家庭理財

跳至

首頁
34567...10

尾頁

男爵府

Me大家姐 發表於 21-1-6 14:54
今朝高追咗隻月亮,又坐艇中

月亮又唔驚既,月亮坐到3月等佢入港股通。

男爵府

littlefire 發表於 21-1-6 10:24
172 入既巴巴唔洗蝕,係賺少左
btw, 我都好想放晒d 蝕本貨,但 5 仔。。。。。
...

其實炒股票就應該有止賺同止蝕位。通常人賺錢好開心就會想攞左先,但下跌就唔甘心,唔捨得,唔肯止蝕。咁既心態一定係賺粒糖輸間廠。就算俾你望到隻爆升股,幾多人真係可以坐到最後高位沽,大部分咪中間賺少少離場,所以無謂向後望。新一年應該的起心肝做好止賺/ 止蝕。

伯爵府

ar_mak 發表於 21-1-6 10:46
1211都算係,其實係一堆野:

我呢排買晒風眼股,諗住股價低殘博反彈。

男爵府

我哋要一齊努力大家研究多啲,追回失去的金錢

大宅

honeybid2 發表於 21-1-6 15:40
其實炒股票就應該有止賺同止蝕位。通常人賺錢好開心就會想攞左先,但下跌就唔甘心,唔捨得,唔肯止蝕。咁 ...

認同,但真係操作上黎好難嚴守止賺止蝕,希望我快d 可以開竅,調整心理,心態差,財神黎都走

大宅

babe13E 發表於 21-1-6 15:40
我呢排買晒風眼股,諗住股價低殘博反彈。

咩係風眼股?

男爵府

bbpo 發表於 21-1-6 15:41
我哋要一齊努力大家研究多啲,追回失去的金錢

男爵府

ar_mak 發表於 21-1-6 10:30
買股票唔好睇倒後鏡喇。睇番你自己個目標係點就算架喇,例如388,就算未必會升一倍,但如果你目標只係5 ...

唉呀⋯⋯放完之後成日回望返,啱既,要向新目標進發

男爵府

littlefire 發表於 21-1-6 15:46
認同,但真係操作上黎好難嚴守止賺止蝕,希望我快d 可以開竅,調整心理,心態差,財神黎都走
...

頭幾次係難。但做多幾次你就做到。尤其是你守完止蝕後會見到隻股再繼續跌你就會慶幸你有止蝕。其實埋單全年先係見真章,賭得就會有輸有贏,好正常。冇可能只贏不輸,股神都唔會。所以只係贏多輸少定輸多贏少。

伯爵府

littlefire 發表於 21-1-6 15:47
咩係風眼股?

黑名單嗰堆。
諗住跌到殘至入,一樣可以繼續跌。
入左幾隻,好彩坐左一陣艇都返晒家鄉,呢2日仲有少少錢賺下。

大宅

babe13E 發表於 21-1-6 15:56
黑名單嗰堆。
諗住跌到殘至入,一樣可以繼續跌。
入左幾隻,好彩坐左一陣艇都返晒家鄉,呢2日仲有少少錢賺 ...

有勇有謀就是你

伯爵府

littlefire 發表於 21-1-6 15:57
有勇有謀就是你

咪講笑啦!人地入當炒股就賺大錢,我入黑名單股只係賺小錢咋!一個唔覺意仲可能唔知坐到何年何月。

子爵府

我都係買就跌,賣就升,幾隻揀一隻,偏偏揀跌嗰隻嚟買,無買嘅就升。
不過係好耐之前嘅事。後來聽咗基金嘅講座,知道要改變心態,投資一定要,如果唔投資就會蝕畀通脹,但投資唔應該抱著發大達、賺快錢嘅心態,財不入急門。投資要畀時間,每月儲少少,大跌不驚,大升不喜,持之以恆,日久便可有回報。我嘗試月供基金,用平均成本法定期定額供款,跌時相同金額買多些單位(股數),升時相同金額買少些單位(股數),發覺幾好,供款額便逐步增加。這種投資法不會發大達,有能力捕捉高低點買賣才能發大達,但往積證明我沒有這能力,月供後亦證明月供適合我。別人有捕捉高低點的能力,只可羨慕,多數都學不到。

但月供基金也得認清是真基金還是假基金,保險公司的投資相連保險(又稱 105 計劃)是保險,不是基金,要如對毒品一樣遠離它。銀行或基金公司賣的才是真基金,真基金沒有限年期,收費簡單。如果聽到「保險」、「年期」、「保費」及有很多名目的費用的便是保險公司的假基金。我是直接在基金公司(富達、摩根)供基金的,收費平過銀行。

大宅

choyki 發表於 21-1-6 16:41
我都係買就跌,賣就升,幾隻揀一隻,偏偏揀跌嗰隻嚟買,無買嘅就升。
不過係好耐之前嘅事。後來聽咗基金嘅 ...

我都有想開月供股票,但搵唔到時機開似第一個月,覺得d 股升到甘上下先開始供佢好易負數

月供基金未開始研究,朋友有買富達,但每個月固定支出我又未必負擔到

大宅

回覆 ar_mak 的帖子

尋日買左微盟今早放左,成日怕高追。下午入左有贊(諗住中長線),希望冇高追到

大宅

bbpo 發表於 21-1-6 15:40
月亮又唔驚既,月亮坐到3月等佢入港股通。

睇新聞話有機入到港股通,要等到3月先知入唔入到,又要坐2個月

子爵府

回覆樓主:

物管如果有心水可以買啲,嚟緊等炒業績,隻隻都會靚仔,加上國策推物管,我覺得將會同之前車股一樣

複式洋房

我都好明白 真緊要個人定D 唔好一見到蝕錢就放

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

schricky 發表於 21-1-7 06:15
物管如果有心水可以買啲,嚟緊等炒業績,隻隻都會靚仔,加上國策推物管,我覺得將會同之前車股一樣 :excite ...

有無邊隻推介? 唔該.

子爵府

littlefire 發表於 21-1-6 17:15
我都有想開月供股票,但搵唔到時機開似第一個月,覺得d 股升到甘上下先開始供佢好易負數

月供 ...

我都有試過月供股票,因為頭 3 年免收費,所以供咗 3 年就停咗,又因為蝕緊,所以未賣。

月供基金同月供股票有相似之處,也有不同之處。
如果月供基金「每個月固定支出未必負擔到」,月供股票亦一樣「每個月固定支出未必負擔到」。

月供股票好似最少要 $500,但要留意收費,如果收 $50 ,就等於 10%,咁就真係好難唔負數。
如果唔係免收費,我就唔會供。

富達、摩根月供基金都係最少要 $1,000 ,收費 1%,即係 $10 ,供 $2,000 就 $20,供 $5,000 就 $50,供 $10,000 就 $100。富達好似頭一年內終止有罰款,之後就幾時終止都可以。摩根則幾時終止都可以。

金額要求更少的月供基金也有:
■ 匯豐靈活智投:$100 起,買賣時不收費,但收月費,平均資產值少過 $10,000 免收,若剛過 $10,000 則收費率很高,基金選擇亦少。
■ 富途:很多基金都是 $100 起,推廣期不收認購費,但不知推廣期至何時,若過了推廣期,認購費會較貴。
■ 恒生:好似係 $500 起,但認購費亦係較貴。恒生另有 SimplyFund,類似匯豐靈活智投,$1 起,買賣時不收費,平均資產值少過 $5,000 免收,若剛過 $5,000,收費率較匯豐靈活智投剛過 $10,000 的費率更高,同樣是基金選擇少,並沒有月供。
■ 中原 C 基金:$100 起,認購費貴,只得一隻基金。
■ MPF 特別自願性供款:好似最少 $300 起(匯豐,富達則好似係 $500 起),收費較低,基金選擇較少。與可扣稅自願性供款不同,可扣稅需 65 歲才可取回,不可扣稅的「特別自願性供款」則隨時也可取回。

(除了匯豐靈活智投及恒生 SimplyFund 外,其他都沒有月費。其實係兩種收費模式,有月費的是買賣時不收費,持有期間收費,適合經常買入賣出者;沒有月費的則買入時收認購費或轉換費,賣出時不收費,持有期間也不收費,適合不經常買入賣出者。持有時不收費是指不會另行收費,實際上有月費與沒有月費,持有期間都會收管理費,管理費會在基金價格中扣減,不會另行收取。ETF 一樣有管理費,只是費率較低。)

首頁
34567...10

尾頁

跳至