自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

大宅

仲以為係咩大事件

水晶宮

funseller 發表於 21-1-28 08:06
有冇人知啊
我廿年前做過一段好短時間報社記者,記得當時寫完篇文要經自己嗰組採編主任審核,再 ...

上次班歪人逼到要出國安法,今次又想逼中央做啲咩呢?先撩者賤,到時唔好話香港冇言論自由,呢班人做過咩,自己心知肚明

男爵府

funseller 發表於 21-1-28 08:24
少左兩隻字,完全唔同左意思啊!!
完全諗唔明點解出到街
又唔係突發新聞,大家要鬥快:sw ...

特登的,少佐2隻重要的字,意思可以完全唔同。

男爵府

今次死死氣改左佢,應該係因為有網民話要報國安

子爵府

差兩個字就差天共地,港台好明顯係有心,預咗比人發現時,或者扮自己發現先改都未遲。
自從反修例事件之後,佢哋嘅所作所為,已經唔係以前嘅香港電台

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

次次都系做左衰野比人發現就扮唔知,好心佢地自己唔系中國人但佢地祖輩父輩都系中國人,成日造謠抹黑,唔怕有報應?

子爵府

2023年兔年勳章 牛年勳章

laiwailing988 發表於 21-1-28 11:31
仲以為係咩大事件

睇你點睇啦,我當年入職如果咁真係大件事㗎,冇理由過幾重審核冇人發現。
成個聲明冇講自己錯乜改乜,感覺好唔正式,好輕佻。
所以我不斷問嘅唔係港台件事,而係依家傳媒係咪內部程序同要求鬆懈左,導致出現呢D問題,而佢哋本身因為自身要求低左,又覺得好小事

對比其他類似道歉聲明,大家自行判斷。

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

新聞喎,手民之誤?總編辭職啦

琥珀宮

畀面勳章

laiwailing988 發表於 21-1-28 11:31
仲以為係咩大事件

原來一段新聞,將國家領導人演說倒轉黎報係小事呀?咁點先叫大事呀?仲話咩專業咩第四權

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

有心咁寫的, 俾人鬧咪"道歉"囉, 起碼達到抺黑目的.
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

前句加一個字,後句減兩個字,
各句意思都係同原意不同,跟事實不符
無理由兩個手民之誤卦
而手民之誤後係令全句意變相反
你話錯別字都可叫手民之誤,但加減字後令句意不同,咁都得

男爵府

廷廷媽 發表於 21-1-28 08:17
少兩個字意思唔同哂,根本就係有心歪曲,比d 標題黨入腦

擺明有心,偏偏就係少咗呢兩個字,令意思唔同晒

水晶宮

黑妓衹是讀C片的,智障,最叻造假,作野

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

唔係嘛. 好離譜喎....

大宅

虎到金來勳章

回覆樓主:

要求香港電台為失實報導公開道歉!!

翡翠宮

畀面勳章

funseller 發表於 21-1-28 12:36
睇你點睇啦,我當年入職如果咁真係大件事㗎,冇理由過幾重審核冇人發現。
成個聲明冇講自己錯乜改乜,感覺 ...

而家興online ,要搶時間出,又覺得網上隨時可以改。唔似以前白紙黑字冇得推塘,加上而家好多新聞媒體都精簡人手,記者編輯分分鐘係同一個人,所以容易出錯。
日日是好日

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

funseller 發表於 21-1-28 08:06
有冇人知啊
我廿年前做過一段好短時間報社記者,記得當時寫完篇文要經自己嗰組採編主任審核,再 ...
又係有意

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

陣間D記協又發爛咋叫人收聲
天朗氣清

首頁

尾頁

跳至