自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

wing51110 發表於 20-6-13 13:30
我同你,用同一個辦法,戒緊買野,買左股票就無咩心機買衫褲鞋袋(emoji)
...
我就沒咩股票癮,但有定期癮,成日想儲埋舊錢就定期。

侯爵府

jywbb 發表於 20-6-13 06:32
我見親靚,鍾意,適合,就買。
平,貴,店舖,網購,乜都剎!
有無 jm 都好似我咁,咁不能自拔?

介紹你睇呢三本書,我睇完後買少好多

男爵府

Astra00 發表於 20-6-13 13:35
我就沒咩股票癮,但有定期癮,成日想儲埋舊錢就定期。

我直頭唔識買股票,但咪開個戶口買藍籌擺,好過日日身痕買野

大宅

你空虛你寂寞你凍

男爵府

wing51110 發表於 20-6-13 13:30
我同你,用同一個辦法,戒緊買野,買左股票就無咩心機買衫褲鞋袋(emoji)
...

其實買股票都唔錯,啲錢係買咗嘢,我叫做唔可以控制到。但係買收息嗰啲起碼算係錢揾錢。我唔係day trade 嗰種人,只係我老公話佢會買咩我自己考慮買唔買。不過我已經錜緊買隻錶好,定係買隻介指好...理智地係應該買隻錶嘅。

男爵府

Astra00 發表於 20-6-13 13:34
係,咁我都沒欠卡數。食個方面係呢幾個月省左支出。好開心。(盡量找楓櫃內、冰箱內的存貨先)。 ...

唔出街食,原來真係慳好多㗎!我哋以前週末嘅午餐同晚餐一定出街食。開頭要留喺屋企,都會一個星期買一、兩次外賣。但係慢慢咁連外賣都冇買。食物會買多咗,因為我老公而家個個星期都試煮一、兩樣新菜,不過都平過出街食。

我之前非常非常少整嘢食㗎。近排學整蛋糕同麵包,好開心!

子爵府

canies 發表於 20-6-13 13:10
問心,就咁聽數字就唔算好驚人,
不過如果你有罪惡感咪買少啲囉。

我早幾年高峰期淨係裙都300條到,好多係2-3千或去旅行買番黎,之後逐少丟,所以樓主又不用太自責,女人都喜歡買衫的

公爵府

回覆樓主:

我都係

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都好鍾意買野, 去日本旅行一定買衫, 其實大把衫未開但又忍唔到手, 但照買唔理
淘更加買得多, 啲野平好似有用就買

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我諗每個人都有購物慾同喜好。
我覺得如果負擔到,買野放縱下無妨。
但我認為正常人應該係對某一兩樣野係咁。好似有人特地中意買衫,有人特別中意買袋,男人可能中意買玩具,女人可以中意囤護膚品。
但如果唔係一兩樣,係樣樣都係咁買法先滿足,我覺得係病態購物狂。純粹只係中意買野比錢既感覺。

首頁

尾頁

跳至