自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

而家好多人想帶風向,想同性婚姻合法化,又想增大歧視規范,好多人分析係政治陰謀,而家係溫水煮蛙,由小朋友開始令佢地覺得係正常行為,作為家長要好好分析俾小朋友聽

個人接受同性戀,但講到平權就絕不支持

男爵府

回覆樓主:

雖然我唔贊成,但係我贊成自細都要畀小朋友知道有呢一類家庭存在,要學識尊重

琥珀宮

畀面勳章

ahpoo 發表於 21-8-15 11:26
教育=洗腦?
我哋讀歷史都知皇帝有後宮佳麗三千,又唔見個個學?

因為法律規范左啫,如果而家仲係一夫多妻制,你覺得唔會學?

琥珀宮

畀面勳章

綠荳媽媽 發表於 21-8-15 12:50
雖然我唔贊成,但係我贊成自細都要畀小朋友知道有呢一類家庭存在,要學識尊重
...

你接受同性領養?借肚借精生育?

男爵府

littlesister 發表於 21-8-15 12:51
你接受同性領養?借肚借精生育?

唔太接受,但知道世界咁大,有d地方真係發生緊,咁都要俾小朋友知㗎

侯爵府

InkCartridge 發表於 21-8-15 12:20
香港中學生同大學生就係思想單純,容易被人洗腦。睇19年黑暴就知佢地空有滿腔熱血,但思維幾咁狹窄,幾咁 ...

年青人care嘅只係同輩嘅諗法, 覺得型,覺得潛衛咪認同囉, 老一輩講嗰套道德觀念, 佢哋會話乜你咁out㗎,西方講嘅至係王道,永遠否定自己民族文化。但係西方嗰套就一定係好?起碼我覺得太過性開放一定係壞事。

男爵府

絕對反對!毒害幼小心靈。

珍珠宮

開心吸收勳章

imlcc 發表於 21-8-15 12:58

年青人care嘅只係同輩嘅諗法, 覺得型,覺得潛衛咪認同囉, ...

所以阿爺先要整頓教育界。有的嘢嘅影響係好長遠,年青人睇嘢比較着重眼前,到佢地再成熟啲,人生有一定嘅歷練,睇法可能又有唔同。

琥珀宮

畀面勳章

綠荳媽媽 發表於 21-8-15 12:54
唔太接受,但知道世界咁大,有d地方真係發生緊,咁都要俾小朋友知㗎

俾佢地知都唔一定在咁既書度知啫,唔係所有家長會陪小朋友睇書架喎,我最反感係要將呢類家庭視為正常家庭,根本違反自然,而且外國有同性家庭性侵個收養既男童,仲要俾埋其他朋友性侵,個人好反對同性人士領養

男爵府

imlcc 發表於 21-8-15 12:58

年青人care嘅只係同輩嘅諗法, 覺得型,覺得潛衛咪認同囉, ...

咪喺,大學生玩sp, 污糟邋遢, 以為好型, 或者 純粹發洩, 根本唔尊重自己身體。

現在又想入侵 幼童, 簡直可恥。

伯爵府

玩具勳章 畀面勳章

又出啲毒物出嚟遺禍人間!
我唔覺得要教小朋友有同性戀呢個諗法!除非佢真天生曲!
點解西方開放思想一定要係中國地方宣揚!我覺得係搞亂晒人哋嘅文化!製造矛盾!

侯爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

其實,根本就雙重標準。

因為同性戀而不被別人接受,就話人地歧視佢。咁同性戀者唔肯接受同性不能繁殖呢個事實,用其他方法去達到目的(有兒女),就根本証明同性戀者本人都不能完全接受同性戀呢回事!

因為既然做得同性戀,即係接受同性戀帶來既一切!包括同性不能繁殖下一代。咁點解作為同性戀者,而又堅持同性戀係自然既其中一種,但又要違反佢地所謂既自然,而去用其他方法去做一d明明係一男一女先可以有既野?咁即係點?身份就要人認同,其他就另計?

我身邊都有人係同性戀,我覺得無問題,亦會尊重。但如果佢地想有下一代,我唔會尊重佢地!
咁邊個有尊重過小朋友,有無尊重過佢地想唔想有對同性父母?小朋友有得選擇咩?

observer    發表於 21-8-15 13:29

侯爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

重複

子爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

InkCartridge 發表於 21-8-15 11:54
係,睇唔起啲自甘墮落嘅女人,更加鄙視視若無睹的人同政客。照你嘅理念,係唔係凡事有供求,就咩都可以做 ...

我幾時話我有咁嘅理念!!?
我只係陳述一啲事實, 唔等於我支持現實中出現呢種情況。
人慾橫流嘅社會 ,人類嘅劣根性……
你所厭惡嘅嘢就偏偏係現實中出現, 我夠唔想見到嗰啲政客既嘴臉……
有人好憎 同性戀, 等同我好憎啲人同我講佢相信嘅上帝係無所不能。
我尊重每個人嘅選擇 ,唔該自己去承擔做出一個選擇嘅後果。 科技未發達到可以令男男同性戀 有後代, 你哋可以去領養( 最緊要法例許可),唔好諗住代孕!
兩個女人決定喺埋一齊 自己有子宮就諗住 人工受孕生子, 原來外人精子係冇所謂嘅 , 總之唔係搵外人嘅子宮就得啦 , 咁我就唔係生育機器!
我唔接受呢種論調。
如果嗰個國家係准許同性結婚嘅, 唔理係男男定女女, 佢哋應該擁有同一嘅權利同埋不允許,若果准許領養,或者孕育下一代,用第三者精子/子宮, 性質基本一樣。 如果認為呢種家庭對兒童成長會產生問題, 咁就唔理你咩性別都唔俾!

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

littlesister 發表於 21-8-15 12:49
而家好多人想帶風向,想同性婚姻合法化,又想增大歧視規范,好多人分析係政治陰謀,而家係溫水煮蛙,由小朋 ...

push

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆樓主:

我都冇話接受借精生子喎!因供求而出現代孕,唔代表要認同呢個現象/事實囉!

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

observer 發表於 21-8-15 13:27
我幾時話我有咁嘅理念!!?
我只係陳述一啲事實, 唔等於我支持現實中出現呢種情況。
人慾橫流嘅社會 , ...

所以慾望係無窮無盡,得一想二,三不離四!

重申:我不支持香港同性婚姻合法化!其他國家嘅人,喜歡同Mary公仔結婚,想點就點!

琥珀宮

captainmama 發表於 21-8-14 23:34
其實關於同性父母的編幅不多,主要內容是想帶出不同家庭對即將為人父母的喜悅,包括同性戀家庭。個人接受到 ...

有需要嚴肅解釋嗎?咪講呢類沒有母親嘅家庭香港冇就算,甚至飛過唔講。正常人世界,需要正常知識,另類知識,等小朋友長大,對兩性有多點認知,對世界上有呢類家庭,自然有佢自己睇法,唔需要家長咁早拋個睇法俾佢地。

琥珀宮

畀面勳章

InkCartridge 發表於 21-8-15 13:02
所以阿爺先要整頓教育界。有的嘢嘅影響係好長遠,年青人睇嘢比較着重眼前,到佢地再成熟啲,人生有一定嘅 ...

教育可以變成武器,我覺得而家有人/集團/勢力,有系統地想從小灌輸同性戀/家庭同正常家庭係一樣,當呢班小孩大左,就會好多人支持同性婚姻合法化,領養借精借肚合理化,歧視法又會再傾向同性、變性或跨性別人視,到時小數人既權益會影響大多數人,甚至要多數人張就少數人,呢個世界既價值觀會再被扭曲,大家真係要勇敢發聲

別墅

smiletigger 發表於 21-8-15 11:11
其實我唔識答,如果一個bb長大咗,知道自己出生不幸,亞媽唔要/唔適宜湊佢,之後被同性父母收養。如果我係 ...

我好認同,我正正覺得被同性伴侶收養咗既小朋友先係最慘,佢地完全無選擇權。可能同性伴侶會話,佢地俾好多愛個小朋友,個小朋友好開心。但佢地又有無諗過,小朋友出到去佢自己唔同既社交圈子時,其實可能會俾佢其他朋友歧視,或者個小朋友愈大,學識更加多野,會慢慢接受唔到佢既parents係同性。
無論點,我都係覺得被領養既小朋友先係最慘。

首頁

尾頁

跳至