自由講場

跳至

首頁
34567...21

尾頁

別墅

飛哥與發仔 發表於 21-3-30 09:41
大陸買樓自住就可以,千萬唔好諗投資,因為根本唔會有人買你嘅"舊樓"

價錢ok,有人接手的,我有朋友幾年前賣咗三鄉舊樓,因佢老爸年紀大,唔上去,都賺些少,

大城市如深圳珠海成都上海,行樓梯超殘嘅樓都幾百萬——我睇國內視頻,多d裝國內視頻,太多嘢睇啦,煮嘢食,跳舞健身,做麵包,行公園櫻花,睇樓盤

別墅

回覆樓主:

總之我喺我對朋友夫婦嘅身上,從新了解好多嘢,國內好安全,好先進,坐公交車用Apps可以平一半,上車司機會掃埋乘客體溫,
年紀大都更加要上大陸住,
因為唔使下下出去買餸,可以用手機,或者鄰居幫忙帶,大部份國內人嘅性格同香港人好唔同,只要你對佢哋好,佢地會加倍對你好,鄰居成日搞活動,有好嘢會分享.....好主動,互動強。

男爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

我16年都買左,諗住等深中通放左佢,而家都係諗下先

別墅

牛年勳章

前年陪屋企人上去買樓 睇到樓價真係平香港好多
搞到我都好心動

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章

chiling009 發表於 21-3-30 10:08
我16年都買左,諗住等深中通放左佢,而家都係諗下先

唔好賣!!! 深中開通, 唔同樓價!!
我老公零幾年買左層, 係深中隔離, 而家出租左, 都有千幾蚊人仔收入

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章

傻豬豬花 發表於 21-3-30 10:04
總之我喺我對朋友夫婦嘅身上,從新了解好多嘢,國內好安全,好先進,坐公交車用Apps可以平一半,上車司機會 ...

國內既鄰舍關係真係好好, 隔離屋放售後, 裝修, 話要入我地度參考下設計, 之後佢地裝修後又請我地過去參觀

大宅

回覆樓主:

點解成日講退休至上去住呢?其實香港去珠海中山的交通越來越方便,當周末或小假期唔飛,花個零兩句鐘去玩,玩到夜唔駛趕住走,你可以話租住宿都得,咁想住兩三日又要帶好多野啦,點會夠係自己地方,當去新界咁出行就得?
我自己就19年買了中山,東區,就來收樓了,同屋苑仲有幾個frd 一齊買左,有啲買西區。

別墅

Kuromi1127 發表於 21-3-30 10:26
國內既鄰舍關係真係好好, 隔離屋放售後, 裝修, 話要入我地度參考下設計, 之後佢地裝修後又請我地過去參觀 ...

我聽我朋友夫婦有講,佢哋兩個隔離屋,都邀請佢去家裡飲茶參觀,又送啲時令水果比佢哋食,我朋友即上網買咗堅果,回送佢地。

大宅

karen125 發表於 21-3-29 19:22
我唔會賣香港層樓,我寧願北上租人樓,因為上面租金平,可以去到邊住到邊
...

x2, 悝到住吓嗰到又住吓……爽爆……
諗著租酒店,細細間,企企理理,做吓運動,行吓街、食吓嘢……

男爵府

我都想返上去生活,不過冇特別技能,好難搵食,又唔敢創業。

每日返工,聽住班同事冷嘲熱諷內地人、詛咒打科興嘅人、取笑用心出行嘅人,真係好難頂。

別墅

manman333 發表於 21-3-30 10:44
點解成日講退休至上去住呢?其實香港去珠海中山的交通越來越方便,當周末或小假期唔飛,花個零兩句鐘去玩, ...

長住有長住好,渡假有渡假好,

我未買樓,又未退休,冇大灣區生活過,所以睇youtube,聽朋友講,
但同老友聚埋食嘢,就講大灣區,一係講去英國加拿大

侯爵府

傻豬豬花 發表於 21-3-30 10:45
我聽我朋友夫婦有講,佢哋兩個隔離屋,都邀請佢去家裡飲茶參觀,又送啲時令水果比佢哋食,我朋友即上網買 ...

係好好架,我個度一梯4伙,之前未出租,一有假期返去住,佢地真係好nice,又有群組,仲好團結一齊爭取屋苑事務

男爵府

回覆 Pinky28 的帖子

sorry 打錯, 應200幾萬

別墅

lucklucky 發表於 21-3-30 10:49

每日返工,聽住班同事冷嘲熱諷內地人、詛咒打 ...

妳已講出我同老公心聲,點解好想離開香港
,好討厭呢d身邊同事朋友,自己唔掃安心出行,仲暗串我

男爵府

回覆 vespa 的帖子

sorry 打錯左, 200幾萬先真

大宅

傻豬豬花 發表於 21-3-29 18:16
因為我有啲親戚朋友住澳門的,
佢哋通常珠海中山都有樓,
所以我都去過幾次中山珠海,

睇左大陸劇,以家人之名,原來夏門都好靚,景靚,屋又大又舒服,很寫意咁,好嚮往。

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

littlesister 發表於 21-3-30 00:44
我都聽講租車平,不過我住個度有車方便d, 又有車位,所以應該會買一架
...

大陸買車都平,唔貴,不過香港人一定要出左居住證先可以買車。

揸車周圍去真係好爽

水晶宮

係,嗰隻色嘅所謂民主自由真係好難頂,永遠都係佢哋話鐘意別人就要跟佢鐘意,佢哋唔鐘意但你鐘意你就係敢人

男爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我都係咁諗, 不過真係無特別技能, 又無資本創業

所以我幾羨慕依家初初畢業嘅後生仔, 有機會有補貼俾佢地上去大企業工作

幸好我啲同事就算係YC都唔太講政治, 係有少少冷嘲熱諷嘅, 不過總係覺得香港就算安安穩穩打份工嘅機會都越來越細

水晶宮

bufferzone 發表於 21-3-30 11:00
大陸買車都平,唔貴,不過香港人一定要出左居住證先可以買車。

揸車周圍去真係好爽

睇節目最近熱賣 宏光MINI EV ¥28800

3:40開始睇
https://youtu.be/Ai7MUIq5JH4

首頁
34567...21

尾頁

跳至