自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

ivycwl 發表於 20-6-20 23:04
話說今晚食飯,食完飯弟婦叫3歲的囡背三字經同兩首唐詩。

我講咗句背黎有咩用,其實佢明唔明自己讀咩?

我仔女中三同高小,我都冇叫佢背過,係學校嗰時要佢地背先背

大宅

miffyumiffy 發表於 20-6-20 23:22
又真係好無聊

背乘數表有用啲

我幼稚園k,3已經識背,但好快忘記曬,數學係要訓練思維,吾可以單靠背

大宅

我念佢原意係準備幼稚園interview掛
面試時小朋友多一個才能可能會加分

男爵府

回覆樓主:

背完唔明都無所謂,先背後理解,再應用係基本學習應用模式,讀醫都要先背一大埋野先再理解點解咁再應用實習。讀數都要先背公式再理解公式原理再應用不同範疇,其實係唔同lv 既學習

小朋友依家唔明唔緊要,背左起碼可建立語感,3歲口up up 未當搵野俾佢練習講野,各施各法啫,你覺得背唐詩無用,背佛教心經又得、背聖經金句又得、背九因歌又得、背莎士比亞又得,再唔係有d 細路睇電視,背哂電視、廣告d 對白又得

er..我仔呢,兩歲係嫲嫲口up up下,就識up 「月光光,照地堂,年卅晚,摘檳榔,檳榔香,摘子薑,子薑辣,買蒲達,蒲達苦,買豬肚,豬肚肥,買牛皮, 牛皮薄,買菱角。。」

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

人地都係同屋企人炫耀,又唔係周街表演,佢係你侄女,你唔可以讚吓咩?除非有過節另計

仲有,人地得3歲,識背好叻,有好強的記憶力!

子爵府

係,3歲背雖然冇用,但隔幾年到小學,他們好易會明,而且記憶尤深。我仔3歲時讀一兩次就背到。現在大學,估讀幾次都未必背到。

水晶宮

回覆樓主:

從冇背過

已刪除用户

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至