自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

別墅

Queenie_0012 發表於 21-4-10 10:11
知足。不怨天,不由人,自然快樂。
依家d人,係覺得全世界欠佢!

我接觸到某D後生,真係自我中心,無人情味,無乜同理心,怨天尤人。好似欠咗佢咁(emoji)‍♀️(emoji)‍♀️,但見佢地比較有自信。
8,90年代D人比較簡單,識得感恩。同埋比較自足,所以會快樂D。

子爵府

回覆樓主:

8,90年代,香港經濟及娱樂圈都是黃金年代,好少政治爭㘭,因為跟本英國話哂事,香港人乜都無得出聲,所有法案一讀二讀三讀便通過,所有議員全民無得選,難明有班玩政治嘅人带班年輕人反而說現在倒退,他们究竟知唔知近代歷史?!知唔知世界發生緊乜事?傻到自己人打自己人,明比外國玩到香港謝香港残還要躬弓道謝! 人鬼黑白不分!

emilypyhui    發表於 21-4-10 20:42

珍珠宮

以前生活,係童年回憶!

以前亞嫲開咗罐金寶湯煲比我哋飲,煲完出來係啡色,我哋同亞嫲研究左好耐湯究竟有無變壞,最後唔敢飲。

伯爵府

回覆樓主:

以前的人住劏房住唐樓,上到公屋已經好開心,同埋以前的人多基層人士,做工廠做地盤,無咩出國旅行,聖誕食到一餐聖誕大餐已經好開心,認同有jm講,窮得黎易知足易感恩,而家香港生活富裕,但唔知足,咩都係人地錯,人地欠左佢,一年幾次日本旅行,一大學畢業要做經理,要買私樓要會所,做唔到就係人地錯,太多埋怨

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

而家法例管的太多

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

D..D 發表於 21-4-10 14:04
而家法例管的太多

如果個個肯守法又點會咁多法例?

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

熊熊老婆 發表於 21-4-10 10:14
細個去麥當勞係好大件事,要著曬飲衫去㗎 !

咦!咁啱嘅
我第一次去麥記係參加小朋友生日會,真係着條靚裙去,直頭係盛事,唔洗錢有得食
我幾窮架,係公園玩跳飛機,玩花玩草蜢,無冷氣,流汗就去沖涼,夏天瞓地下,石屎地涼啲,瞓熱咗就碌去隔離。

子爵府

ksliu7272 發表於 21-4-10 09:33
以前物質無咁豐富,生活艱苦D,但笑容好似多D

80年代, 好似無咁多比較。 無咁多資訊人與人關係親密好多。

大宅

回覆樓主:

時移勢易,人與事都好大嘅改變,8、90年代經濟起飛機會處處,敢搏肯捱嘅基層都有機會改善生活,但今日嘅年青一代就比上一代難做到,生活成本好貴,基層向上游機會的確比上一代細咗,上一代除了自身努力外其實社會環境都成就咗同幫到好多。

伯爵府

2024年龍年勳章

80-90好開心,70仲係窮,80經濟起飛,好多小朋友細細個就坐飛機去旅行,娛樂及物質豐富宜家個個要赢在起跑線,除咗讀書補習就對住工人,以前做完功課落樓同其他小朋友玩好開心

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

ksliu7272 發表於 21-4-10 09:33
以前物質無咁豐富,生活艱苦D,但笑容好似多D

當年嘅人係會羨慕隔離鄰居,唔係而家仇富,當年d人係羨慕之餘會有動力去改進自己,成日會唸點樣去改善自己同生活,而家嘅人多數係仇富同怨天怨人怨投錯胎
日本の平安を祈ります

珊瑚宮

2024年龍年勳章

我覺得細個都幾開心,有多好歌聽,又多明星追,又多好戲睇
雖然屋企唔富貴,潮流興嘅嘢全部都冇,不過嗰陣又冇話好羨慕

珊瑚宮

2024年龍年勳章

kk80400 發表於 21-4-10 14:33
當年嘅人係會羨慕隔離鄰居,唔係而家仇富,當年d人係羨慕之餘會有動力去改進自己,成日會唸點樣去改善自己 ...

依家係,我冇,你要俾我
或者係,我冇,你都唔可以有

珍珠宮

減齡達人勳章

lovebbb 發表於 21-4-10 13:56
以前生活,係童年回憶!

以前亞嫲開咗罐金寶湯煲比我哋飲,煲完出來係啡色,我哋同亞嫲研究左好耐湯究竟有 ...

幾十年前d罐頭、包裝食物無「到期日」印住, 開了無異味無異常就照食, 但小店通常又好負責, 有壞直接拎去換, 無單無據,街坊都係講個信字

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

而家好啲,隨時篤電話就有好多資訊,google又方便,又可以係討論區玩,好多野睇,學,玩,非常方便

子爵府

80, 90 年代開心些, 人人都忙於賺錢及洗錢, 放工諗娛樂, 拍拖, 一家人放假就四圍去飲飲食食, 雖然人要向前看, 但回望過去, 慶幸自己經歷過這些年

男爵府

白毛毛 發表於 21-4-10 10:10
係呀,嗰陣時冇出外旅行,冇去食自助餐。最大嘅娛樂就係同鄰居一班孩子通樓走,落樓下公園玩,一班野孩子 ...

係呀
落樓下一班小朋友一條街玩就一個下午
自助餐真係一年一次
邊會而家咁要乜都仲係唔滿意

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

李豆豆 發表於 21-4-10 14:39
依家係,我冇,你要俾我
或者係,我冇,你都唔可以有

呢d心態咪係黃子華魚蛋論,真係一種病,果d人覺得人唔需要努力,只要你冇,我就會自我感覺良好。
日本の平安を祈ります

水晶宮

eqqiqq 發表於 21-4-10 12:19
我喜歡八九十年代生活,當時生活物質當然無現在咁豐富、資訊無現在咁發達,但從來唔會感覺甚麼缺失,只要你 ...

水晶宮

靜初 發表於 21-4-10 14:18
80年代, 好似無咁多比較。 無咁多資訊人與人關係親密好多。

資訊科技越發達,人越變得心靈空虛寂寞

emilypyhui    發表於 21-4-10 20:46

首頁
34567...9

尾頁

跳至