自由講場

跳至

首頁
34567...20

尾頁

子爵府

回覆樓主:

盡扣,其實學校係有同情分。比較偏向收抽獎一時大意而派得唔理想學生。

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

加油

水晶宮

kwhkwh 發表於 21-7-7 00:51
阿女已經辛苦, 媽媽你也辛苦了。但可以趁機話阿女知, 好多野, 5好事後才哭,事前準備功夫要足 (雖然好廢話 ...

同意。

樓主,假如自行已落敗,係統一派位一定要保守,不好信學校估高左的banding.

珍珠宮

yiszwa 發表於 21-7-7 02:45
其實唔明有咩好喊,讀到間好嘅就將來一定成功?讀到間差嘅將來一定失敗?你睇2019年下半年,幾多高學歷嘅人 ...

諗返轉頭係嫁,2019後,發覺而家好多學歷高嘅人思維原來好有問題,品德才是最重要。band 1校當然好,但我仔成日話中學讀書靠自己最重要。

伯爵府

2018父親節勳章 2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章

pinkcat922 發表於 21-7-7 00:37
唔想係fb同ig舒發出黎,唯有係呢度
仲要等阿囡訓咗先可以好好咁喊一餐
派咗第9志願,返到學校阿囡已經攬住 ...

可考慮埋私校。多個選擇

珍珠宮

辛苦了媽媽,但jm你EQ好好,可以忍口冇責備個女。媽咪正面,仔女都會。
希望囡囡可以搵到合適嘅學校,band幾都有好學生,囡囡自己有想法更重要。加油

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 育兒性格勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章

加油

水晶宮

opclk99 發表於 21-7-7 06:31
以在下EXP,
你係99%估錯Band,
(你話>>成績差過佢但都派咗b2學校)

同意。但都沒辦法,每個人心目中,仔女總是好的。

我就好保守,不會博。至少一定不會跌入 band three.而家係得叩門或升中二轉校。最好不好到轉校階段啦。

opclk99    發表於 21-7-7 20:34

男爵府

IHateSummer 發表於 21-7-7 00:58
運氣唔好
同我一樣
當年小學派左去一間xxx街坊福利會小學,聽個名都知

係咪俾人換左張試卷!?
如果平時考得好好
突然變差距咁大。
會唔會有人偷換試卷!?
因為大陸有老師咁做,收左錢。 將試卷換俾其他有錢既同學。

子爵府

回覆樓主:

加油!

水晶宮

peppamo 發表於 21-7-7 06:51
我未到升中
但想知多d 可以講下有什麼策略嗎?

一定盡力考好呈分試!尤其是中英數!爭取係band one 成績。自行階段都係機會比成績好的人。如自行於3月份公布落敗,一定係統一派位選保守學校。如有直屬中學,要問點樣穩陣可直升,起碼有個後備。再考些私立直資在手。到時中左再選。(但留意中左直資而選左,係沒得統一派位)。

yeung_ma    發表於 21-7-7 16:37
peppamo    發表於 21-7-7 11:45

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

樓主,希望在明天
今年情況應該會好少少,學位相對多左,如果唔係target好勁嘅學校,一定仲有機會。

加油

子爵府

畀面勳章

asweetmom 發表於 21-7-7 01:31
那麼開學之後要開始留意一技之長的實用課程了,成績大逆轉的可能性不大,要為上不了大學做準備。
...

唔可以咁講,中學科目大不同重新洗牌咖,淨係S2可以用計算機,數學科都有好多人成績反彈,特別係女仔,一發力好識諗好強,我女S1係B2學校爬上級頭,準備插班。

珍珠宮

薯圈 發表於 21-7-7 05:49
成績以外,同抽到嘅號碼有好大關系,可能排得後,先跌到咁後志願。

儘力扣門啦!這是一個很好的經驗,相 ...

我仔當年小學校長有講過,話我仔應該係號碼太後先會由band 1中派到band 3 (我地填志願時要比學校過目,有唔妥老師會提議你改,所以佢一定唔會話我進取得济
事後我覺得應該係號碼唔靚兼我填得太進取。
最記得我仔F. 1第一次考試全級第5, 真係令佢增強自信心,又讀得輕鬆,唔使補習慳好多,其實係好事。

公爵府

pinkcat922 發表於 21-7-7 00:37
唔想係fb同ig舒發出黎,唯有係呢度
仲要等阿囡訓咗先可以好好咁喊一餐
派咗第9志願,返到學校阿囡已經攬住 ...

努力和你囡囡一起應戰,祝福你們找到一間理想學校。
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

侯爵府

Piglet豬仔 發表於 21-7-7 07:27
當年亞女派第6志願,首先係叩門,跟住記得點都要去獲派中學註冊,我好記得當年間中學一定要我買暑期作業, ...

對呀樓主,記得如果扣到學校,去原校攞返個註冊證時,千祈唔好講你去向。 當年有個case,原校校長打電話去個細路收佢敲門學校度畀壓力校長,跟住人哋唔敢收,兩頭唔到岸, 要叩第三間。

水晶宮

有一個例子係我識得一個人, 高估自己學校banding 更高估自己小朋友banding,
在band 1 尾小學自己小朋友係band 3 底, 只係排係最低果 % 即係排到去尾尾既 15% 左右,
填表時全部填晒所有band 1 中學, 於是搞珠碌左去第11之後果間band 3 學校係佢無揀既,

我地知道後都話佢做咩咁玩法, 後來佢仲想去扣D band 1 頭中學,
我地喝住佢叫佢去搵一D band 2 校風好既中學好過啦, 但佢都係扣左成8至9間佢心儀band 1 頭中學, 當然係全軍覆沒啦, 好彩佢都有聽其中一個朋友意見去左扣一間名不經傳但係進步中既初中,
最後呢間收左佢無咁徬徨

水晶宮

my-baby 發表於 21-7-7 00:42
我今朝煩到將個電話調左去靜音,跑左一個朝早,中午睇電話有幾百個wtp

那些幸災樂禍八卦親友就費事理啦。盡力叩門等消息。今年話有移民潮,應該易有好少少學校。加油!

翡翠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

只能說聲:加油!

珍珠宮

好媽媽勳章

今年多人走,叩門有機會的

首頁
34567...20

尾頁

跳至