自由講場

跳至

首頁
34567...12

尾頁

大宅

kecyc2003 發表於 21-1-19 23:01
又餓又累,仔又係咁叫等好耐好耐,又問問問點解⋯好煩(emoji)
咩世界,病人太多?多人濫用?唔夠醫生?定咩 ...

試過食物敏感突然好快腫到豬頭咁(當時好驚氣管會敏感收窄死),即刻見醫生,打針後要坐半個鐘觀察,見到姑娘醫生真係冇停手

用戶要求終止服務

牛年勳章

natnatbaby 發表於 21-1-20 00:46
天水圍醫院最快,新醫院,無設備,大事要轉介去屯門。之前在廣華,我小產時10分鐘有得睇,我老豆心臟病,白 ...

我而家睇專科,每次見唔同醫生,最近一次覺得比人趕咁,可能太多病人,想少一個得一個啦!感覺唔好。之前覆診嘅醫生又好有愛心喎。
未經許可,請勿轉載

男爵府

回覆樓主:

1)我試過作小產入急症,好快就睇我
2)我囡試過係凳到跌親爆喊,平時佢跌親係唔喊嘅,我地驚佢骨有事,等照x-ray 都等左幾粒鐘,急症室真係有機制嘅,急就睇先。

大宅

我個仔4歲時試過夜晚爬梳化,意外撞到個額頭腫到一隻雞蛋咁大。佢喪喊跟住就嘔,我同老公都分別唔到到底因為撞到頭嘔定喊到嘔。即刻飛的去急症室,去到分流我個仔又瞓著左護士叫佢都唔醒,嚇到姑娘即刻同我地入去見醫生,仲要即刻照ct,搞完一輪先確定冇事比我地走。其實分流站姑娘會分別每個人既緊急情況而決定分流次序。

男爵府

tinlong22 發表於 21-1-20 00:16
日本試過醫院唔收死係救護車上面,唔知佢哋多唔多新移民?定太多香港人當日本係鄉下引致?
...
究竟誰搬走了我們香港人的醫療系統? https://www.mpfinance.com/fin/co ... 63481147729&node=1547728025057&issue=20190117

2008年香港的人口約696萬人,但到了2018年人口達到745萬人,誰在補充香港的人口?
2008年單程證人口只有56萬,但到了2018年單是單程證人口已達到100萬人,而這些補充香港人口的組成,卻又以上年紀的女性為主。
大家只要將1997年、2007年及2017年人口金字塔作一對比,便會發現2017年的人口金字塔集中在45至65歲的女士上,關於這批補充香港人口的「新血」會對香港經濟帶來多大刺激、或者對香港政府財政造成多大負擔,政府未有報告披露。過多的單程證人口對香港各方各面構成壓力,包括領取長者綜援及整個醫療系統。
香港政府過去10年花在衛生方面的開支冠絕其他範疇,教育、社會福利、衛生以及保安這4大範疇是政府主要的經常性開支,佔政府經常性開支約65%,其中衛生方面的開支在10年間增加超過1倍,由338.83億元增加至711.58億元。不少香港人問,為什麼香港醫療系統在衛生開支有增無減下,相似的問題仍然每年重複出現。
究竟是誰搬走了我們香港人的醫療系統?

==============================

2018年底香港人口748萬,六成增長來自內地,據民政事務總署資料,新來港內地人能說廣東話的比例不足七成。
https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20190220/20616512

大宅

大笨鐘 發表於 21-1-20 00:59
我而家睇專科,每次見唔同醫生,最近一次覺得比人趕咁,可能太多病人,想少一個得一個啦!感覺唔好。之前 ...

我睇血壓高睇咗年幾,只係試過一次吾同醫生,嗰次又係hea 到不得了,睇開嗰個就好有心機,每次都好詳細問我情況,講比佢聴有啲咩特別唔舒服,即刻寫紙照乜照物,,驗血驗小便,睇專科,物理治療⋯,試過睇睇下先記得講番咩吾舒服,已經比佢鬧頭先吾講,如就算問佢拎d看門口藥(eg.敏感藥,頭痛藥)佢都問點解要食,不過佢已經一早講定如果我情況穩定番會轉番其他醫生,我又好衰,睇咗甘耐只係好咗少少咋原來佢係教授醫生,我都算好幸運,可能佢覺得以我四十幾歲既年紀唔應該有呢個病,想研究下卦

男爵府

我媽上次係急症室等左一晚

子爵府

kecyc2003 發表於 21-1-19 23:10
就算唔太急病4個鐘都堅唔合理,香港醫療根本無進步過反而退步。我仔撞親頭流血,好彩冇嚴重損傷所以先咁精 ...

想快睇私院急症,政府急症室非緊急等4小時已經唔係耐
我試過揹住個仔由登記到上到病房要18小時,亦見過成個護士站得2個護士其他去晒做急救,1個鐘只叫左2個病人。
不過緊急起黎係會即睇,試過係分流站護士幫仔量體溫,仔喊到拆天,剛巧醫生經過聽到喊聲唔妥,即叫入房再加一隊醫護入黎做檢查,再打去叫兒科收症,登記到上病房只係半小時內既事。

男爵府

牛年勳章

回覆樓主:

我之前七個月作早產,痛到死都等咗一個鐘,未見醫生,我最後出聲先即刻見

子爵府

回覆樓主:

不嬲都要咁耐,疫情更加耐。

男爵府

回覆樓主:

急症室係畀急症用,如果唔緊急嘅,睇返私人醫生,或者街症。
我自己都用過急症室,入去兩三分鐘,就即刻見到醫生,之後就要做個緊急手術。
我試過帶小朋友去私家醫院睇,都等咗四五個鐘

侯爵府

我都試過等8個鐘先輪到我,本來就快到,突然有車禍,推咗幾個重傷入嚟急救,轉頭又入一堆劈友開片,沒完沒了!

珍珠宮

回覆樓主:

因為你不是急症,我試過8個鐘就走人,其實你可以考慮24小時門診

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

olkan 發表於 21-1-19 23:52
可以等4個鐘即唔係極嚴重啦!點解唔去診所,如果睇診所醫生,醫生覺得嚴重,會轉介去急症室。

急症室真係 ...

x 2

有朋友話扭親條腰都去急症室、亦見過一男一女、好似拍拖咁去到急症室談笑風生.......

其實樓主這情況、可以去夜間診所比私家醫生望一下就可以、基本上小朋友甚至大人撞親頭、如果冇頭暈、冇嘔、應該冇咩大礙....
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

ycmami 發表於 21-1-20 03:28
我都試過等8個鐘先輪到我,本來就快到,突然有車禍,推咗幾個重傷入嚟急救,轉頭又入一堆劈友開片,沒完沒 ...

,之前睇電視、訪問一個急症室醫生、佢話有四個病人一個整親隻手流血、一個腸炎肚痾、一個發高燒抽筋、一個心臟停頓、你會救邊個先?

去急症室輪候、根本就是以緩急輕重、是不是以時間為標準~

撞親個頭都入急症室、就預咗要等、私家醫院為什麼沒有急症服務?

因為急性症牽涉太多醫生、費用太高因為成本問題~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

msms0118 發表於 21-1-20 01:35
究竟誰搬走了我們香港人的醫療系統? https://www.mpfinance.com/fin/columnist2.php?col=1463481147729 ...

你copy 文叫覆我?我話日本有醫院拒收,病人死係救護車上面喎,你覺得係乜原因啫?
天朗氣清

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

kamtse 發表於 21-1-20 00:56
試過食物敏感突然好快腫到豬頭咁(當時好驚氣管會敏感收窄死),即刻見醫生,打針後要坐半個鐘觀察,見到 ...

阿女細個入QEH、見到對面床個有女仔、成身好似燒豬咁紅、初以為佢比太燒到、同家同她家人談間、原來佢食物敏感、她說初時送入私家醫院唔收、叫佢轉入急症室~

提一下大家、如果家人真係急症、千萬不要以為買咗保險、就送入去私家醫院、應該直接入政府醫院急症室~

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

A&E,非急症,要長時間等已不是新鮮事。等候期間,如果有意外或重病急症送嚟,等候時間可以更耐。

上次我女下巴受傷,流好多血,去到即刻有醫生睇,再安排X-ray..之後縫針,過程好快。

伯爵府

kecyc2003 發表於 21-1-19 23:10
就算唔太急病4個鐘都堅唔合理,香港醫療根本無進步過反而退步。我仔撞親頭流血,好彩冇嚴重損傷所以先咁精 ...
覺得唔合理,想快咪睇C家囉,香港醫療系統已算完善,稅率又低,重想點?无風无浪的日子,我都試過抱住个跌穿額頭既女係急症室等幾个鐘,何況現在全港醫護界打緊仗?

珍珠宮

回覆樓主:

咁最終聯左幾多針?

首頁
34567...12

尾頁

跳至