自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

小玲太太 發表於 21-7-23 10:16
你無左影既?

你揾我?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

tungking 發表於 21-7-22 22:25
影衰喜羊羊??但如李高官甘樣角色投射法,甘喜羊羊都應該首當其冲咼。。狼族由朝到黑諗計捉羊/食羊,教唆小灰 ...

你真系覺得只系對號入座,政府屈佢地?甘你唔系扮。

子爵府

tungking 發表於 21-7-23 10:41
你揾我?

係呀,我見好多人搵你,唔明咩對號入座,你無反應既?

象牙宮

回覆樓主:

睇新聞先知有呢d簡接洗腦既書,好彩個仔已經大,唔拉呢d人渣真係後果不堪設想了

男爵府

小玲太太 發表於 21-7-23 10:50

黃C喺呢啲位又會扮盲扮聾扮啞㗎啦

侯爵府

tinlong22 發表於 21-7-23 10:05
仲好意思話人對號入座
明明係自己低能開晒名寫到明....

佢嘅低能可能根本無睇過本書,只不過佢嘅黄圈人話啱嘅嘢佢唔會/敢say NO, 黄到連智商、靈魂都無晒。

伯爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

Step_C 發表於 21-7-23 10:58
黃C喺呢啲位又會扮盲扮聾扮啞㗎啦
黃屍不嬲敢做唔敢認, 行為可恥, 俾人捉就扮弱智

瑪瑙宮

無視國安法, 繼續攪分裂國家, 危害國家安全, 香港重唔比你地攪到衰晒, 重判尼 d 人渣喇.

有國安法你地重要挑戰國家, 抵你地死.

男爵府

mr.bb 發表於 21-7-23 11:02
黃屍不嬲敢做唔敢認, 行為可恥, 俾人捉就扮弱智

而家可能要扮埋殘廢,以示自己字都打唔到

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

czl115 發表於 21-7-23 10:15
真係做到出哂面
希望嗰位話對號入座嘅會員有機會見到呢張圖,再答係唔係警方諗多左
非常反對言 ...

佢地出左三本

第一本就係咁既, 不過就算係咁, 都無可能話對號入座啦

至於後來個本, 更加係講到明
天朗氣清

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

tinlong22 發表於 21-7-23 09:57
唔係諗住賴死話呢D叫做巧合呀嘛?
自己低能都唔好當其他人低能啦

拉得,仲話對號入座?封埋艇都仲可以

水晶宮

tinlong22 發表於 21-7-23 09:57
唔係諗住賴死話呢D叫做巧合呀嘛?
自己低能都唔好當其他人低能啦

可能咁啱撞名啫

珍珠宮

20162016 發表於 21-7-23 11:22
可能咁啱撞名啫

撞年齡, 撞刑期, 撞審訊地點
不如直接撞埋佢地係生物

天朗氣清

水晶宮

tinlong22 發表於 21-7-23 11:23
撞年齡, 撞刑期, 撞審訊地點
不如直接撞埋佢地係生物

一定係,除非唔係

子爵府

公然出的咁嘅兒童讀物真是害死小朋友,尤其SEN仔,一定要重判
幾時先到黃老師?

伯爵府

小玲太太 發表於 21-7-23 10:50

佢哋冇揾我。要什麼反應才能滿足大家呢?!~我只是看了李高官的解釋,繼而令我想到喜羊羊卡通情節,作出個人想法對比。
如系要再拉去政治範疇,我一向抱著的態度是,政治是圓的,沒有誰欠誰,只是為自己作最大得益/利為中心。(每個國家也是這樣)。

男爵府

2018復活節勳章

這個垃圾言語治療師總工會, 上年寫幾本書洗小朋友腦, 我嫌拉得遲, 正人渣

重判! 重判!

珍珠宮

tungking 發表於 21-7-23 11:42
佢哋冇揾我。要什麼反應才能滿足大家呢?!~我只是看了李高官的解釋,繼而令我想到喜羊羊卡通情節,作出個人想 ...

唔使扮咩政治範疇,佢哋連名都寫埋出黎係事實,咪係度扮無辜,黃得黎唔該有返d骨氣

雖然我明叫黃人認自己黃,慘過叫佢哋食c

小玲太太    發表於 21-7-23 13:26
天朗氣清

珍珠宮

拿, 佢地自己講到明架, 唔好話人屈佢又或乜野對號入座

https://www.inmediahk.net/node/1080206

香港言語治療師總工會創作第二本兒童繪本,名為《羊村十二勇士》,訴說「十二港人」一事,繼續將「真相」傳承,抗衡洗腦教育。

香港言語治療師總工會外務副主席 Melody 說,《羊村十二勇士》要與《羊村守衛者》連貫閱讀,《羊村守衛者》談及為何「羊咩咩」(抗爭者)想維護自己的家(香港),「力戰大灰狼」(政權)。《羊村十二勇士》則代表清算開始,「政權步步進迫,今次隨機揀呢12個,咁啱畀人捉咗嘅係佢哋,唔擔保下個係咪你」。

https://www.inmediahk.net/node/1074551

隔離嘅狼村落派咗大灰狼去帶領羊咩咩,羊咩咩們眼見自己嘅屋企將要消失,佢哋又會點做呢?」驟看典型不過的兒童故事,對經歷反送中抗爭的香港人而言,卻是一年來的社會寫照。近日,香港言語治療師總工會一班理事自發創作《羊村守衛者》兒童繪本,並以粵語入文,希望讓家長及教育工作者以故事向小朋友解釋香港的社會情況,播下種子、傳承歷史。

反送中運動至今已持續一年,香港言語治療師總工會的外務副主席Melody認為,街頭抗爭固然要繼續,但同時亦要將抗爭融入生活及各行各業之中,善用自己的工倡媒介,把抗爭與生活連結起來。工會主席Lorie則希望可以以言語治療師角色為社會發聲,同時連繫業界不同人士。

Melody常到主流小學及中學工作,反送中運動開始後,曾有小學生悄聲對她說:「姑娘,我同你講個秘密吖,光復香港,時代革命!」

https://www.rfa.org/cantonese/news/htm/hk-child-06262020033221.html

繪本的設計有大半的篇章、比喻都與歷史有關,包括主權移交前及主權移交後所發生的事。Melody表示,假如他日「反送中」運動的真相遭到掩蓋,《羊村守衛者》至少能為這段歷史留下記錄。
天朗氣清

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

攪小朋友,可恥!

首頁

尾頁

跳至