自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

水晶宮

carly.c 發表於 21-11-25 15:57
但如果成日退讓,會唔會變成佢地習慣,我有唸過呢個問題,點解佢地唔黑爸爸面,淨去黑我面。個心唔舒服! ...

我唔容許d細比面色我睇,發我脾氣,憑咩!供書教學,照顧日常起居卜心卜命的付出。夠膽比臉色我睇會痴比佢睇。

佢好細時脾氣嗅,我特別當佢大人對話,講,唔好比臉色我睇,你用咩態度對我,我1樣用唔好臉色對佢,我唔會忍零容忍,有咩事就溝通

公爵府

carly.c 發表於 21-11-25 15:20
我平時係,訓醒新一天,鬼叫自己親生。。但今日我啖氣仲係個心口,唔上唔落!覺得自己仲衰過工人,工人都 ...

陪你啦,

有時覺得自己cheap添

大宅

carly.c 發表於 21-11-25 15:14
我做唔到!又受氣又要做亞四!
昨晚俾個大女(中一)發我晦氣,仲要佢個樣係衰到爆嗰隻!嬲到我話完佢直到 ...

我尋晚都俾個大嘅激到爆炸,又係唔想彩佢應佢你理佢望佢,完全唔想共處一屋
佢唔係發我皮氣,但佢某d行為真係懶,爆佢佢多多藉口又永世唔改,真係好受氣好亞四feel。

大宅

birdbird 發表於 21-11-25 15:46
又受氣又做阿四, 仲未計慳自己豪俾佢讀書、興趣班 + 吃喝玩樂。

我覺自己精神分裂。

同路人報到

水晶宮

Mrs·Cheung 發表於 21-11-25 15:25
同你一樣,最近醒悟了!

做返自己角色,唔做工人,煮乜嘢食就大家都一樣食,唔食就算,咁大個人食少一餐半 ...

同意你嘅做法,煮出嚟佢食就食,唔食就自己諗辦法,何必要屈就?細路仔有得食有安居之所已經好好啦。仲要當阿媽係亞四?唔使叫佢做家務都已經偷笑啦。我哋細個係要做咗家務先有時間做功課嘅。而家嗰啲,放學返嚟有人服侍,淨係專心做功課,差得遠啦。

大宅

bbyou 發表於 21-11-25 21:00
陪你啦,

有時覺得自己cheap添

exactly呢個feel:覺得自己cheap!
我真係覺得遇人不淑,但又死心榻地咁望佢改過,佢又三番四次傷害我講藉口。

大宅

taidou 發表於 21-11-25 19:31
非常了解,明白你嘅感受。我早兩日先嬲完,但我唔會就咁算,教訓一大輪,誓要佢明白別人對你付出,但如果 ...

就係呢份竭而不捨嘅信念....
令個個呀媽都咁抑壓

象牙宮

昨晚俾個大女(中一)發我晦氣,仲要佢個樣係衰到爆嗰隻!嬲到我話完佢直到 ...

是的, 要給些反應, 不然無大無細。
受亞仔的氣, 己工作, 沒交家用, 还唷老
受老公的氣。
受奶奶的氣。 過去式。
受老媽的氣, 現在佢先領悟, 子女中, 我真正可幫佢。
自己養自己, 还要給我面色。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

子爵府

Augesttime 發表於 21-11-25 21:24
exactly呢個feel:覺得自己cheap!
我真係覺得遇人不淑,但又死心榻地咁望佢改過,佢又三番四次傷害我講藉 ...

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

你唔好比仔女當你係工人媽媽。嬲佢一次直情唔睬佢,等佢知你都係人,要尊重會嬲,重點係比佢哋明白你嘅重要性。

男爵府

Augesttime 發表於 21-11-25 21:26
就係呢份竭而不捨嘅信念....
令個個呀媽都咁抑壓

有信念但唔代表要壓抑,我每次都會訓話,不能忍下就算架,要比佢知道學懂感恩,同埋要改變,成為一個更好嘅自己。

伯爵府

明白樓主,以前未做人啊媽老婆,從來唔知咩叫辛苦,依家自己有頭家有小朋友,真係當中心酸有深深體會。但有日,我細仔小二,距話你地大人有情緒可以發嬲,可以話我地,但我地小朋友都有情緒,點解我地就唔可以嬲?唔可以發脾氣?Why?果下,我聽完我自己都有反省,可能我地大人處理情緒時,都做得唔好。唉,唯有自己慢慢努力了。

大宅

taidou 發表於 21-11-25 21:36

有想念但唔代表要壓抑,我每次都會訓話,不能忍下就算架, ...

唉,我有訓話,有爆,有氹,有講道理,無限loop。
我有時覺得係埋自己睇得唔夠開,但都係唔會忍,對事不對人,可惜事事嘅過程都不太順唔太對口。
但學你講,做個更好嘅自己,有進步先係人生意義。不過對住軟bat bat嘅青年“好”習慣,我呢d無工人嘅full time mom真係抑壓㗎!
衫講極都周圍噼
襪除咗喺地周到踢
唔見呢唔見路
攤屍咁hea睇forum YouTube,拖到夜夜先去做嘢(大學),ok但眼冤囉

子爵府

yuyueng 發表於 21-11-25 21:36
你唔好比仔女當你係工人媽媽。嬲佢一次直情唔睬佢,等佢知你都係人,要尊重會嬲,重點係比佢哋明白你嘅重要 ...

我今次由佢(大女),唔洗佢衫!而家佢自己係廁所手洗緊!
佢真係有事鍾無艷,無事夏迎春!
昨晚話左佢,佢今朝一句早晨/byebye都冇講,爸爸去學校接佢,佢知今次出事!我今晚同二女出左佢食飯行左陣商場,爸爸係屋企同佢地食飯加訓話。剛返屋企,個大女走入房叫我。。簽活動通告!我叫佢出去攞爸爸簽,之後佢入房爆喊,因爸爸唔會咁順佢。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

carly.c 發表於 21-11-25 21:49
昨晚話左佢, ...

比d顏色佢睇
唔可以常對家人發脾氣
嬲埋今日好啦
不要從別人的嘴裡去認識我

侯爵府

回覆樓主:

而家啲細係百彈齋主咩都唔合佢心意,叫佢自己做返又唔肯,我心諗一把年紀仲有需要咁委屈咩,態度太過份嘅就直頭爆佢,使同佢客氣,佢老豆都未夠膽比氣我受,唔好以為我非你不可!

子爵府

回覆 carly.c 的帖子

明白你感受,媽媽加油,有時佢幾難頂都要保持溝通,阿女再大小小應該會好啲

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

carly.c 發表於 21-11-25 21:49
昨晚話左佢, ...

咪好囉,咁樣就明白你嘅重要性啦。我仔讀中二時有一次同我閙交,我之後唔理佢,朝早唔整早餐又無叫佢,我自己直接出門口返工,過咗一晚佢叫返我,我無理佢(其實佢得八達通無錢食午餐),最後同我認衰,之後再無發過我脾氣。

大宅

BK Milk勳章

carly.c 發表於 21-11-25 20:49
今日唔想對住一大一細,留佢地兩個係屋企,出動big boss,由爸爸黎訓話。我同中間個女出去食晚飯
...

難得爸爸肯出手,你可以同二女出去輕鬆吓 如果你未嬲完,又或者佢哋都無乜悔意,在家只會睇另外果兩位做咩都唔順眼

禁止訪問

首頁
34567...9

尾頁

跳至