自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

其實我而家好少 free 野俾人,點都會收返 $5/$10/$20,有少少成本,大家會著緊一 d (但有時我本來話收錢,d 人黎到我見佢裝扮唔有錢,都唔收佢錢)
我之前 free 傢俬,都要先收 $100 按金,上黎拎傢俬再退返,避免 d 人話黎又最終冇黎,waste my time

子爵府

janede1314 發表於 20-12-29 10:17
好慘,無端端破財

當破財擋災,祝你好運將會來

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我入d free gp
寫明交收時地,唔啱就唔駛排
同要版面排
免卻九排人士
不要從別人的嘴裡去認識我

洋房

辛苦樓主, 我都試過free 野 .. 最好簡同區!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

回覆樓主:

試過free 野俾人人俾人
個人到期又話要改,但又唔主動講、問先講
跟住仲要放飛機
半個月之後先say 返sorry
以後唔會再free野俾唔識既人
係都只會free俾熟人兼自取

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我從來free野只接受我樓下交收
有d要留幾日又要我坐車既我拒絕
執一大袋野出黎free就係吾想留晌到
要我拎黎拎去我覺得好煩
情願拎去收集站

若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

翡翠宮

牛年勳章

我有好多小朋友衫想free,新淨有牌子,放回收箱好浪費(況且回收箱都closed),屋苑FB free group對二手衫似乎無咩興趣,但又怕周圍free遇到麻煩友,睇吓有無方法。

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

珊瑚宮

janede1314 發表於 20-12-29 08:37
月頭出post free 物品,對方話可否等佢到月中先過嚟我指定mtr 站交收,到月中時再問佢幾時有空方便來取,又 ...

我覺得似玩嘢多 可以追番sf同埋我多數只會hold 一個星期 同埋如果對方有心買 我只會限佢一至兩日入數 因為實在太多人玩嘢....

翡翠宮

牛年勳章

小傑媽媽 發表於 20-12-29 12:50
可以係bk free比有需要既jm,我都係咁

子爵府

減齡達人勳章

回覆樓主:

我free野通常順豐到付,對方唔攞對方既事,試過一次,隔左成個月順豐Msg我,我查返先知對方無取件,後來打去順豐,如果我取回就要收返運費,最後我叫順豐銷毀份件,反正我唔要先free,我唔會比錢攞返份件。

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我成日free嘢俾人,不過一定喺我樓下交收。可以捐嘅都盡量會捐出去,幫下人

琥珀宮

C.Humphrey 發表於 20-12-29 12:41
我有好多小朋友衫想free,新淨有牌子,放回收箱好浪費(況且回收箱都closed),屋苑FB free group對二手衫似 ...

捐去十字路會,我捐過好多次BB野佢地全收。不過要先download 佢地個app, upload相同寫少少介紹,有義工會覆你要唔要。不過就要自己送去十字路會,我通常寄順豐

翡翠宮

牛年勳章

vivibabyvivi 發表於 20-12-29 13:57
捐去十字路會,我捐過好多次BB野佢地全收。不過要先download 佢地個app, upload相同寫少少介紹,有義工會 ...

呢個好有用,thx

大宅

回覆樓主:

我free嘢比人,如果佢要求郵寄或順豐,我會要求佢先payme我郵費,如拒絕,証明佢無誠意要

子爵府

2023年兔年勳章

希望對方會去拎我試過搬屋時free野俾人,面交,我果時基本上就佢時間,佢竟然話我搬前佢都無一日得閒拎,叫我hold到搬屋後,咪即係我仲要搬多件唔要的野去新屋,後來好似當無左件事,我搬前丟左算了

男爵府

開心吸收勳章

Titi 發表於 20-12-29 11:25
果然人善比人欺

下次再遇呢d人,你一定識果斷say NO

收到

男爵府

開心吸收勳章

cheung2000 發表於 20-12-29 11:26
我都試過hold嘢俾人,但如果第二次都攞唔到就算,唔會幫佢寄sf

我試過free印花佢俾郵費我寄,寄完一個星期 ...

我都係,寄野出去真係要影相保障自己

男爵府

開心吸收勳章

我捨不得你 發表於 20-12-29 11:34
我free 野出去一定要屋企樓下交收,同即日快取優先,仲要寫明今日唔取會棄掉,d 人一定即刻出現。
寄順豐到 ...

提起我傷心事,真係浪費時間

琥珀宮

mikinana 發表於 20-12-29 14:10
我free嘢比人,如果佢要求郵寄或順豐,我會要求佢先payme我郵費,如拒絕,証明佢無誠意要
...

你呢個都係好辦法

首頁

尾頁

跳至