自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

水晶宮

hker 發表於 20-6-7 01:15
妳也飲點chamomile tea

=======

我都係呢個星期咁樣餓法。連我都覺得奇怪。已經唔多好甜野,但都中招。

水晶宮

小傑媽媽 發表於 20-6-7 01:13
我最鍾意食垃圾食物

咁啱既?我都好鐘意食薯片,最愛食垃圾。唔鐘意食飯。

侯爵府

~仔仔媽咪~ 發表於 20-6-7 01:21
啱啱揾到粒仙丹個葯袋,真係您食開果隻,呢隻每次睇偏頭痛,醫生只開一粒我食,食完加埋暈浪丸5分鐘內幫我 ...

暈浪丸?

我單食這隻,也想死(人很暈的。不吃飽打底,直頭反胃!很多人也是這樣; 我一定吃即食麵/重油份的面包)

====
以前買,好像$600, 6 粒,我不知現在幾多錢了(多了廠)!我是十分幸運,痛症科開給我。($10, 3 個月)

====

撈Acroxia 食,無用的。不要吃arcoxia了。(我也有其他pain killers, 撈埋食,migraine 也不會快點無事。反而,胃頂不順)

====

總之,懷疑有什麼問題,快點回醫生吧!esp 心臟。

=====
信我,無咁快"個頭近"。哈哈!

You are what you eat.

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

水晶宮

hker 發表於 20-6-7 01:03
我去Botox Clinic 時(腦科醫生),很多人也是"皮光肉滑",但不開心的。

長期痛症,真的好攞命!

我人可能比較鐘意揾人詐嬌,所以比較容易喊。
痛起上嚟對聲對光都異常極度敏感,連張A4紙我都覺得佢勁反光,仲痛得仲金,聽聲我直頭有作嘔feel,所以真係好難頂。上兩個月發作,如果個女上司唔係係咁ee um um咁催我做野,我都未必頂唔住,一放lunch馬上閃人坐車見醫生,原本我真係想捱到放工,但真係好辛苦好唔舒服,果時已經痛到暈到我係完全覺得自己個人好凍同不停震,勁驚暈低直接上天堂。

侯爵府

~仔仔媽咪~ 發表於 20-6-7 01:23
我都係呢個星期咁樣餓法。連我都覺得奇怪。已經唔多好甜野,但都中招。
...

人到中年。好難講。

像我最近日日在家 Zoom,反而瘦了!(我也很怕糖尿!年輕時,瘦了是good news! 我自己有機驗糖尿的。) (我堅持16:8, 口痕intention少了很多; insulin 沒搞事。我們食所有野,insulin 也會出來的。不停不停食,insulin 慣了四圍去。食少一會,又有飢餓感了。)

眼又濛(不知是否老花)。

===

====
大家也健健康康!

侯爵府

~仔仔媽咪~ 發表於 20-6-7 01:33
我人可能比較鐘意揾人詐嬌,所以比較容易喊。
痛起上嚟對聲對光都異常極度敏感,連張A4紙我 ...

如果妳真的痛到咁,妳又吃過那藥。自己買吧!(一盒 6 粒)

大概發migraine 時要食!(不要太遲食)(吃飽才食!勁想嘔 )。

痛症科也advise 我一有事即食,不要拖。(我不會撈其他藥)

=======
migraine attack 勁辛苦,上到天堂是好事。中風就煩了!(我好怕migraine 會中風!)

所以,我一有事會吃那藥,(但有時只能有30-50% 效用。我要即時 "死番"屋企的床。

我隨身也有massage oil 頂住回家。

也會沖那茶。

樣樣也做。(但要靜靜地,蓋在被下面!自己痛死!)

====

水晶宮

小傑媽媽 發表於 20-6-7 00:55
我食左年幾血壓藥lu,之前都有去急步行,但疫情之後我已停左運動

我依家都係每日番工專登行去最遠果個地鐵站坐車,連扶手電梯我都照行樓梯當做帶氧運動,中午就算冇胃口,我都照落街行去老遠買包食,食完午睡一陣至開工,屋企一有時間就拉筋。做耐咗連膊頭頸痛都冇埋,您都試下。

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

水晶宮

小傑媽媽 發表於 20-6-7 01:32
我都係
睇黎我哋幾啱key

鐘意食薯片先至大肚腩吖,都知衰,但窮忙咗成個星期,放假好難唔買番一大包冧下自己嘛!

已刪除用户

水晶宮

小傑媽媽 發表於 20-6-7 01:44
唔好食咁多包,包其實冇乜益,除非係食硬到掟得死人嗰d粗糧包啦
最衰我係乜野運動都唔多做得,隻 ...

我都有根膜炎架,腳踭日日痛,另一隻腳膝頭又容易痛,膊頭同頸都痛咗半年,不過呢期轉咗新工,自己做運動多咗(想番工着衫着靚啲),係咁拉筋呢吓真係好幫到我,至少膊頭同頸冇再痛,係我人比較易受驚受壓又易燥底,一嚇親或情緒起時條頸自己痛囉,所以我至覺得我會爆血管。
您試下舉啞鈴或做下簡單熱身拉筋動作吖,都有幫助。

已刪除用户

水晶宮

小傑媽媽 發表於 20-6-7 01:44
唔好食咁多包,包其實冇乜益,除非係食硬到掟得死人嗰d粗糧包啦
最衰我係乜野運動都唔多做得,隻 ...

我都係因為依家番工地方勁多人(灣仔),放lunch堅多人到好似打仗,連買外賣都多人到癲,我堅怕多人想一個人靜吓,所以至買包番公司食,呢期都有轉食飯糰(地鐵站果間),乘機食吓紫菜,因為有人話高血壓食吓紫菜係好。
掟死狗我都鐘意食架,不過棚牙我都麻麻地,唔可以成日食硬包。

水晶宮

hker 發表於 20-6-7 01:39
如果妳真的痛到咁,妳又吃過那藥。自己買吧!(一盒 6 粒)

大概發migraine 時要食!(不要太遲食)(吃 ...

但長期食呢隻葯我又怕會食純咗冇效,一般葯房配到嗎?

已刪除用户

水晶宮

小傑媽媽 發表於 20-6-7 01:53
我都係有筋膜炎,都係腳踭痛呀,啞鈴更加唔舉得,因為我隻手而家用唔到力,一用力就痛,而家我都痛緊,遲d ...

要做手術?手係咩問題用唔到力?我都發現,我年紀大咗,身體越山越多毛病,多到我都驚訝我咁快變老人精,明明自己仲扮緊16歲,隻佬話我得3歲。

水晶宮

小傑媽媽 發表於 20-6-7 01:59
食紫菜對高血壓好咩?我鍾意食即食紫菜,好鬼咸嗰d,真係慢性自殺
食飯糰點都好過食包,再唔係 ...

反而咸有鹽果啲唔可以食吖。要食壽司果隻冇灑鹽果隻紫菜,佢地好似話用佢嚟代替鹽吸收納,會健康啲咁話。詳細認真要上Google揾番啲文嚟爬下至知。

已刪除用户

已刪除用户

首頁
34567...9

尾頁

跳至