自由講場

跳至

首頁
34567...11

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

connielee56 發表於 21-1-12 11:01
我都認同,有多d體力湊小朋友

要睇下系邊方面

單講體力認同

但教養不是單一化

男爵府

都要搵啱人同埋有經濟基礎

伯爵府

EstrellaDamm 發表於 21-1-12 12:28
估唔到都咁多人覺得24、25生好。。。呢個年紀好似讀完書冇幾耐咋喎

我自己同身邊朋友(舊同學) ...

話最好24、25生好的,通常都無讀大學....
我28歲生,已經係大學同學中算係早生,依家30中後,好多大學同學都無生。

男爵府

tsewong 發表於 21-1-12 14:33
冇乜認唔認同,好似我咁,又要讀書又要工作,最緊要係人生總會遇到幾個人渣,搵到個啱嘅人結婚時都已經30+ ...

agree,我讀完書都22-23,工作幾年,30歲先儲夠錢買樓結婚,再生仔已經要3X .但叫做有個好穩定的環境俾小朋友同而家人生經歷多左,知道點栽培小朋友,如2x歲生我真係唔識栽培,只識同夠體力同佢玩,但教育小朋友不只體力

男爵府

tsewong 發表於 21-1-12 14:33
冇乜認唔認同,好似我咁,又要讀書又要工作,最緊要係人生總會遇到幾個人渣,搵到個啱嘅人結婚時都已經30+ ...

agree,我讀完書都22-23,工作幾年,30歲先儲夠錢買樓結婚,再生仔已經要3X .但叫做有個好穩定的環境俾小朋友同而家人生經歷多左,知道點栽培小朋友,如2x歲生我真係唔識栽培,只識同夠體力同佢玩,但教育小朋友不只體力

伯爵府

其實經濟係最大既考慮因素,如果經濟許可一定早生好,我自己就22歲生,而家個仔已經20歲讀緊大學

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

EstrellaDamm 發表於 21-1-12 15:13
正確。

例如去旅行,有啲人話生完都可以去,但其實已經完全唔係嗰回事囉(無論係帶埋小朋友,還是掉低小 ...

我又覺得,人生嚟講,兩夫婦培養感情都好重要,兩個人有愛家庭至會完滿,始終陪自己到最後嘅係老伴,太瞓身在仔女身上佢哋都有壓力
所以間中我都會同c6去偷歡,兩個人拍吓拖去吓食好嘢去吓旅行,唔好困死在柴米油鹽之中

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

anniellm 發表於 21-1-12 16:56
話最好24、25生好的,通常都無讀大學....
我28歲生,已經係大學同學中算係早生,依家30中後,好多 ...

我27,唔好話大學同學,連在中學同學中都算早生
我好多中學同學仔女都係初中階段,我個女都讀大學了
大學同學都有d有小朋友,亦有不婚族

俾我揀多次我會拼搏多幾年發展事業先

珍珠宮

唔認同
20幾歲既自由係難能可貴,唔想有個b 困身
30歲生體能都唔差

王國長老

其實都慶幸自己生在香港,女性地位高,社會算富裕,人生可以揀(讀幾多書,資助貸款獎學金都有options,工作想搏有位上,家庭崗位可以揀)
如果好似日本咁,只可嫁人生仔埋c9堆,我會覺得好無奈

水晶宮

connielee56 發表於 21-1-12 11:01
我都認同,有多d體力湊小朋友

30前後最好, 大學/中學畢業幾年後有經濟基礎置業, 有份穩定工作, 又週遊列國見識過世界, 自己夠成熟才結婚生小朋友最合適

自己玩夠生小朋友最好, 而且3X前後呢個年齡又有體力照顧孩子. 到你4X歲, 仔女已中學, 又回復自由身, 還有精神體力去做喜歡的事情, 兩存其美

跟下一代相差25-30年幾好, 你老左仔女仲有能力照顧你. 太後生生的話, 85VS65, 一個老人照顧另一個老人, 擔子又要落到第3代

伯爵府

至於忍耐力呢方面只會同本身性格有關係,完全同年齡無關,我見過有d後生媽媽eq好高,完全唔打鬧,個仔亦好乖

我自己本身係虎媽,我囡成日話我唔讚佢,d仔女而家成日用我以前鬧佢地d野來串我

例如: 拿,我而家數3聲,1....2....唔好要我數到3呀...

自己伸隻手板出來,伸高d,自己話打幾多下,話比我知你錯咩,我為咩罰你

揸耳仔

別墅

牛年勳章

30左右啦 太早又冇經濟能力

侯爵府

Charlotte_mom 發表於 21-1-12 16:49
嫁得好,又的確值得自豪
曾經有人講過,女人讀多d書係為咗搵個好老公,真心,我又覺得錯唔晒
...

嫁得好當然好啦,不過世事多變,始終女人有自己經濟實力會安心啲嘅

同埋搵個好老公同搵份好工可以並存架

珍珠宮

chocolatebean 發表於 21-1-12 17:16
30前後最好, 大學/中學畢業幾年後有經濟基礎置業, 有份穩定工作, 又週遊列國見識過世界, 自己夠成熟才結婚 ...

我自己和大部分同學都讀到master, 考專業試, 唔少都係三十中或後才生, 打併過,遊玩過,見識過才生B, 我有經濟能力自己湊又有人幫手。 體力其實好個人,我一向外向和做開運動,同阿囡上山、下水都照玩

瑪瑙宮

精神體力當然後生生好, 早生早甩身. 到時同老公他他條條四圍去下.
遲生又唔係唔好, 財力應該充足 d .

王國長老

hugub 發表於 21-1-12 17:19
至於忍耐力呢方面只會同本身性格有關係,完全同年齡無關,我見過有d後生媽媽eq好高,完全唔打鬧,個仔亦好 ...

你仔女同我仔女一樣,而家成日拎我以前「花奶師發癲」對白嚟串我
123當然係我標準對白啦
兩個唱雙簧繪形繪聲

hugub    發表於 21-1-12 17:34

水晶宮

Nancy20090615 發表於 21-1-12 17:29
精神體力當然後生生好, 早生早甩身. 到時同老公他他條條四圍去下.
遲生又唔係唔好, 財力應該充足 d .
...
係架! 我4X 已回復自由身

瑪瑙宮

chocolatebean 發表於 21-1-12 17:31
係架! 我4X 已回復自由身

咁你勁 happy 喇

子爵府

Gmama 發表於 21-1-12 13:19
同意,如果沒有這些個人自理,及照顧新一代的所有能力,真是不要連累下一代
...

朋友43做人亞婆

首頁
34567...11

尾頁

跳至