婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

而家未一齊住你都咁多問題,一齊住之後簡直唔可以諗會變成點!慳少少傷感情咪仲唔抵!

大宅

我諗你對移民真係諗得太簡單。

喺外國生活搵錢一定唔夠香港多,搵到嘅工都係低下階層,人哋唔做留返俾你做。樓上講得好啱,如果兩公婆唔係一條心就唔好搞移民,最終可能離婚收場都有知。我親眼見過我親戚移民去加拿大嘅苦況,香港佢哋有廠有公司,去到加拿大大中華超級市場幫人切菜、搬貨咋,你話唔陰公就假!

我唔係想嚇你,不過我喺外國都住過兩年呀!

男爵府

chuchu_jc 發表於 20-8-20 21:22
其實找到工作,找到社會位置便ok,
問題系e家經濟唔好,找工難

你將移民諗得太簡單了

男爵府

little_angels 發表於 20-8-20 23:42
我諗你對移民真係諗得太簡單。

喺外國生活搵錢一定唔夠香港多,搵到嘅工都係低下階層,人哋唔做留返俾你做 ...

冇錯, 樓主諗得移民太簡單。
不過好彩而家押後計劃,再比時間摸索下, 比思緒沉澱下先再決定.
除非$不是問題,否則移民除了生活上的調適之外,最重要是維持收入, 即是找到工作。雖道有手有脚馬死落地行,肯捱應該點都有工作。但首先釐清自己肯捱定義,在外地,肯捱可能係去做一些在自己城市中從未想過能接受的工作.
仲未講本身英文麻麻,這情況,就算肯捱,機會也不多。
還要注意當地失業率之高,人家呢菩薩過江ing呀!
人在異地,冇人冇物由零開始,是艱難到難以想像的事。
還有,再想一想退路,5+1冇話到時必批,英國佬數口好精,有哂條文後路冇講必批。對國家造成負擔的人口,英國又怎會歡迎?

大宅

BN0呢種方式根本唔叫移民,明眼人都知係英國搵笨,居然咁多人恨去。搞咁多嘢去到都唔知可唔可以生活到,捱夠時間人哋一句reject你乜都冇,其實請想去嘅人,有咩信心英國要俾個國藉你?你要居留,肯付出勞力,好多國家都歡迎,但想要國藉丶福利丶永久居留,又係另一回事。最重要係樓主老公,又冇膽又冇用,考察都唔肯去,剩想男家一家人圍爐取暖,希望個老婆出去做嘢幫人養埋仔。其實樓主你真係睇得移民太簡單,得罪講句,所有設想都有啲幼稚,加個唔同心嘅老公,再加男家不友善嘅全家,牌面睇:必定失敗!

水晶宮

Pianocake 發表於 20-8-21 17:28
BN0呢種方式根本唔叫移民,明眼人都知係英國搵笨,居然咁多人恨去。搞咁多嘢去到都唔知可唔可以生活到,捱 ...

其實未去過英國旅行就已經叠埋心水計劃移民英國, 仲 plan 埋边個湊小朋友放學, 樓主真係好勇!!!!

已刪除用户

水晶宮

藍尾巴 發表於 20-8-21 18:05

你提下佢,佢大女已經上中一,要統一派位佢要1月前有住址證 ...

以年齡來計, 英國小一入學年齡為5歲 (香港小朋友5歲讀k3) 。

即是说, 當香港小朋友讀小六時, 同齡小朋友在英國讀中一。

有錯請指正。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

拎住一, 二百萬... 我一定唔會移民... 到時搵唔到野做咁點?除非個邊有份工等緊我去做啦... 仲要同叔仔一家一齊? 更加唔會... 比我如唔夠錢唔會勉強啦... 到時得個吉... 兩頭唔到岸呀...

伯爵府

回覆樓主:

樓主係咪唔知BNO玩法係吸金同吸人才,樓主2公婆2樣都唔係,得1-2百萬,係香港算低上層,係英國最低低低下層,留返起香港起碼有返工,有朋友,就算離婚都可以爭到個女,去到英國先離婚, 一鋪清袋。

大宅

Pianocake 發表於 20-8-21 17:28
BN0呢種方式根本唔叫移民,明眼人都知係英國搵笨,居然咁多人恨去。搞咁多嘢去到都唔知可唔可以生活到,捱 ...

“5+1冇話到時必批,英國佬數口好精,有哂條文後路冇講必批。對國家造成負擔的人口,英國又怎會歡迎?”

你心水好清,呢啲嘢係做俾其他人睇,外國佬唔係儍仔,那裏有 free lunch?! 佢哋一定計過數,冇死錯人㗎!

大宅

little_angels 發表於 20-8-21 23:29
“5+1冇話到時必批,英國佬數口好精,有哂條文後路冇講必批。對國家造成負擔的人口,英國又怎會歡迎?”

...

好彩樓主最終都如夢初醒過來?我眼見97移民有親戚移民尾國付上沉重代價!有一位舊街坊移民英國開超市添,一家四口佼到得返两母女,又係付上沉重代價請三思!

複式洋房

先諗掂錢先,無錢勢係假,到時咪諗住有政府接濟你。
最好係揾到工有人要你先去,唔係話你過去先慢慢揾唔得,但係一你係專業人仕,好有料,人地無你唔得。二係要預揾返起碼半年九個月,有返咁上下錢先好過去慢慢揾。
我識人之前居英權過去嘅,原本喺香港做政府工,過咗去到依家廿年都無做嘢,但關鍵係人地喺香港有三層太古城收緊租,唔做退休都無問題。
你有無先?或者袋住幾千萬過去都ok.
過去揾唔到嘢做,三餐點搞?屋租點交?去超市入膠袋攞。

已刪除用户

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

去英國(或者外國)除非專業人士,如果唔係,難搵工!當然都好睇個人際遇!如果唔介意去food court 抹下tray,sushi bar包下sushi ,咁呢啲工作應該都會搵到!所以有一日我離開香港,我應該係有足夠錢慳慳地生活落去,咁咪搵下呢啲低收入工作過日神

大宅

藍尾巴 發表於 20-8-22 00:41

我係指如果佢讀大學時,要比國際學生學費,貴本地好多。如果 ...

其實政策冇講大學學費點計,如果睇現時普通移民或工作簽證制度,條文只係話要證明到個小朋友過去三年既通常居住地為英國,冇話一定入左藉先計 究竟係咪呢?

雖然我個仔得三歲唔洗唸,不過如果有人clarify 到就好啦

禁止訪問

子爵府

回覆樓主:

去唔去都唔緊要,千祈唔好同人夾,真係親戚都冇得做。

別墅

暫時唔會去英國,
大家不用擔心,
有朋友將會去,
再睇下個feedback

男爵府

chuchu_jc 發表於 20-8-23 21:34
暫時唔會去英國,
大家不用擔心,
有朋友將會去,

其實你老公既性格根本不適合移民

車牌又冇,技能又冇,英文你又話一般