自由講場

跳至

首頁
34567...11

尾頁

伯爵府

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 開心吸收勳章

回覆 carrieylaa 的帖子

明白~~

講真;細個睇成成績..大個睇職銜

我都係覺得; 做人最緊要...活得精彩.

男爵府

回覆樓主:

我小朋友都有學習障礙,其實佢哋唔係唔想做,能力做唔到,有乜辦法,但求佢開心健康,做個正直嘅人,我已經好滿足,我都好鼓勵佢哋追夢,努力向夢想前進

子爵府

媽媽加油(emoji)(emoji) 絕對明白你. 我阿女都係低分族, 成日唔合格, 老師又唔會體諒, 要明白讀寫障礙唔係佢想, 係有缺失. 成日聽人地個小朋友幾叻幾叻, d野咁淺點會唔識呢d說話, 最緊要自己心態, 培養小朋友興趣, 比番自信佢

男爵府

減齡達人勳章

Reema 發表於 20-11-12 12:25
由小一到而家小三; 我個女成為了個位成績既表表姐
明明測試係一個 IQ: 百幾既...小朋友 (仲俾當老師串左句; ...

樓主,你個女所講嘅「文字會跳」同印度劉德華所拍嘅「地球上的星星」一樣!你可以睇下!

伯爵府

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 開心吸收勳章

回覆 miyu13 的帖子

我有睇呀... 喊到死下死下~~

男爵府

明明測試係一個 IQ: 百幾既...小朋友 (仲俾當老師串左句; ...

可以向體藝方面發展呀!如果佢想做舞蹈家,咪學跳舞囉!有時考試真係只為升班,有好多人讀書吾叻,但其他方面好叻架

Reema    發表於 20-11-12 15:29

翡翠宮

牛年勳章

回覆樓主:

好感人既對話,好明白事理既媽媽

其實女女識,有無同學校申請用語音輸入代替寫字?仲有可以讀卷

子爵府

加油呀! 你囡囡長大一定有佢嘅天地

大宅

Reema 發表於 20-11-12 12:34
回覆 siujanjan 的帖子

中文最差

我找到了知音人,我絕對明白你的心情,跟我小兒一樣

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

天生我才必有用
不是要放棄
系要找出佢哋讀書以外強項

我2個仔都有讀寫障礙
讀書成績丶我從來都用平常心看待
佢哋運動有天份丶亦很努力
增強自信心丶自然對讀書成績有幫助

公爵府

小朋友呢個情況,會唔會考慮同佢搵間國際學校? 佢哋嘅包容性會比較大,其實我覺得你囡囡唔單只係叻女,心態上其實都唔錯,與其大家喺傳統學校被折磨,不如考慮同佢搵間適合佢嘅學校?

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

我絕對明白家長付出了,但小朋友做唔到,家長會好無奈又無助

我隻A仔記性好又鐘意數學,佢數學同常識可以攞到接近滿分,可惜中文就.........,其實我已經盡晒力教/幫佢,但小一至小五嘅中文作文從來冇寫過一個字,係零分,佢唔肯寫,因為小手肌弱,力度控制唔好,只識用大大力寫,加上佢有時腦根轉唔到,作文題目一見到,佢就話唔知點寫喎,我好無奈地習慣了,佢而家小六,今日考呈二,份中作卷終於肯寫了,寫左一百三十幾個字,雖然話要三百字,只要佢肯嘗試行出呢步,已經好難得

每個小朋友能力不同,家長唯有盡力幫佢,努力加油
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

伯爵府

回覆 hfkhfk 的帖子

絕對明白;

BK好多同路人

今天有感而發; 其實鼓勵同提醒自己
要正面去陪阿女成長

子爵府

rose-mag 發表於 20-11-12 12:42
樓主個女都講咗佢識,只係d字會走來走去,如果冇讀寫障礙係唔會明,我曾經接觸過,口問佢地,答得出仲好清 ...

咁呢類小朋友長大後情況會有改善嗎?

伯爵府

回覆 moma1023 的帖子

國際學校; 我負擔唔起~~

想佢轉HAPPY SCHOOL; 無位~~而且佢想留番原校

我發現佢學習有問題; 同校長傾; 校長話第一句就係 "你轉校啦"

對學校; 我死左心啦

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

入黎支持下你

我仔同樣有學習困難,小一時溫1個英文生字,2粒鐘都入唔到腦,成績當然好差啦!
終於捱到今年小三,英文依然好差,默書不停食蛋,我唔想放棄,繼續鼓勵同幫助,希望佢慢慢進步!

禁止訪問

公爵府

Reema 發表於 20-11-12 15:46
回覆 moma1023 的帖子

國際學校; 我負擔唔起~~

唯有繼續排happy School,另外如果你有社工跟進,不如問吓社工呢個情況可以點做? 衷心希望囡囡可以去到適合佢嘅學校繼續發展,或者希望社工搵到方法可以俾佢喺呢間學校平衡啲過學校生活。
辛苦你啦媽媽,有需要就上嚟呻下,等我哋俾啲正能量你同囡囡一齊成長

Reema    發表於 20-11-12 16:10
Reema    發表於 20-11-12 16:10

男爵府

回覆樓主:

樓主 而家已經唔係以前 人工智能既年代 好快小朋友可能唔洗寫字做功課
雖然我小朋友唔係讀寫 但測考時大意 寫到d差 大細階 唔係老師要求既字形 全被扣分
開頭會覺得唔開心 但係佢識咪得囉
就算唔識d 字 佢人生都無問題架
你明白佢都唔想嫁 放開d 加油 為你女兒追夢完成夢想

子爵府

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 親子王國15週年勳章

知道小朋友興趣
努力培養呀

首頁
34567...11

尾頁

跳至