自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

appledai 發表於 20-10-12 10:51
自己父母叫又蠢又有腦退化嘅老人? 2萬5就好低等死?心態決定命運。

Agree. 樓主心態好負面,只懂怨天怨地怨人

翡翠宮

回覆樓主:

單身搵二萬六冇家累不知幾逍遙, 趁呢排酒店減價,你咪出去租一個月自己free下先囉, 可能試過之後你就發覺原來有屋企人煩都幾好呢。

伯爵府

親子王國15週年勳章

如果我係男人,一定唔會同個超級負能量女人一齊
怨天怨地,全世界欠咗佢咁
二萬五人地養全家,咁不満咪搬出去,冇人留你,又要痴仲,又要話人地生活習慣,當自己公主咩

禁止訪問

大宅

回覆 147741 的帖子

你有收入已經好好, 我家姐慘你好多, 男朋友又過咗身,又已經失業好耐, 俾唔到家用屋企, 阿爸成日俾說話佢聽, 仲開到口叫佢搬

大宅

回覆樓主:

樓主放負到爆。
自己又想好,又唔敢行動,
得唔到,又投訴。
對自己好d啦~

公爵府

牛年勳章

canies 發表於 20-10-12 13:16
單身搵二萬六冇家累不知幾逍遙, 趁呢排酒店減價,你咪出去租一個月自己free下先囉, 可能試過之後你就發覺 ...

認同.

樓主,我從字裏行間睇到嘅唔止係自怨自艾,葡萄別人,更多嘅係...(你唔好介意我直接坦白)係自卑同冇信心,你嘗試放開自己,暫時離開一下你的comfort zone, 唔好在意別人嘅睇法,做1個月任性嘅自己,起碼都2星期,可能開初係會不安、發現難題大過天,但係當你在陌生區域都站立得住時,縱天大地大,你都找到你的位置。
努力!加油!為自己真真正正的任性一次.
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

大宅

紅酒 發表於 20-10-12 11:25
如果為咗咁而結婚,只系跳入另一個深淵。

要搵個富豪先得,首先物質生活得到滿足先

子爵府

雲卷雲舒 發表於 20-10-12 13:31
要搵個富豪先得,首先物質生活得到滿足先

當我為咗10分鐘步程,只為慳返4蚊車費,同事已坐咗的士
當 foodpanda 收多咗我200蚊,我想追討,同事話算數

子爵府

lovelybaby2015 發表於 20-10-12 12:01
如果我係老細,見個下屬咁負面的性格,我唔會俾offer佢

我老細都唔識我

公爵府

牛年勳章

147741 發表於 20-10-12 13:45
當 foodpanda 收多咗我200蚊,我想追討,同事話算 ...

慳$4要行廿分鐘呀!兩公婆行九條街慳返$8

收錯錢喎,點解唔追呀?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

147741 發表於 20-10-12 10:40
我真係好葡萄佢
咩嘢都唔識(只識人)嘅情況可以賺咁嘅人工
我亦都唔想教佢嘢,唔想再答佢任何工作上嘅嘢

明白你同家人住果種痛苦,我朋友同你差唔多人工都係同人夾份租屋住,佢係食嗰方面比較慳,其他都正常洗費,搬走左個人自然會開心好多

至於你話想好似其他人咁物質享受,同埋妒忌同事冇料高薪,呢樣兩樣就要改變自己心態了,日日同人比較好無謂,只會令自己痛苦吖

子爵府

記得讀書時第一次有得住HALL, 之後離開香港讀書, 試過係外國工作...... 呢D 離開家人、自主既生活經驗, 其實對一個人成長係好珍貴的.
建議樓主如果人工可以支持到, 不妨試下搬出黎自己住 (又唔一定劏房), 就算遠少少 (屯元天甚至村屋), 一個細單位自己住感受下.

當你一個人住, 感覺可以掌握自己生活同人生, 成個感覺會好唔同.

子爵府

Carol999 發表於 20-10-12 13:53

我慳$4要行廿分鐘呀!兩公婆行九條街慳返$ ...

同事說費事麻煩
2百幾蚊唔係多

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

點解咁強調自己一個人生活?你仲後生, 可以識返個人一齊行埋落去嘛...

男爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

147741 發表於 20-10-12 13:45
當 foodpanda 收多咗我200蚊,我想追討,同事話算 ...

嗱, 我就唔講收錯錢單嘢, 淨係講你行10分鐘為咗慳4蚊

點解你唔換個角度睇? 10分鐘步程好遠? 俾我都真係會行喎, 你點解唔當係散吓步, 慢行輕鬆吓? 你同事坐的士又關你事? 佢鍾意坐的士你鍾意行路有咩衝突? 成日睇住人地好但係唔睇住自己嘅好, 俾你有好多錢又點? 你都只會覺得人地點點點....

你講去旅行? 我十幾年前開始自己一個去, 呢十幾年嚟我每年最少去兩三次先得, 今年無得去就世界末日? 既然無得去咪當俾自己休息吓慳吓錢囉, 依家10月我都無非去不可嘅感覺, 控制唔到嘅嘢諗咁多做乜?

山不轉路轉, 路不轉人轉, 25000 一個月人工已經係好過好多人啦, 改變吓自己嘅心態, 唔好成日人地又點又點, 其實好多嘢你睇佢好, 佢睇你好啫!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

一堆假設性問題,apply左唔代表可以上到位,你只見到別人不濟,就覺得對自己唔公平,講真,就算人地只系擦鞋,人地都叫有付出。如果起見公司耐,上司一定知你份人系點。

子爵府

147741 發表於 20-10-12 10:52
其實,真係忽然出咗個咁高級嘅位
我哋個個都係1萬幾至2萬幾幾人工
學歷唔高

咁係你自己放棄,唔怪得人喎

珍珠宮

2024年龍年勳章

SU213 發表於 20-10-12 15:02
嗱, 我就唔講收錯錢單嘢, 淨係講你行10分鐘為咗慳4蚊

點解你唔換個角度睇? 10分鐘步程好遠? 俾我都真係 ...

到佢搵6萬,又羨慕人地搵8萬10萬啦!

慳4蚊車錢只係佢自己想儲起,難為貧窮的基層可能唔慳呢4蚊車錢已經無錢開飯!

SU213    發表於 20-10-12 17:06
希望每天開心渡過 ;-)

男爵府

25000..可以租天水圍service apartment..
加油

首頁

尾頁

跳至