自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我80頭,好記得,我幼稚園第一次俾老師打手板,就係默書默Monday to Sunday,我得20分,當時大部份同學都0分,老師打曬全班,又唔會諗下其實係佢自己個教學內容及要求唔符合學生能力架喎!
到小學,仲恐怖,見老師用一條大木棍打男同學屁股,喺全班40人面前

伯爵府

jenny729 發表於 20-10-14 07:46
我80頭,好記得,我幼稚園第一次俾老師打手板,就係默書默Monday to Sunday,我得20分,當時大部份同學都0 ...

8O年代K班已有默書?!你間野都好勁吓。…

男爵府

tungking 發表於 20-10-14 07:49
8O年代K班已有默書?!你間野都好勁吓。…

以前年代K班默書等閒事,個個星期都默,我阿媽話我從來默書成績幾好,係果次咁,果次我地兩母女印象都好深刻,我阿媽仲話:抵呀!懶丫嗱,懶就俾人打

珍珠宮

體罰就冇,最嚴重嗰次係小五時坐我隔離後面嗰個傾偈,班主任一嘢掟個粉擦過去點知掟中我隔離嗰個
但有犯嚴重校規嘅會喺星期一校會被叫出嚟企喺校長旁邊,我覺得呢啲羞辱仲嚴重過體罰
所以我好憎個校長,上咗中學後有時見到佢會當自己時運高掂行掂過就算。

大宅

尺好平常,乒乓球拍、書都經常發生。

公爵府

2024勳章

我小學中學冇被體罰過, 反而係幼稚園被老師用膠紙貼咀

大宅

回覆樓主:

以前啲老師個個都有把專用間尺

一係就大一係就厚專係用嚟打手板

大宅

薯圈 發表於 20-10-14 07:27
我好希望而家d脾氣媽能睇晒d個帖嘅回應,可能雖然無好似以前d老師咁真係打人(或者其實係有), 但言語暴力, ...

十分同意,你講得好好

水晶宮

有, 用尺打手板及兜巴星, 回家 鄰居話俾我阿媽知, 打多鑊

大宅

howmuch 發表於 20-10-14 09:47
有, 用尺打手板及兜巴星, 回家 鄰居話俾我阿媽知, 打多鑊

分上下回合

記唔記得衰咩?

水晶宮

exocy 發表於 20-10-14 10:04
分上下回合

記唔記得衰咩?

排隊放學, 不首秩序, 鄰居本來是覺得過份, 所以話俾我阿媽知....

伯爵府

jenny729 發表於 20-10-14 07:54
以前年代K班默書等閒事,個個星期都默,我阿媽話我從來默書成績幾好,係果次咁,果次我地兩母女印象都好深 ...

O~嗯~所以話,以前D家長系吾多投訴,仲讚老師打得好、打得少…。時代吾同左,思想和睇法也不一樣了。
我父母都系尼類,仲話要感謝老師 (古代人)

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 笑得好勳章

80後, 我都有比小學老師打手板, 扯耳仔!!
以前叫先生-- 佢地都會帶一把厚膠間尺同木厚間尺!!

到中學就無打.. 不過Miss 亞Sir講野唔太客氣!!

伯爵府

exocy 發表於 20-10-13 15:27
80後,記得小學時老師會用木尺同鐵尺打手板同兜巴星,而做錯ge事只係欠交功課

問C6細個時有無 ...
有,小二,
被老師用尺打手板,
因為唔識計數
從此就驚數学

珍珠宮

tungking 發表於 20-10-14 10:20

O~嗯~所以話,以前D家長系吾多投訴,仲讚老師打得好、打得 ...

以前啲家長學識一般比老師少,而且中國人古老思想覺得要絕對尊師重道,所以認為老師再咩都係啱,都係為個學生好,唔知道好多老師其實好變態。
加上啲老師仲要堂堂正正話係管教學生,唔只無錯仲要被認同,更加變本加厲!
我細個都係,啲老師一唔順眼就打,功課唔識做做錯都打。
有啲罰企係罰企足一日,好記得有個阿sir鍾意罰坐無影櫈,佢望住班學生痛苦嘅表情仲要微微咀笑,好變態!
有時有理無理全班罰,可能只係話上堂嘈之類

男爵府

回覆樓主:

80後,自己畀木間尺打過,亦都見過有老師用鐵尺,而我小學校長係用藤條,當年體罰真係好普遍
最堅一次,係教社會科嘅老師用木棍,不過佢冇真打,係恐嚇我哋
至於扭耳仔,罰企,罰抄,罰無影凳,小事啦

大宅

tungking 發表於 20-10-14 10:20

O~嗯~所以話,以前D家長系吾多投訴,仲讚老師打得好、打得 ...

記得有年見家長,因為成績唔太好,老師就用質疑語氣問我媽係唔係成日打麻雀,無好好管我成績,但我媽係唔識打牌,佢就谷住道氣,返到屋企打到我上天花板。

到我大個講返呢件事出黎,我話你點解當時唔直接同老師講你無打麻雀亦都係一個稱職家庭主婦,個女讀唔好書都唔想,而唔係因為呢個原因返屋企打我lo。

佢就係覺得老師講所有野都是對,見家長時只識哦哦哦係係係,少少反駁都唔敢,連佢自己都好驚個老師。

男爵府

90後 我讀書時最多只係罰企罰抄

象牙宮

回覆樓主:

打面就無,全級考尾5位要上台,比老師用間尺打手板!只係小學有

伯爵府

2024年龍年勳章

唔識默書比老師打手板,之後老師放左學陪我地補課。好感謝老師用心教導。當然暴力老師不可容忍

首頁

尾頁

跳至