自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

珍珠宮

熱血金章

littlesister 發表於 21-2-7 22:57
無係街頭捐款好耐,根本個班就唔係義工,仲要專請傷殘人士,有d仲要扮傷殘
...

N年前,我都出過post,見有坐輪椅的女士,叫我捐錢。佢著條緊身legging,大腿肥肌肉非常粗壯,我係咁望住佢大腿,佢心虛,馬上走開。長期坐輪椅,肌肉會萎縮 佢做壯過我

msms0118    發表於 21-2-8 03:20
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

子爵府

睇過一篇報道,有個犯民元朗區議員同佢老婆一齊開咗間幫啲所謂慈善機構籌款嘅公司,專係派班人在街上誘導市民作長期捐錢,呢間公司會抽佣達七成,慈善機構再食一浸,真正幫到人嘅善款比例係少得可憐。呢間籌款公司發到豬頭咁⋯⋯

水晶宮

畀面勳章

puzzledmama 發表於 21-2-7 23:40
睇過一篇報道,有個犯民元朗區議員同佢老婆一齊開咗間幫啲所謂慈善機構籌款嘅公司,專係派班人在街上誘導市 ...

我都識一對夫婦開呢類公司靠揾呢D錢,賺佣賺到買樓買鋪發達 其實主要都係三兩間籌款公司瓜分本地市場

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

熊熊老婆 發表於 21-2-7 19:11
多謝你嘅分享,我以後都會捐錢畀東華!
我都係因為有朋友去咗間所謂國際慈善機構工作先知道多啲!
佢 ...

咁就慘啦!我每個月定期定額捐款比三間慈善機構十幾年...聽你哋咁講完之後我想停晒佢,我係喺信用卡月結單找數,我係咪cut咗張信用卡,就可以停晒啲捐款?

公爵府

bdrom 發表於 21-2-7 16:57
唔明樓主講緊乜,講緊邊個機構,可否講清楚D?

應該係好多自願機構都會請街外人叫人每個月捐款 抽佣抽得好犀利的。

水晶宮

畀面勳章

toffeetong 發表於 21-2-7 23:35
N年前,我都出過post,見有坐輪椅的女士,叫我捐錢。佢著條緊身legging,大腿肥肌肉非常粗壯,我係咁望住 ...

可惜仍然有人唔知、唔信...照樣奉獻 我曾經聽過人講:就算只有一蚊落到受助人手中,都係幫人....
我話:啱既,仲可以幫人X妓、飯局、旅遊,助人就業養家㖭!

水晶宮

畀面勳章

lily233242 發表於 21-2-7 23:51
咁就慘啦!我每個月定期定額捐款比三間慈善機構十幾年...聽你哋咁講完之後我想停晒佢,我係喺信用卡月結單 ...

唔使cut卡,我之前係打去card center取消就得。

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

701003 發表於 21-2-7 19:10
你真純品
慈善機構“聘請”勸捐公司為慈善機構工作,勸捐公司有佣收,類似地盤“大判”咁, ...

咁我想直接開支票寄去慈善機構,係咪就唔使比呢啲中介公司賺呢?可以直接幫到有需要嘅人士

水晶宮

畀面勳章

lily233242 發表於 21-2-7 23:54
咁我想直接開支票寄去慈善機構,係咪就唔使比呢啲中介公司賺呢?可以直接幫到有需要嘅人士
...

直接寄票去機構,可以免中介佣,但你嘅善款,仍然要被扣行政費,餘下的才會去幫有需要的人 行政費收幾多,上去機構網站可查。

伯爵府

701003 發表於 21-2-7 23:54
唔使cut卡,我之前係打去card center取消就得。

你打去Card Centre取消係幾時嘅事?

我頭先即刻打去卡centre, 銀行職員話就算你cut咗張卡,慈善機構一樣繼續要你捐喎?除非你自己去有關慈善機構填表格話停止過數...

咁恐怖?

男爵府

回覆樓主:

有一間機構係助養柬埔寨愛滋/殘障孤兒,0行政費,所有損款全數用喺孤兒身上。機構每年會攪好多次探訪團,可以自費參加,直接探訪到助養對象,就算唔係助養者,都可以自費join,去explore下。

我跟過一次團,有興趣可以去佢地website 睇下:

https://www.happytree.org.hk/

水晶宮

畀面勳章

lily233242 發表於 21-2-8 00:07
你打去Card Centre取消係幾時嘅事?

我頭先即刻打去卡centre, 銀行職員話就算你cut咗張卡,慈善機構一樣 ...

咁癲!我係A E card,捐green和平,捐了好多年,五六年前cut的,cut完無耐因為失過咭,取消埋張咭。跟住綠色和平寄過信俾我,叫我繼續捐,我無理!so far冇事發生到依家啦!
乜依家剪卡都要繼續捐?咁恐佈咩!咭都無咗,點過數?

子爵府

701003 發表於 21-2-7 16:05
今日係街俾紅x字推銷員(美其名係義工/職員)拉住....
佢講:捐款多少無所謂,少少都得...
我:一次性捐?

我老公都係做Audit, 他睇過很多公司的財務報表, 已經知道他們的行政費不少 , 已經停了捐$很多年了

水晶宮

畀面勳章

三棵樹 發表於 21-2-8 00:11
有一間機構係助養柬埔寨愛滋/殘障孤兒,0行政費,所有損款全數用喺孤兒身上。機構每年會攪好多次探訪團,可 ...

可以考慮

珍珠宮

Meowbb_bb 發表於 21-2-7 17:56
因為在big 4工作關係,之前audit 過好多間慈善團體,你哋捐嘅錢都去晒director’s fund , admin fee .好多 ...

人渣

琥珀宮

畀面勳章

toffeetong 發表於 21-2-7 23:35
N年前,我都出過post,見有坐輪椅的女士,叫我捐錢。佢著條緊身legging,大腿肥肌肉非常粗壯,我係咁望住 ...

我見過一個收檔時,起身行得快過我

珍珠宮

701003 發表於 21-2-7 23:52
可惜仍然有人唔知、唔信...照樣奉獻 我曾經聽過人講:就算只有一蚊落到受助人手中,都係幫人.. ...

請問你知唔知仲有邊間呃錢? 我捐左幾間好多年, 宣明會,save children, 乜乜難民 , 無國界醫生

男爵府

睛靈勳章

回覆樓主:

Good po! 我以前都捐俾國際機構,知道咁多黑幕,咪搞嘞!

水晶宮

畀面勳章

狐朦 發表於 21-2-8 00:29
請問你知唔知仲有邊間呃錢? 我捐左幾間好多年, 宣明會,save children, 乜乜難民 , 無國界醫生
...

慈善機構本身的行政費,捐款人好難知細節,我不置可否
但中介抽佣比率咁高,確係過份
凡係經中介拉客的,都不可取!
建議直接向機構查詢自己善款,是否有經中介抽佣。
我女由05年開始,一直捐款助養兒童,係由老師發起,直接向慈善機構填表申請的。其實有心捐助,唔需要拉客式拉返來,中介抽佣式勸捐,會對機構本身產生負面影響

子爵府

701003 發表於 21-2-7 16:05
今日係街俾紅x字推銷員(美其名係義工/職員)拉住....
佢講:捐款多少無所謂,少少都得...
我:一次性捐?
呢D正一掛羊頭賣狗肉

首頁
34567...8

尾頁

跳至