到出窗,有窗花,又唔 ...

我以前見過,有d係無散熱喉

首頁

尾頁

跳至