自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

別墅

eemm 發表於 21-7-19 09:04
真係好奇怪

我朋友啱啱去咗英國,佢之前喺香港已經交咗英國嘅保險錢

係英國睇NHS 公立醫生本身就是免費、不論什麼人。佢哋比英國嘅保險錢叫IHS, 是額外醫療費用for 未有居留/入籍/ 留學生等的人。

瑪瑙宮

好媽媽勳章

LGarden 發表於 21-7-19 10:28
你研究下先啦、bno visa 同t2, spouse visa 等一樣, 只要合付出入境時間(5 年不多於450)、冇在英國境內 ...

男爵府

Piaget 發表於 21-7-18 20:04
我只會理解LOTR為Lord Of The Rings

男爵府

Jasmine-4711 發表於 21-7-18 20:35
用BNO入英國的LOTR將於19/7(明天)截止
leave outside the rules似抵壘政策,
19/7/21或之前到埗, 冇資產審 ...

有錢有工都唔批英籍係咩原因衰左?咁入唔到英籍,小朋友仲有冇得平讀大學架?

男爵府

mommyli 發表於 21-7-19 08:18
即係非非法嘅難民? (emoji)

當然不是喇,可留半年,可工作, 可讀書, 到左步都要再申其他visa的, 你可以當係驚你申請唔切BNO, 權宜比你入境先, 再慢慢搞手續

其實資料唔難搵, 我冇移英打算都會知, 但唔建議係bk做資料搜集, bk人有既定立場, 一講起移英就一個tone

伯爵府

bbsonyy 發表於 21-7-19 11:10
當然不是喇,可留半年,可工作, 可讀書, 到左步都要再申其他visa的, 你可以當係驚你申請唔切BNO, 權宜 ...

咁所以呢半年咪即係御准偷渡囉。你幾時可以無visa無valid passport去第二個國家?有邊個國家唔係要有齊文件先可以起行移民。

咁樣進入一個國家你都唔覺得有問題?你可以認為咁樣"移民" 無問題,但係我都可以覺得咁樣"移民"同難民無咩差別。或同你地口中講嘅"蟥蟲"其實一模一樣。五十步笑百步。

係呀。我認我見識少指住呢班人笑呀。但係起碼我唔係去做被歧視2/3等公民囉。

珍珠宮

虎到金來勳章

LGarden 發表於 21-7-19 10:21

Bno走個批超有錢、我在英國有樓、租客已full pay一年租、剛 ...

超有錢?起碼我識嗰幾家都唔係,係要俾全年租,但我聽到嘅係英國業主唔信香港人,所以要求俾全年租,唔俾嘅話根本租唔到,我識英國朋友直頭話唔會租俾香港人

伯爵府

yuensiu 發表於 21-7-19 08:01
5年後入唔到籍就大件事

有幾大件事。英國痾篤dee都香d。到時候打爛領事館,裝修移民局,再去私鳥官員,唔係唔俾佢哋留低嘛。人權大晒架嘛,唔係咩

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

uglytwins 發表於 21-7-18 22:02
有啲人咁趕住走,黑暴期間犯左法

佢地俾過錢支持黑暴,都覺得自己犯左法架喇,雖然自己無出去衝

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

bbsonyy 發表於 21-7-19 11:10
當然不是喇,可留半年,可工作, 可讀書, 到左步都要再申其他visa的, 你可以當係驚你申請唔切BNO, 權宜 ...

照你咁講應該去老番跌吉或者兒登問啦, 佢地無既定立場, 比好多有用方法教點走................佬

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

eemm 發表於 21-7-19 09:04
真係好奇怪

我朋友啱啱去咗英國,佢之前喺香港已經交咗英國嘅保險錢

個醫生講嘅應該係國民保健福利,佢地要比400英鎊一年費用先可以有呢個福利,好似我地去公立醫院睇醫生咁,係咁多,但就冇其他公共福利。

珍珠宮

好媽媽勳章

Jasmine-4711 發表於 21-7-18 20:35
用BNO入英國的LOTR將於19/7(明天)截止
leave outside the rules似抵壘政策,
19/7/21或之前到埗, 冇資產審 ...

抵壘呢2個字有d 印象,細個聽越南難民不漏洞拉果時好似出現過

男爵府

LGarden 發表於 21-7-19 10:28
你研究下先啦、bno visa 同t2, spouse visa 等一樣, 只要合付出入境時間(5 年不多於450)、冇在英國境內 ...

你咁講令我醒起⋯我有個親戚N年前去英國讀書之留英攞埋英籍,當其時係香港有兩位長老先後先遊,佢都話等緊入籍唔返得香港出席喪禮,原來係咁

伯爵府

牛年勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

呢班人過去等5+1,中間英國有咩政策改變會點?又上街又去裝修? 可能好快中國會講呢班人唔可以有雙重國籍,咁佢哋點算? 變成兩邊不是人? 到底有冇諗過? 當正英國係神,如果人哋係照住係嘅就即刻話揸住BNO可以入籍啦,搞乜鬼幾+幾?玩政治你又中個頭埋去做炮灰,死咗都唔知咩事

珍珠宮

LGarden 發表於 21-7-19 10:21

Bno走個批超有錢、我在英國有樓、租客已full pay一年租、剛 ...

比一年租,四百萬買樓超有錢?香港一層第一城都五百幾,你可能講緊尼班有錢人

男爵府

SaSally 發表於 21-7-19 11:50
照你咁講應該去老番跌吉或者兒登問啦, 佢地無既定立場, 比好多有用方法教點走................佬
...

難道討論區是唯一途徑?

可從官方發佈、前人經驗分享、新聞報導、專業顧問等等途徑資料搜集,知多d,識多d, 總好過唔了解又亂吹

男爵府

mommyli 發表於 21-7-19 11:26
咁所以呢半年咪即係御准偷渡囉。你幾時可以無visa無valid passport去第二個國家?有邊個國家唔係要有齊文 ...

每個地方都有自己的移民政策, 可以唔認同, 但不能否認其合法性

我唔認同香港人配偶來港後, 再申請配偶父母, 再申請配偶其他子女, 身分證到手後離婚再申請新配偶,但事實上日日都進行中,只能接受

難民一說更無厘頭,難民是不能合法工作、上學, 係唔想你留低,迫你走的, 你睇香港的非裔、南亞難民,日日無所事事, 搵香港人結婚拎居留

子爵府

angiehouse 發表於 21-7-18 19:54
弱弱一問,LOTR系未即系落地簽証?甘用BNO申請簽證好難批加咩,點解d人要截LOTR前趕過去
...

8月再推 LOTR pilot scheme

別墅

polliebb 發表於 21-7-19 11:29

超有錢?起碼我識嗰幾家都唔係,係要俾全年租,但我聽到嘅 ...

因為冇credit 所以要比全年租、唔關信不信香港人事。我地有業主谷,so far 已租比不少香港人、亦已睇過佢他bank statement 等資料、真的好有錢下。當然、冇乜錢的也有、不過so far 見到過去的都有返咁上下錢。我個區好校區d 新樓/二手樓d 香港人已經排住隊full pay 買。

別墅

angiehouse 發表於 21-7-19 12:14
比一年租,四百萬買樓超有錢?香港一層第一城都五百幾,你可能講緊尼班有錢人
...

香港一層第一城都五百幾係咪full pay ?人地排住隊full pay 買。
並不是你所講的所謂‘BNO走既人都吾方系有錢個班’

首頁
34567...8

尾頁

跳至