自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

pansy888hk 發表於 21-10-9 21:39
OH~你住邊度呀?? 無事呀嘛? 有無淋濕? 保重啊~

而家已晚上9點幾, 突然一陣狂風, 一陣大雨, 8T ...

謝謝JM
已經不是郊區
人就無點濕無事,
夜晚擔把大遮過馬路時爭啲成把遮吹走
一手拎外賣一手扯實把遮
幾驚會吹左去啲馬路行緊啲車度
成把遮啲骨都完全彎曬都幾牙煙
今日係細雨全日黎講啲但大風過尋日好多

侯爵府

牛年勳章

咁今日我個區真係算風平浪靜,只午後落咗个零鍾唔算大既雨。 尋日一早已橫風橫雨仲係一日無停過,我廚房抽氣扇唔停咁灌水入來,從來未試過咁样喎。

pansy888hk    發表於 21-10-9 23:07

侯爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

emilylam 發表於 21-10-9 19:57
相同道理,其他區無乜風,得昂坪大風就改8號?
其實昨日早上好多區已好大風大雨,網上好多片睇,可想而知 ...
今朝我睇新聞又係有相同疑問。新聞講因為有一個地方既風力達標就掛8号,而暴雨警告係要廣泛地區達標。
我唔係太明,點解處理颱風同埋暴雨既標準要有咁既分別?真心求教,因我真係想知當中的原因。

Amy7802    發表於 21-10-9 22:40

大宅

回覆樓主:

其實唔係小朋友濕唔濕下身嘅問題,係危險,小朋友係需要歷練,但人身安全唔可以受威脅。水浸浸成咁,如果唔係巴士而係校巴潛水艇咁澗水,又如果我小朋友喺喺校巴入面,我真係要喊出黎

可能我怪獸家長啦。

珍珠宮

BKFinder 發表於 21-10-9 19:41
好過份,導向市民插天文台話今日風平浪靜不應八號,又話昨日先應八號

有冇搞錯,係咪食飽得滯冇屎屙呀!! ...

昨日掛今日吾掛可能傷忙更多,佢東張主持今日下晝吾去企下新界東尖沙咀做訪問,女主持d露肩裝會吹低添呀

珍珠宮

littlefunpig 發表於 21-10-9 22:36

謝謝JM

嗯嗯~都想像到畫面好驚險, 好在你無咩事~~咁就好了~~唉, 天有不測之風雲, 真係無說錯了~ 希望到下次"圓規"來時, 大家都平安啦~~

我自己說下午先返工既, 咁中午12點幾時是黑雨, 我咪WTS比公司說: 黑雨呀, 返唔到來, 點知好快變返紅雨, 公司好晦氣說: 而家紅咋WOR~ 咁我只可穿哂雨鞋回去囉, 不過果一刻覺得佢地有D刻薄囉, 唔理你死活, 佢自己返左公司, 點都要拉埋你一份咁 (以前黑暴時期, 旺角有汽油彈, 仲叫我去果邊交文件添, 我SAY NO, 即刻比人黑面)

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

BKFinder 發表於 21-10-9 19:45
但尋日d人 cap圖當時雨量真係未到紅黑雨喎,得一區緊緊到點轉呀

係呀,昨早7點時,屯門雨量20都未到,風雨都輕微
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

水晶宮

zola 發表於 21-10-9 22:38
今朝我睇新聞又係有相同疑問。新聞講因為有一個地方既風力達標就掛8号,而暴雨警告係要廣泛地區達標。
我唔 ...

今早新聞話只是昂坪風力達標所以掛8號,唔明點解落大雨就要廣泛地區,其實昨日全港廣泛地區都落大雨,有d區仲特別大添,只可以話香港呢套標準有點過時啦!人哋內地嘅標準都進步過香港,香港仲係一成不變,有d人咪執著係那個"標準"到囉 話雨量未達標,搞到滿城風雨水浸又死人都未達標

男爵府

虎到金來勳章

jeannietsui 發表於 21-10-9 19:43
係囉
佢唔影下中午過後嘅天氣?

係囉,其實今日下午係勁大風同大雨架
心情勁好!

男爵府

zola 發表於 21-10-9 22:38
我唔 ...

我覺得佢地應該要重新評估一下個標準
今日一定係似8號,但尋日唔似黃雨,好多地方都好大雨,否則又點會引起咁多不滿

公爵府

2024年龍年勳章

BKFinder 發表於 21-10-10 00:06
睇完上高部份留言真係無言

天文台真係慘

睇過好多家長留言,大部分唔係怕濕身,而係落咗一晚大雨怕路面情況危險,好可惜BK呢度有部分聲音只係focus「怪獸家長怕子女濕身」一點 其實全日都有片睇昨日實際路面情況,大人水浸的士都驚到喊,又如果真係小事,拍片來有咩意義?媒介報導來有意義嗎?邏輯係邊?

Amy7802    發表於 21-10-9 23:35

公爵府

2024年龍年勳章

emilylam 發表於 21-10-10 03:11

今早新聞話只是昂坪風力達標所以掛8號,唔明點 ...

最笑話係堅持睇數據,數據唔需要驗證嗎?科學唔係一定要反覆驗證確定?落咗一晚大雨竟然無20毫米雨量,仲要竟然有人同意無問題
天文台係要服務市民,如果唔可以人性化去核實處理,咁政府唔該索性全電腦化縮減人手,大家自己睇天行事吧!

水晶宮

loveclementine 發表於 21-10-9 23:14
睇過好多家長留言,大部分唔係怕濕身,而係落咗一晚大雨怕路面情況危險,好可惜BK呢度有部分聲音只係focus ...

「怪獸家長怕子女濕身」樓主呢句說話可能話咁我 講真我唔算怪獸家長,我從來唔怕子女濕身 自小我都訓練佢哋要「捱得」,我個已中學,唔會接送,小四開始自己返放學,昨日都是叫佢早d出門怕塞車多人,叫佢帶定對襪換,自小參加童軍,仲想佢參加埋黃埔軍營添 樓主有個誤解,以為呢d就是怪獸家長怕子女濕身,我都是講事實啫,今日天文臺掛8號正常,但昨日我覺得天文臺錯判左

Amy7802    發表於 21-10-9 23:36

水晶宮

loveclementine 發表於 21-10-9 23:22
最笑話係堅持睇數據,數據唔需要驗證嗎?科學唔係一定要反覆驗證確定?落咗一晚大雨竟然無20毫米雨量,仲 ...

就好像科學證明唔到有鬼魂外星人,世上就一定唔會有鬼魂外星人咁 唔好意思有點離題

子爵府

daijuju 發表於 21-10-9 20:57
周圍水浸,山泥傾瀉,棚架倒塌,對交通工具,校巴都有危險。唔好話咩家長自行決定。絕大部分公司學校打工 ...

係,惡劣天氣有機會關乎人命,要人性化啲,係時候要改革。

珍珠宮

emilylam 發表於 21-10-9 23:23

昨日我覺得天文臺錯判左 ..

返學時雨量連紅雨都未到,你要求天文台越級宣布黑雨?

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

今朝天氣唔太差, 咁插佢地都正常, 但中午過後開始轉差, 仲要差到而家, 真係完全似8號喎
唔知佢地節目想點

水晶宮

LITLITPIG 發表於 21-10-9 23:13
我覺得佢地應該要重新評估一下個標準
今日一定係似8號,但尋日唔似黃雨,好多地方都好大雨,否則又點會引 ...

我覺得尋日係成個早上黑雨、今日8號就會合理

公爵府

2024年龍年勳章

emilylam 發表於 21-10-10 03:23

「怪獸家長怕子女濕身」樓主呢句說話可能話咁我 ...

咁可能我在樓主眼中都算係,雖然我小朋友堅持佢阿媽我絕對不怪獸⋯⋯⋯⋯

水晶宮

BKFinder 發表於 21-10-9 23:31
返學時雨量連紅雨都未到,你要求天文台越級宣布黑雨?

唔通風球未到香港就唔可以掛8號? 越級宣布8號? 今朝得昂坪達標係咪都唔應掛8號呢?天文臺只能實報不是預報?

首頁

尾頁

跳至