懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

hilaganna 發表於 22-7-3 18:56
你地好呀,我而家岩岩3個月,我自己係BC二代,,準備去英國生,請問申請NHS需要咩文件?需唔需要遞交租約證 ...

你揾咗地方未?NHS要睇登記嗰間GP需要咩,有機會間間唔同

複式洋房

回覆 Ying7799 的帖子

我未搵定地方呀, 諗緊如果無NHS就要住倫敦附近, book私家醫院, 如果有NHS就可以住倫敦外圍

複式洋房

回覆 Ksyve 的帖子

如果到時得hospital number但無nhs number,請問費用係咪之後會bill返?

別墅

回覆 hilaganna 的帖子

NHS number唔關billing事,只要你係entitled to free NHS services,你冇佢會比你,唔駛事前專登去GP開file。當然如果日後要用GP service,你都係去register啦,順便啫。
Billing你自己要睇吓你係咪entitled to NHS services。唔係住係英國(as an ordinary resident),有British passport (例如BC 二代,或已永久移居/居住海外嘅一代)都唔得㗎。

複式洋房

我都係二代BC, 想去英國生呀以為可以用NHS service添
即係要去私家?

禁止訪問

別墅

kaman627 發表於 22-8-22 17:15

我都係二代BC, 想去英國生呀以為可以用NHS service添

NHS 係resident-based services,即係提供比住係英國嘅居民嘅服務。唔係長期住英國,有護照都要收費。如果要比錢,私家質素好D。

複式洋房

即是過去租樓都唔得嗎?請問是否要住夠約干日才可以申請呢?如果去私家醫院,請問也是睇gp refer嗎

首頁

尾頁

跳至