自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

港c奶 發表於 20-12-13 17:37
軟皮蛇係我親身經歷訓練所得不過我唔會教個女唔睬爺爺,反而會叫佢同多啲爺爺傾計訓練EQ,細路女俾 ...

伯爵府

Xmas吸收勳章

JoeyYip_FB 發表於 20-12-13 14:51
想悶下各位如遇到…下情況會有咩反應?話說星期六去老爺奶奶屋企食飯,通常都係只有我地2公婆同埋8歲小女, ...

我唔會教個女話返人轉頭仲要係長輩

大宅

見到好多人話阿爺"攤"係度無錯,講真,攤字係幾難聽,但係,除非阿爺身體有問題,必須訓係度,如果,掉轉来,阿爺去阿仔屋企,媳婦又"攤"係度,吾出嚟應人,愛理不理,表現冷淡,甘阿爺又會吾會話媳婦有問題?所以一(emoji)吾知一家事,我認為大家互相遷就互相尊重是絕對的.

crazypaper    發表於 20-12-13 19:40

珍珠宮

我覺得自已做好自己,個女入人地屋企已叫咗人就算。呀爺出唔出黎講野就有佢。當然比我,個心都唔好受,等於有其他人黎,我厘入房瞓覺唔出去見人,人地都覺得我無家教。
另佢話你女醜,你可以自己安慰個女,讚女仲好可愛,係媽媽既寶貝。但不要教女話呀爺,有啲老人家,見小朋友唔開心,佢會好興奮,我見過,亦唔明點解。總之唔好回應呀爺,佢無人理就收口。

侯爵府

老爺係佢自己屋企做咩我唔會理。我估佢個人比較「自閉」,而且老左無咩體力。
至於佢話你個女醜樣,我明你心痛個女,的確老爺咁講嘢好老土,我唔會教個女爆佢,不過我可能會笑笑口回佢:「係咩?不過公公婆婆讚佢靚咗喎,所以BB好鐘意公公婆婆呢。」

大宅

回覆樓主:

叫你女下次爺爺再話「而家大過左幾醜樣!」時同爺爺講笑答佢:「係啊,我越來越似你啊」,咁樣啊女以為自己講緊笑,但實情係提醒緊你老爺留意自己講緊 mud.

伯爵府

QQee 發表於 20-12-13 14:56
你真係咁樣同你個女講呀?
如果你私底下同你老公講,就好正常。但係,你同你個女咁樣講,唔多妥 ...

Agreed

伯爵府

selinako^^ 發表於 20-12-13 17:53
唔知點解,我諗起 小丸子入面果個小諸同學,只可以讚唔可以彈,一彈就反面
...

伯爵府

Duster 發表於 20-12-13 15:03
我明白老人家有時D性格好古怪,唔理人感受,要人遷就和容忍。但恕我直言,你當眾教個女咁樣話番爺爺,我覺 ...

Agreed

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章

樓主老公唔知有咩反應呢?見個老婆叫個女話自己老豆係咪好威好有面?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

港c奶 發表於 20-12-13 18:09
差啲睇錯,以為你話我係小諸同學添

點會呢

水晶宮

想悶下各位如遇到…下情況會有咩反應?話說星期六去老爺奶奶屋企食飯,通常都係只有我地2公婆同埋8歲小女, ...

佢屋企唔理得咁多,會同個女講:爺爺講笑,唔駛咁認真,會分散亞女啲注意力,費事佢再唔開心啦,老爺唔食飯可能係嬲你咁教個女卦佢入咗房,好過同你鬧翻啦,總之大家忍唔倒條氣,都係少見為妙,免傷和氣

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

HeroSing 發表於 20-12-13 21:03

已刪除用户

回覆樓主:

子爵府

樓主咁樣教女,實在唔啱

公爵府

你62同我62實在太似尤其係成日攤屍、食煙、un 腳、一開口得罪我個仔⋯⋯
不過我係死忍爛忍,唔會話佢架,因為唔可以比阿仔覺得我都不分尊卑,不過好彩我99會鬧佢老公,佢到時就無癮。
不過我覺得老人家,尤其係男人,唔識同小朋友相處,所以唔識應該講乜嘢,又諗住玩下篤下佢咁,咁令小朋友唔開心,其實佢哋未必有心。

水晶宮

我自己都同老爺唔夾,但就一定唔會教個女話返爺爺
老人變細蚊,其實佢話你女大左無以前咁靚,佢鍾意講咪講,又唔係真⋯反而我會教呀女唔好上心,多咀既人周圍都係
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

水晶宮

我老爺連我個女個名 都成日叫錯
我都係教個女照應佢啦!老人家可能真係無記性呢⋯
我自己爸爸又係成日玩我仔女,笑下佢哋⋯我都一家多數都唔出聲,由佢⋯講講吓無癮、又走黎鬧我話我教佢地唔采人⋯
所以我成日提自己第時老左唔好 咁
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

水晶宮

ARabbit 發表於 20-12-13 18:28
睇到你呢句我笑左出聲

我有笑出聲

子爵府

用得攤屍嚟形老爺,你應該一早已經睇你老爺唔順眼

咁小事就教個女鬧亞爺,你似小學雞多d喎

首頁

尾頁

跳至