自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

反而好奇仲咩唔找清贍養費?

子爵府

OpenFire 發表於 20-12-17 21:41
上回講到, 九十年代中, 業務經營上開始遇到外來挑戰, 當時連鎖店主要對手都係黃瓜大集團, (當年”幫到你, ...

一追再追

複式洋房

大佬淡出, 細佬打理公司, 本來好平常, 大把家族經營公司都有類似,

但細佬本身其實都冇係公司點做過, 返公司打理都好似遊戲人間, 唔係好上心, 加上佢自己返工時間獨特, 據稱係自己唔習慣香港時間, 要跟返移民時當地時間先可以工作云… (之前話佢係南太平洋島國移民, 可能有少少出錯, 或許是楓葉國) 結果行內戲稱佢[三點不露] !

其實當時香港電器行業銷售路線已慢慢轉變, 租大型鋪位, 陳列大型電器已成為負擔, 大家可以想像租金幾貴, 而且競爭又大, 反而九十年化未期, 千禧年初, 品牌個人電腦, 手提電話呢兩種新興小型電器產品興起, 而且貨品佔鋪面積細, 可以縮小鋪面, 減少租金支出,

但細佬遊戲人間式經營, 加上營業部D領導個個都上哂年紀等退休, 對呢兩種產品根本唔清楚, 所以冇跟大流, 到了解到既時候, 都已經落後很多 !

又打住甘多先, 遲D 再講

大宅

OpenFire 發表於 20-12-20 11:47
大佬淡出, 細佬打理公司, 本來好平常, 大把家族經營公司都有類似,

但細佬本身其實都冇係公司點做過, 返公 ...

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章

男爵府

cy101 發表於 20-12-19 09:02
反而好奇仲咩唔找清贍養費?

可能冇足夠現金
可能諗縮數,唔捨得比
睇到個結果咁樣,覺得好心涼

大宅

破壞人地家庭係應該無好結果

水晶宮

之前睇雜誌講、仲覺得細既好慘俾大佬單官司搞到賣唔到舖㖭、大街旺舖白放n年都真係經典

男爵府

做小三貪得無厭,唔單止霸人哋個老公,仲以為可以將遺產袋袋平安,今次真係天有眼。呢啲咪係報應囉

複式洋房

細佬話事, 都有嘗試打理好公司, 但係遊戲人間既性格, 始終唔係做生意材料,

除左被行內戲稱佢[三點不露]之外, 佢對公司節流又做得麻麻, 經典係白白係尖沙咀 (好似係海港城, 唔肯定) 租左兩年新寫字樓, 但從未入伙 !

最後外憂內患之下, 加上 08 金融風暴, 幾十年老店只好結束 !

最可憐係一班做左幾十年既員工, 有D 已經差幾年或幾個月退休, 本來有一筆退休金, 但執笠後要向破案基金申請, 肯定唔會十足十 !

http://the-sun.on.cc/channels/ne ... 019024542_0000.html

至於大佬自從第一次中風後 (1995), 漸漸淡出公司管理, 但九十年代尾又再中風, 身體每下愈況, 最後 29 送左佢返深圳療養, 但根本係冇人點理, 身體狀況好差,

後來送返香港醫治, 據聞係D 老臣子返深圳探佢, 見佢甘慘, 送佢返香港治理, (當然相信要 29 肯首先可以做, 唔會係人都可以接佢返香港), 返香港幾年就過身了, 淨低就係呢單爭產案 !

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E ... C%E5%A5%BD%E5%AC%B2

遲D有機會講下佐敦個鋪位

複式洋房

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至