自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Onlok 發表於 20-9-11 16:06
會咁嗎?香港都好多地方可以去。
我窮,中六七先第一次坐飛機去遊行。宜家小孩很幸福。希望大家身在福中要 ...

你就好啦,我第一次坐飛機係出嚟做嘢後,都廿幾歲。而家我兩個細路都十幾歲,未帶過佢地搭飛機,旅行都係得一次咁大把,幾時至可以脱貧,唉。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

公爵府

pongpig 發表於 20-9-10 11:41
有幾sad呀 無得旅行姐?如果無飯開咁唔洗做人啦

正想講

男爵府

貓頭雀 發表於 20-9-10 11:47
小心膠post,
小心記者引起話題拿做故仔。

我都覺! 仲要叫自己做xx daily,直頭似報紙名

水晶宮

回覆 lastpass 的帖子

係呀! 你真犀利!

侯爵府

誇張!其實細路仔絶大部份唔識‘恨’去旅行,你帶佢去郊野公園走下,去商場食下嘢,佢同樣開心

伯爵府

mamadaily 發表於 20-9-10 11:20
大家既小朋友有冇「旅行癮」?琴晚同細仔睇前年去日本旅行既相,佢睇睇下扁咀,問我幾時可以再去同minion影 ...

有幾sad?
因為經歷得少,所以sad?

經歷多啲,就唔會恨去旅行。

伯爵府

michelin888 發表於 20-9-13 08:50
誇張!其實細路仔絶大部份唔識‘恨’去旅行,你帶佢去郊野公園走下,去商場食下嘢,佢同樣開心 ...

非常同意。

禁止訪問

回覆樓主:

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

rose-mag 發表於 20-9-13 06:39
你就好啦,我第一次坐飛機係出嚟做嘢後,都廿幾歲。而家我兩個細路都十幾歲,未帶過佢地搭飛機,旅行都係 ...

其實本地旅行都可以,台灣都算平。努力儲蓄啦。叫佢哋努力讀書,第時帶啊媽去旅行,我宜家都係咁鼓勵佢哋。
記得十幾歲第一次旅行用了我所有利是,啊媽俾啲。返到嚟睇下個戶口得返500蚊,有種極度不安同空虛感,自此唔更加唔亂洗錢,努力儲蓄。以前真係窮,啊爸一個養成家,唔好話補習,直頭乜都無得學,所以我以前讀書叻果啲同學真係堅叻,根本只靠自己。
記得係深水埗夜市買二手玩具仲要當寶咁。以前邊有錢買正版。成街都係老翻卡色帶。
大家加油!我年代有句:“鬼叫你窮呀!頂硬上囉!”仲有唔怕鬼,因為窮到連鬼都怕 。親戚玩唔會預我哋,怕我哋無錢喎

男爵府

現今的小朋友太幸福了. 咁細個已經周遊列國. 想當年我第一次去旅行是中三時去華東七天遊

子爵府

回覆樓主:

冇,我地冇去旅行已有6年了。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Onlok 發表於 20-9-13 10:09
其實本地旅行都可以,台灣都算平。努力儲蓄啦。叫佢哋努力讀書,第時帶啊媽去旅行,我宜家都係咁 ...

我都有親戚私底下話我地失禮佢地,叫我地去party, 話我地做嘅人情少,冇帶禮物,但冇人充場面就會叫我父母去,父母好單純覺得親戚係俾面同掛住佢地,但我知道親戚覺得我地窮食唔起貴嘢,車,我食過嘅好嘢有幾多又駛咩話佢地知,有時d人有少少錢就以為自已好巴閉,都未過真係低調有錢人係點。

我慶幸仔女唔會怨冇得去旅行,我女俾同學笑佢唔識滑雪,未去過迪士尼,我女答佢地有媽咪嗲哋放假陪佢地就夠,去食吓嘢同去公園玩就滿足,而家佢地都冇嘈話冇得出街。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

珊瑚宮

玩具萬歲!

珍珠宮

MM2H 發表於 20-9-10 11:53
4個月識晒k1英文字咭
4歲有旅行癮

10歲大學畢業
20歲退休

珍珠宮

小朋友問:我幾時可以再去同minion影相
佢話想同卡通人物影相

小朋友好似好掛住去旅行係大人聯想出嚟

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

rose-mag 發表於 20-9-13 11:05
我都有親戚私底下話我地失禮佢地,叫我地去party, 話我地做嘅人情少,冇帶禮物,但冇人充場面就會叫我父母 ...

恭喜你呀!你啲細路已明白知足道理。身教比說教重要!
宜家香港很多人,無論大人或孩子只會強調沒有什麼,失去什麼。不懂感恩得到什麼,擁有什麼。

水晶宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

Kai92 發表於 20-9-11 09:22
我仔成日話好想坐飛機,好想去日本。係屋企成日扮去緊旅行,睇旅遊節目又會問我地幾時去。
...
係屋企成日扮去緊旅行?
點樣扮 ?

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

mamadaily 發表於 20-9-10 11:20
大家既小朋友有冇「旅行癮」?琴晚同細仔睇前年去日本旅行既相,佢睇睇下扁咀,問我幾時可以再去同minion影 ...

我女... 6年唻都無出過去旅行!

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

mercurycc 發表於 20-9-10 11:59
而家小朋友進化晒!
識人k1補習中英數常 ,真心問佢其實補咩?

進化?!補中英數常...... 退化就真!
不如補下自理!喺街見唔少,7、8歲仲要餵、飯來餸來先張口、唔識綁鞋帶、唔識扣鈕、唔識拉拉鍊....
識得人,佢個女,都中學.... 未識煲水、煎蛋....

珍珠宮

Kai92 發表於 20-9-11 09:22
我仔成日話好想坐飛機,好想去日本。係屋企成日扮去緊旅行,睇旅遊節目又會問我地幾時去。
...

我女都話想旅行,因為佢D同學仔全部都坐過飛機去過旅行。
我地就只係坐船返過外公外婆成長嘅老家-澳門。
我一直都話,「你仲細,又仲要瞓晏覺喎,咁點去旅行呢?玩一陣就嗌攰,又要瞓覺,咁去旅行做咩呢?」,佢好似好明白咁!佢都6歲,雖然好間唔中仲會問,但解釋咗佢就明,哩一年嘅解釋唔再係晏覺,變咗 COVID-19 !
我自己嘛..... 就係生咗佢之後都無飛過,我又無乜所謂,一家人一齊,飛唔飛唔重要,去大嶼山自駕一日,都係「旅行」,都好開心!

首頁

尾頁

跳至