自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

KTKTKT5 發表於 21-10-10 07:03
我有時去餵, 唔係日日去, 因為我都唔可以年年月月咁去餵, 亦怕我有一日唔係呢頭, 日日驚會削弱左佢哋自己嘅 ...

對唔住啦樓主,我都係熱愛大自然嘅人,恕不能認同你做法,萬物有軌跡法則,動物有本能空間,等於行山有機會遇上蛇蟲鼠蟻,人類要學會保護自己、動物亦循天性而活,唔通為咗避免危險,而要殺生?同樣,山野無痕,先係對大自然最大尊重

所有生靈存活、繁衍、滅亡,自有天數,愛護環境、愛惜地球、互相尊重,已經好好

伯爵府

回覆樓主:

餵嘅時侯,做到底,
記得等啲貓食晒啲食物後,
確保冇食物殘留先好離開。

以免好心做壞事,惹埋班鼠群出動。

伯爵府

回覆樓主:

樓主唔緊要,做任何野都有好同唔好。
動物明白就可以。

因為有d人真係亂餵既,其他人都擔心。

珍珠宮

Bloomberg 發表於 21-10-10 16:43
餵嘅時侯,做到底,

宿舍有煮飯亞姨睇廚房, 我無煮貓魚飯嗰d, 我係去白切雞檔買雞胸或肝, 因為成本貴, 我唔可能餵到幾隻都飽, 加上怕貓啃雞骨, 我撕肉出嚟, 加上我提過有隻貓係大佬會蝦其它貓, 所以怕有d貓食唔到所以係撕開d肉出來比輪流派, 確保唔會比惡貓食晒或避免爭食打交. 所以我唔係放低左就走左去嗰d, 我又唔係餵魚餵飯, 唔係會有魚骨或食剩一堆飯散開咁. 買雞肉貴唔可能買夠, 食到幾隻都飽, 都唔夠佢哋飽, 加上為左隻隻都有得食, 我輪流咁比, 成本貴根本買唔到咁多, 唔存在食剩問題, 所以我話唔可能日日餵, 係疫情嗰排, 附近間酒樓無開, 我見到d貓好瘦似無嘢食先餵, 冬天好凍嘅日子或落大雨先餵,

男爵府

回覆樓主:

可以不愛,但請勿傷害。
留一點生存空間吧,萬物共存。

珍珠宮

Bloomberg 發表於 21-10-10 16:43
餵嘅時侯,做到底,

因為幾隻大貓, 根本唔可能成舊雞胸攞出來放地下撕, 要係原本嗰膠袋内撕肉出來才輪流比, 撕完無肉嗰到有個垃圾桶掉左成袋骨, 唔可能唔掉入垃圾桶因為手撕雞肉邊有可能好似去餐廳食ribs咁完全得骨頭, 唔掉入垃圾桶佢哋會抄嚟食, 啃鬼死

男爵府

回覆樓主:

有愛心係好事。 但係唔係個個餵完會清理現場。
點解唔比動物自己搵食,呢d唔係天性嗎?
餵慣左佢地就冇覓食能力。

子爵府

KTKTKT5 發表於 21-10-10 17:36

因為幾隻大貓, 根本唔可能成舊雞胸攞出來放地下撕, 要係原本嗰膠袋内撕肉出來才輪流比, 撕完無肉嗰到 ...

樓主,兩個極端,跟本唔使交代咁多 ,嘥氣 。能夠做到無影響社區,盡點力讓猫有點溫飽,代浪浪多謝你

子爵府

我有時去餵, 唔係日日去, 因為我都唔可以年年月月咁去餵, 亦怕我有一日唔係呢頭, 日日驚會削弱左佢哋自己嘅 ...

好多謝樓主嘅善心愛心,等大家有多角度討論空間

請容許我有少少意見,始終家寵同野生動物唔同,竉物生活環境較清潔,嬌縱慣養一啲無妨,野生動物,需要捕食防禦能力,從天賦求生,抵禦天氣、細菌、調節機能,有自然定律,人類食物,經飼料加工、殘留藥物,少不免會慢慢改變身體系統,好似啲無知郊遊人仕,亂掉農藥果皮、帶有漂白劑面紙、化學口罩………..就由貓捕鼠、鳥捉蟲、蜂採蜜,自自然然生態運行,人類減少碳排放、保持清潔水源、不亂採濫捕,不污染棄置,大家安靜安守、共享地球,已經係一種延綿永續嘅祝福

大宅

根本就唔應該餵流浪貓, 好唔衛生, 搞到周圍老鼠曱甴

男爵府

bonnyye 發表於 21-10-10 12:15
所以地球死減一半人類係應該,動物有返多D地方生存,就唔會阻到你地高高在上人類的地方。
...

同意,動物越來越少生存空間

珍珠宮

回覆樓主:

打風放假真係好易鬧交,大家都冷靜啲。

伯爵府

你好有心
貓貓實在太餓了
好陰公
所以D人成日想打風多一日假
我真心唔想
打風就係天災,每次都有人命傷亡,意外随時發生,流浪動物就更惨。

大宅

回覆樓主:

如果能夠帶返屋企養就真係有愛心啦

侯爵府

KTKTKT5 發表於 21-10-10 17:25

宿舍有煮飯亞姨睇廚房, 我無煮貓魚飯嗰d, 我係去白切雞檔 ...

樓主你有愛心有智慧
欣賞你

首頁

尾頁

跳至