1-3歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

Heart18 發表於 20-6-20 17:30
佢瞓咗就唔會呑野,一日四餐,得18磅左右。
之前佢細個飲奶,會成日呑唔切,成日濁親,跟住就會嘔,醫生同 ...

我bb細個成日嘔奶入院,一歲前食固體都好地地,都係由一歲三個月開始食固體好差,但仲會飲奶,亦都有醫院嘅醫生發現佢好抗拒食固體或者好單一咁淨食白飯吾食送,就轉介去見營養師,要覆診。有次無意中我朋友揾bb食飯,佢哋幫我餵bb食飯,佢又會食到正常份量嘅飯同小量嘅送,事實證明bb係蝦我(單親,唯一嘅照顧者),盡管我俾佢自己食,協助佢用餐具食都好,都遠遠吾及其他人幫我餵佢食嘅量。可以的話你都可以請屋企人有空嘅時候幫幫你餵,睇下會否食到正常份量。

複式洋房

yuukbbi 發表於 20-6-21 00:31
我bb細個成日嘔奶入院,一歲前食固體都好地地,都係由一歲三個月開始食固體好差,但仲會飲奶,亦都有醫院 ...

佢都係好怕爸爸,爸爸少餵佢,佢會乖乖咁食,一發脾氣,爸爸話下佢就會乖返,但我餵呢,就會大喊,喊到我收野為止!

別墅

Heart18 發表於 20-6-21 01:21
佢都係好怕爸爸,爸爸少餵佢,佢會乖乖咁食,一發脾氣,爸爸話下佢就會乖返,但我餵呢,就會大喊,喊到我 ...

可以我小朋友外向,冇怕大人,反而好鐘意大人,雖然都會發下脾氣,但會照食。對住我餵,吾喊但亦吾食,直接行開,嘢我會照收。

複式洋房

yuukbbi 發表於 20-6-21 01:31
可以我小朋友外向,冇怕大人,反而好鐘意大人,雖然都會發下脾氣,但會照食。對住我餵,吾喊但亦吾食,直 ...

但我哋先係主要照顧者,所以都係要搞搞佢,氹掂佢食嘢先得!

複式洋房

Heart18 發表於 20-6-17 15:46
佢餐餐都唔食,咁可以點?佢試過幾日餐餐餵一個鐘,都係食得幾啖,一個鐘就收野,個人瘦咗,婆婆嫲嫲個個 ...

我餵一餐飯要餵兩個半鐘,無辦法噶,就算食得耐都要餵咖,個個都話夠鐘就收走等下一餐先再俾佢食,但係佢自己好似唔識肚餓咁,做得人媽媽果個都唔會話由佢食就食唔食就算囖,所以我每一餐飯都會食好耐,只要佢肯食食得慢我都無所謂

別墅

Heart18 發表於 20-6-17 16:07
試過一齊食,但都係食幾啖就唔食,佢係開心嘅,但之後淨係會睇住我哋食,自己唔肯食!麵包烏冬都試過,麵 ...

其實佢攞食物黎玩係好事喎 你不如買飯盤 大到佢跌唔到食物落地 就算跌 你就由佢 唔好阻止佢玩食物 你咩都唔俾佢唔會食得開心架

首頁

尾頁

跳至