婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

民房

回覆 Wing(婷婷媽咪) 的帖子

我今年7月發生的同你一樣,自己摸到硬塊睇醫生即時照夾胸同超聲波同抽粗針,而夾胸報告是見唔到粒野,只有超聲波見到,報告已是2期,做完全切手術,最後都因為腫瘤太惡要做化療,年年有驗身一樣要小心,黎緊要等傷口復原再化療😫😮‍💨

民房

咩係cool cap?

男爵府

熱血勳章

AnnieChan_FB 發表於 23-8-8 19:04

我今年7月發生的同你一樣,自己摸到硬塊睇醫生即時照夾胸同超聲波同抽粗針, ...

Annie, 先抱抱你 好彩你有做身體檢查,起碼係早期發現,加油呀

男爵府

熱血勳章

AnnieChan_FB 發表於 23-8-8 19:06

咩係cool cap?

可以睇下呢到

https://bcyouarenotalone.hk/cold-cap係乜東東/

民房

Wing(婷婷媽咪) 發表於 23-8-9 08:36
可以睇下呢到

https://bcyouarenotalone.hk/cold-cap係乜東東/

Thanks,你有用到嗎

男爵府

熱血勳章

AnnieChan_FB 發表於 23-8-28 12:35

有呀

民房

AnnieChan_FB 發表於 23-8-28 12:35

睇左,可以pm我嗎?

民房

樓主您好!
我剛確診係2a期 Her2,睇私家醫生,星期一會做pet scan , 姑娘昨天打來話要先做化療和標靶再手術,因為測到隻嘢既生長速度係36%算快,最好盡快打化療針先,預計第一針要12萬,第二針要8萬,之後可能轉到去政府打,之後的標靶葯就算在政府都要自費,一d都唔平,雖然我有保險,但只係一般的醫療保險,已問agent話癌症每年有8萬保額,現在除了擔心自己身體,也十分擔心沉重的藥費,請問你有申請到任何基金資助嗎?謝謝!

男爵府

熱血勳章

Don_Ma 發表於 23-9-1 13:01
樓主您好!
我剛確診係2a期 Her2,睇私家醫生,星期一會做pet scan , 姑娘昨天打來話要先做化療和標靶再手 ...

Hello Din_Ma

2a期 Her2係正確的,第一針因為要用double doses,所以貴好多,如果先化後術雙標+化療,政府係有資助,但可能真係要等,不過資助既野我唔係好熟,你可以pm我傾下嗎?

別墅

樓主,你好丫,我今年42歲,在5月尾時發現胸上有明顯凸起既腫塊,當時去睇普通科醫生,建議我可以先出去坊間既化驗所照左胸,因排政府照要好耐,並幫我寫轉介信去排專科。政府專科好快約左6月中見,我拎住份報告去睇,話粒野都幾大,所以安排我一個星期後在醫院抽粗針,同埋叫我自己出去照埋右胸加夾胸。抽針結果証實確診係癌,同時夾胸時發現淋巴好似有幾粒野,想confirm有冇里野,又一次要求我出去坊間抽淋巴化驗(不過個護士好好,幫我搵埋化驗所約埋期),如果有事就一個手術搞掂晒。7月中confirm淋巴冇事,約左8月頭做局部切(醫生見我算後生,所以幫我做局部)。手術完成,証實係2期her2浸潤式乳癌,但同時發現腫瘤其中一邊仲有啲早期病變,而且位置係乳頭附近,無奈之下為左條命仔要係9月頭做多一次全切手術。手術順利,而禽日我都見埋腫瘤科,確定會係十月中開始打4針化療,一年既標靶藥,同埋食十年既荷爾蒙藥,現在等待治療中。
其實我係照係出面做之外,政府既期都算快。希望我呢個經歷俾大家做個參考,謝謝。
不過都想問下樓主,當時有冇食啲保健產品?因為有朋友介紹其間可以食速癒素幫忙恢復身體,但我唔知好唔好。

別墅

樓主你好
我都係剛確診
我要化療 電療 食药食十年
想請問你康復後身體要否在家調理一段時間才可正常生活?
家人擔心我化療後身體更虛弱
令我更擔心自己嘅狀况

男爵府

熱血勳章

win615 發表於 23-9-16 13:40
樓主,你好丫,我今年42歲,在5月尾時發現胸上有明顯凸起既腫塊,當時去睇普通科醫生,建議我可以先出去坊 ...

你有淋巴感染但打4針?呢個係HA既方案?一般如有淋巴感染既her2, 術後都會6針化療加打雙標靶,但可惜雙標靶冇資助,不如你pm我再傾傾?

男爵府

熱血勳章

fatcow 發表於 23-9-18 08:41
樓主你好
我都係剛確診
我要化療 電療 食药食十年

Hello fatcow,

我做晒treatment休息一個月就返工,好精神冇事,其實化療冇電視做戲咁恐怖,每一針有幾日好似大感冒咁架咋,你可以pm我繼續傾下架

別墅

Wing(婷婷媽咪) 發表於 23-9-18 15:37
你有淋巴感染但打4針?呢個係HA既方案?一般如有淋巴感染既her2, 術後都會6針化療加打雙標靶,但可惜雙標 ...
我淋巴check 左冇事,係第一次手術時都有切頭2粒前哨淋巴去驗都係冇事既

大宅

回覆樓主:

上星期發現左邊乳暈有粒野,係圓形,表面睇到突起的,比一毫子細,好擔心

男爵府

熱血勳章

derrylkw 發表於 24-1-3 16:47
上星期發現左邊乳暈有粒野,係圓形,表面睇到突起的,比一毫子細,好擔心

...

快啲搵乳腺外科醫生,我自己係睇柳漢榮醫生

男爵府

Poo得好勳章 認識瑞士牛牛第二回

Wing(婷婷媽咪) 發表於 23-8-9 08:36
可以睇下呢到

請問一下係邊度可以買到呀,請問可pm你嗎?謝謝

男爵府

熱血勳章

Jellybeauty 發表於 24-1-16 13:41
請問一下係邊度可以買到呀,請問可pm你嗎?謝謝

Pls check pm

大宅

derrylkw 發表於 24-1-3 16:47

...

我都係,你check左未呀

大宅

kay126kay 發表於 24-1-25 21:35
我都係,你check左未呀

睇左家庭醫生,原來係生瘡,依家謝左喇,你呢?有冇睇醫生?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊