自由講場

跳至

首頁
34567...27

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

Protea 發表於 22-1-8 09:19
而家英國學照返,堂食照有,入超市大把人唔帶口罩,生活都好正常下喎!
...

醫療好爆,特別係倫敦,唔係加咗200個軍人去醫院幫手?

男爵府

chaolm1234 發表於 22-1-8 08:55
但現實啲睇,清零永遠無可能,流感都會死人,唔通有流感又要封區封城?打齊疫苗其實中Omicron 都係輕微病 ...

睇下新聞啦
咁多city 停哂
點解仲覺得無事
以為人地happy 緊?
我真係頂唔順你呢d又唔知人地發生緊咩事又衝出黎口輕輕既人
身邊總會有人係咁

水晶宮

72leelily 發表於 22-1-8 09:20
香港太密集普遍民居無條件自我隔離
新加坡朋友話政府每家免費派定試劑
有懷疑就自我檢測

隔離營,酒店房隔離,可以嗎?

大宅

pauline_c 發表於 22-1-8 10:00
人地經歷痛苦,然後當病毒係流感,過正常生活。我地無論幾時開放,都要經歷一次痛苦,病毒係唔會消失,我 ...

好認同

男爵府

pauline_c 發表於 22-1-8 10:02
去隔離營,臨時醫院,可以嗎?入到醫院都係唔使食藥,除非重症,霸住個床位做咩?
...

依家有,醫管局已啟動亞博約500張病床,收輕症,但如果Omicron真係令香港疫情失控,應該唔會夠用。

男爵府

Conyyyyyyyy 發表於 22-1-8 10:05
情況似香港人同外國仔教仔方法一樣,香港人好緊張,學十八般武藝,小朋友去公園跌一跌都好大件事。但外國 ...

正解

珍珠宮

pauline_c 發表於 22-1-8 10:02
去隔離營,臨時醫院,可以嗎?入到醫院都係唔使食藥,除非重症,霸住個床位做咩?
...

主要是唔好傳染給其他人,因今次Omi 傳染力強,可以一傳十,十傳………

其實有哋玩共存國家,因疫情嚴重,已經叫人隔三個月補針,傳統流感針都係一年打二次,一只咁新技術MRNA針,一年打4次,不如觀察下佢哋之後情況吧!疫情有改善??最怕之後後遺症,副作用更可怕

有錢就可以買時間,香港政策比較嚴,一方面可以保障各市民健康,經濟損失末必大過共存國家,反而目前或長遠更多得益。等藥物面世,等疫苗成熟,不是更有智嗎??

自由是要付出代價的,睇吓幸存者的群組回應,就知健康好緊要,青少年一再加針可行嗎?60幾歳以上高危可以不理嗎??外國的自我觀念文化,才會不當一回事

相信香港越來越有經驗,安排亦會改善,市民亦會更合作

打疫苗,帶口罩,裝安心出行,有防疫意識好緊要!

男爵府

pauline_c 發表於 22-1-8 10:06
數字無隱瞞嘅話,都睇到死亡率,入院率。點都全面過街坊講,網上講一d個人經歷,或者部分嘅嘢。
...

我係回覆上面jm講外國情況。

珍珠宮

goosy83 發表於 22-1-8 10:12
睇下新聞啦
咁多city 停哂
點解仲覺得無事

佢哋唔會睇呢啲新聞,不久之前紐西蘭疫情唔嚴重時,全國lockdown,香港都無咁嚴格啦!

其實適當時候有適當措施最緊要!我反而覺得外國好奇怪就真,無乜事就停,到經濟有問題,就要開放共存,疫情嚴重時,有哋國家反而還鬆過以前

水晶宮

bbc2018 發表於 22-1-8 10:02
香港不是一步步準備嗎?打針人數亦一步步增加,其實外國打針比率不是多香港幾多,但就疫情爆得勁得多:waha ...

咪繼續準備囉~ 我無話要而家開放行共存,而係要有計劃,過咗農曆新年,過埋流感高峰期,係好時機,錯過咗就等到冬天,又重複而家情況。

男爵府

careycarey 發表於 22-1-8 09:26
喺香港會出聲,但去到外國,佢哋會咩?

點解唔會?

水晶宮

kl1 發表於 22-1-8 10:06
無錯,新冠不停變種唔知變到幾時,與病毒共存可能係引發變種嘅因素

有 d 落後地方,根本無咩能力對抗病毒,Delta 同 Omicron 喺邊度發現嘅?當地無爆定無記錄?

侯爵府

bbc2018 發表於 22-1-8 10:25
佢哋唔會睇呢啲新聞,不久之前紐西蘭疫情唔嚴重時,全國lockdown,香港都無咁嚴格啦!

其實適當時候有適 ...

其實外國係易放難收,一旦行咗共存,根本冇得返轉頭

好多人鬧大陸同香港咁嚴,但好似新加坡同紐西蘭咁一旦共存咗,啲病毒已經遍地開花,確診人數幾何級數上,到時根本控制唔到,係冇得揀返轉頭

講係好易,以香港政府嘅執行力同市民嘅(唔) 聽話程度,仲有omicron 傳染力比原始病毒傳快起碼7,8 倍,一旦爆開咗,根據外國嘅trend, 上次香港高峰係2百宗一日,每日有一兩個老人死,今次x5倍啦,兩個禮拜後倍增x10倍,一個月後x20倍

接受到以上情況仲覺得ok, 咪行共存囉

子爵府

2024年龍年勳章

huangtou 發表於 22-1-8 09:57
唔錯,我就覺得清零同共存係有中間
香港可以繼續嚴格外防輸入
但裡面14日後真係唔可以再咁樣一刀切去禁各 ...

哎,理想當然係咁,所有一切建立在自律同有全局觀念上。如果人人能唔去,或只在有迫切需要時去被切嘅場所,咁就唔需要法律同規定。
有時諗下,香港其實算折中做得唔錯嘅地方,既冇禁足,又冇好似外國咁放縱,香港除咗冇得隨意去旅行,但向香港我又唔覺有咩生活受限,已好感恩~~

象牙宮

回覆樓主:

華人好緊張所有疾病,家人,所以想盡辦法困獸鬥,作戰到底!世界生物從來都係弱肉強食,適者生存,所以外國行共存,做到就做,做唔到就算,自然淘汰!根本唔同想法,睇個人點諗,即係好似比家用咁,外國無呢樣野,華人就有!咪放長相眼睇之後點囉…如果有命睇

子爵府

72leelily 發表於 22-1-8 09:20
香港太密集普遍民居無條件自我隔離
新加坡朋友話政府每家免費派定試劑
有懷疑就自我檢測

終於有人道出重點!香港密集,所以無條件做自我隔離

大宅

pauline_c 發表於 22-1-8 10:34
有 d 落後地方,根本無咩能力對抗病毒,Delta 同 Omicron 喺邊度發現嘅?當地無爆定無記錄?
...

Omicron 起源係南非,南非疫情高峰期已過,相信已經做成群體免疫,已經有數據顯示傳播率係好高,但重症率低,入院率都低,南非接種率只有26%

禁止訪問

男爵府

bbc2018 發表於 22-1-8 10:25

其實適當時候有適 ...

係,人地講lockdown 就lockdown ,全停堂食,連家庭聚會都禁
一刀切添
仲似香港俾d膠人笑咩病毒六點唔出現?
香港禁私人聚會實反枱啦,咁多人係都要玩

珍珠宮

pauline_c 發表於 22-1-8 10:34
...

根本英國或外國公佈的數字唔可信,唔驗就唔知,相信冬天,佢哋唔少不幸個案都當流感

失人才,醫護人員離職,有啲人怕咗,唔敢去英國,唔少人病咗無返工,呢哋都叫正常

政府最緊要有遠見,才可行!

首頁
34567...27

尾頁

跳至