自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

樓主,去得多真係好累,唔洗羨慕。通常一個小朋友既家長會緊張d,但有兩個既話根本唔洗去呢d聚會。不過你真係唔好放假都留係屋企啦,趁兩個仔仲細,留多d美好回憶卑佢地,多d帶佢地出去家庭樂,老公唔去就由佢,你自己帶出去,好簡單,去下海旁睇海、沙灘玩沙、動植物公園、踩單車….將來佢地大個,滿滿既幸福回憶,充滿正能量,又開眼界,唔係依家咁無聊。加油,為咗兩個仔,你一定得!

伯爵府

Etcetc 發表於 22-1-2 00:42

我其實都係咁諗,齋口講,都唔及小朋友從呢啲聚會觀察到與朋 ...

我認同你理念。照常理幾個家庭多啲小朋友,小朋友會玩得開心啲,好過自己一家四口玩。覺得一家四口開心啲應係大人吧。我覺得如果唔安排呢啲活動小朋友經常呆喺家中好容易沉迷上網/打機。而且因為缺乏唔同體驗就較難同人有話題。人地問週末去邊度玩,只可以講「冇啊都係喺屋企hea」就完。而且呢啲聚會家長間都可傾下計學下野。我地今個假期play date都認識到新家長,聽佢講佢工作範疇都好有趣,自己又識多左唔同既野。作為家長我會幫小朋友多建立社交能力同圈子,同埋幫佢地安排對社交有幫助既活動(如去學運動等佢大個可以同朋友玩)

伯爵府

大仔已中學已難安排親子活動,唯有多鼓勵佢玩運動識多啲朋友。細仔初小仲可以試吓問佢同邊個同學仔friend,然後試下問對方家長要唔要某個週末去玩。混熟後再嘗試兩家人一齊玩。

子爵府

李豆豆 發表於 22-1-2 11:11
你老公都好自私兼孤寒

所以我寧願同個仔去食,佢留返佢媽屋企食佢媽煮嘅“自助餐”,佢媽又搞笑,因為唔想嘥錢食下外面嘅好野,話自助餐有咩好食自己煮仲好食,自助餐同自己煮邊有得比較

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

返教會啦,肯定紅日就搵你,見唔到你會問長問短
你唔會舉目無親

侯爵府

好簡單, 你鍾意熱鬧, 你C6同仔唔鍾意
你覺得佢哋冇社交生活唔好, 佢哋覺得好舒服
唔好將自己那套套上去, 你的快樂唔代表佢哋快樂, 甲之蜜糖乙之砒霜
我都好怕去街, 聚會更加, 好煩又要應酬, hea係最舒服放鬆的事

我全家都唔係外向人, 但個個發展都算OK, 唔外向咪做番D唔外向的工作, 社交多定少唔係太大影響, 最重要適合自己

男爵府

Etcetc 發表於 22-1-1 16:53
我哋一家四口,我同C6各有兄弟姊妹,但都單身或沒有仔女, 佢哋比較冷淡,只有大時大節才見面。

我自己有同 ...

我明白你,我都好重視小朋友社交,開講都有話,識人好過識字,我自己就鐘意多啲約埋其他小朋友玩,因為見到小朋友和人玩得開心,相處融洽,我自己都好開心
另我喜歡平衡一點,有時自己一家人,有時約下親友朋友,咁樣我覺得最舒服
我C6都唔會諗節目,但叫佢去,佢願意既,呢方面同你C6傾傾,簡唔中出下去,對小朋友好的,社交係須要從細學習和建立

男爵府

Etcetc 發表於 22-1-1 16:53
我哋一家四口,我同C6各有兄弟姊妹,但都單身或沒有仔女, 佢哋比較冷淡,只有大時大節才見面。

我自己有同 ...

續....
至於腳方面,同年齡玩係好玩好多,所以我都多做主動約下同學仔朋友仔,有啲次次要自己約,同埋成日約唔到果d,我都會算,太辛苦自己,有啲有來有往,你約下我,我約下你,咁樣先可長久的,不過識朋友,都要講緣份,小朋友同人fd,自自然然就會多朋友

子爵府

Etcetc 發表於 22-1-1 19:14
我都唔係恨個個節日開party ,每星期大班人飲飲食食嗰種。只係一年三幾次熱熱鬧閙歡聚一翻嘅機會都絶無僅有 ...

平輩吾喜歡你攪的活動、你又不夠份量,但你又好想攪又想人參加—>唯有出動夠份量長輩(四大長老、公公婆婆、姨媽姑姐),淨係幫佢地攪生日,四大可攪四次,後輩吾多吾少都俾面派對。

我不太外向,我99就好外向。
佢行動方便時每個星期由九龍去同吾同仔女(遠至屯元天)飲茶,佢想熱鬧,所以佢就人。
後來99要坐輪椅,99同我哋住,我哋每星期包房俾佢啲仔女孫來同佢一邊食一邊吹水。酒樓啲人讚99好命,仔孫個個星期都同佢飲茶。但前提是有人埋單,如果要他們埋單可能不來了,有人埋單他們不會覺得九龍遠,非常踴躍,有啲帶埋男/女朋友來陪嫲嫲飲茶,之後去旺角行街,覺得非常方便。

水晶宮

C.Humphrey 發表於 22-1-1 18:05
一家四口自己去食去玩都好開心,如果想搞家族活動,要早啲約定日子同節目,即日問人一來唔係個個得,二來有 ...

咪係!自己靜靜地仲好啦!安安靜靜咁

男爵府

芒果米池 發表於 22-1-2 00:39
woo..你兩邊都封哂喎
不過又幾有道理

接受小朋友性格丫嘛
以前d家長老師一見小朋友鐘意自己睇書自己玩
就鬧唔合群捉住要人出去跑出去陪人笑
個世界變左架喇
已經唔係住一條村唔識人會生存唔到
大把人鐘意休息時間自己enjoy
放過個仔啦

象牙宮

回覆樓主:

家庭活動耐唔耐一次已經足夠!各自已婚又有仔女,緊係同自己既老公仔女過啦!如果個個月一兩次,你就會覺得好煩厭架喇!舊年疫情爆,無得同朋友飯局聚會,親戚悶到爆無節目,個個星期都唔同親戚搵我地去佢地度打麻雀,超煩囉!

男爵府

selinako^^ 發表於 22-1-2 12:30
返教會啦,肯定紅日就搵你,見唔到你會問長問短
你唔會舉目無親

係喎
喂樓主真呀
就算zoom,你唔開樣都俾人問架
夠哂outgoing
又可以放過你C6同仔
大把活動
去啦

男爵府

alicego62 發表於 22-1-2 10:29
呢到甘多人不喜歡,甚至討厭家族及朋友聚會,我唔會話佢哋葡萄。不過都不能排除,有部份冇乜朋友,或者同家 ...

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

noodle_noodle 發表於 22-1-2 12:25

所以我寧願同個仔去食,佢留返佢媽屋企食佢媽煮嘅“自 ...

咁既人同佢生3個
又度縮又懶,完全無心諗節目陪一家大細
日日痴呀媽乜都唔洗諗唔流錢

子爵府

littlefunpig 發表於 22-1-2 14:06
咁既人同佢生3個
又度縮又懶,完全無心諗節目陪一家大細
日日痴呀媽乜都唔洗諗唔流錢

無架,呢個周末都係無出街,叫佢陪下我地出去行下,又話唔去,喺度打機

子爵府

beehoneybee 發表於 22-1-1 17:14
我就係唔鍾意聚會嘅人,可免則免,空餘時間喜歡留始自己,留給重要的人,呢啲圍爐活動真心唔想去。
...

我都係,放假都要去應酬

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

回覆 Etcetc 的帖子

一家四口假日都可以過得好開心,唔一定要約其他人。周圍行下商場,行下山,去下農莊,公園,做下運動。細路唔想去遠咪在家做練習,温書,做家務,到附近上興趣班,基本上一講到讀書,立即想出去玩。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

lovedgs 發表於 22-1-2 13:34
平輩吾喜歡你攪的活動、你又不夠份量,但你又好想攪又想人參加—>唯有出動夠份量長輩(四大長老、公公婆婆 ...

富在深山有遠親
窮在路邊無人問

呢個世界幾時都係咁現實

翡翠宮

noodle_noodle 發表於 22-1-2 14:08
無架,呢個周末都係無出街,叫佢陪下我地出去行下,又話唔去,喺度打機
...

咁你當休下息唯有,咁大個肚再帶2個小朋友都攰
我大緊肚,平時成日陪個女唔夠訓
而家有時放假都叫c6單拖帶呀女出去玩俾我休息

首頁

尾頁

跳至