自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

呢類講BK變質post講多一萬次都無用,大家有份搞沉BK,日日顏色政治上綱上線,只可講中國好,西方唔好;只可讚TVB和聲夢,睇Viu就係yc,鏡仔就得個醜可以講,所以膠post越來越多,好多jm多一事不如少一事,自由廣場變娛樂同時政廣場

利申:本人只睇TVB唔睇Viu,識聲夢多過鏡仔,既然要緬懷過去,新一年不如痛定思痛,由己做起吧

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 畀面勳章

我覺得bk 以前都唔算斯文, 理性
bk一直都有唔同小圈子
圈子間會好狠咁互相攻擊,
真心, 大力你之前bk 經歷, 應該都好清楚

不過之前會員普遍比較客氣, 同宜家社會鼓吹串人不留口
粗口為之真性情, 所以bk 氣氛亦跟住轉咗
而且因為政見, bk 呢2 年一直比出面一堆人唱衰, 抺黑
所以點擊率及回復率跌, 都係一句, 討論區去留, 好隨意~

珍珠宮

amy730 發表於 22-2-4 21:07
呢類講BK變質post講多一萬次都無用,大家有份搞沉BK,日日顏色政治上綱上線,只可講中國好,西方唔好;只可 ...

比以往,包容度低了

男爵府

黑暴社運之後你想香港回到以前似乎不切實際,任何人或事身上或多或少都沾上了顏色,網上打手更係一種職業了

珍珠宮

回覆樓主:

掛住大力仔D燒肉,工展買瑤柱絲醬,小man man D食物post...,簡單D咪幾好

王國長老

好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主:

2019後, 唔好話bk, 同事同學親戚都不一樣了.

Lilyforest    發表於 22-2-5 08:49

複式洋房

ZZdaphne 發表於 22-2-4 22:40

係喎 講句野又要就住 食飯又要睇下餐廳咩色 做人做到咁其實又何苦呢

珍珠宮

牛年勳章

回覆樓主:

其實社會上任何議題都有不同持份者,自然有不同什至對立既意見,只係19年以後社會已經撕裂,加上兩年多既疫情令人鬱悶,大家有太多怨氣,好多人都好燥底,好ready去嗌交。所以我見到膠po/撩交po多數視而不見,偶爾入去攞一分。見到唔同意見既主題都好少入去睇,因為大家既意見太兩極化,根本不存在討論空間

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

Rita 發表於 22-2-4 16:45
我是元祖級會員,當年大家感情好好,亦有相約出來傾偈。BK其實都係社會縮影,有會員留言的用語,語氣,一 ...

我雖然唔多講嘢,都曾經帶 BB 出席 bk 媽咪搞嘅活動。

大宅

ZZdaphne 發表於 22-2-4 22:40

你咁講,真感慨。非常認同。

有時覺得原來身邊好多黑心人係隱藏咗好多年。覺得唏噓

Lilyforest    發表於 22-2-5 08:50
capricornbb    發表於 22-2-5 07:30

公爵府

2024年龍年勳章

呢個世界已經撕裂、一邊繼續堅持傳統價值、另一邊則要顛倒一切。自然嘈音急升直到其中一邊成為主流為止。和諧嘅BK已是過去式了

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

以前喺BK分享煮食,啲人會話你厨具唔夠靚,用報紙舖枱,點解唔去返煮食出post…純粹想分享都要俾人質疑

呢兩年去行山又話人唔帶口罩,妄顧疫情,仲有咩好講?

大宅

我2005開始上bk
果時係計劃生bb開始上黎攞下資料
同啲媽媽或準媽媽交換下心得
之後就識左一班同年同月出世嘅小朋友媽媽
甚至聯絡到依家 仲係好朋友
果時依度好太平 有問有答
大家有咩都可以分享討論

依家就多左幾個現象:
1.有記者成日喺度攞料做新聞 大家唔敢暢所欲言
2.有啲古怪人開啲騎呢post講騎呢野 唔明想點 想覆都覆唔到
3.只接受到一方嘅言論 大勢力迫到另一方唔敢發聲
4.多左好多無禮貌嘅人 一有不同意見就鬧 甚至咀咒 說話尖酸刻薄 難聽

確實令到上黎或開post嘅興趣大減

珍珠宮

2023年兔年勳章

sochui 發表於 22-2-4 15:56
對不同意見,寬容度細左

X2

伯爵府

回覆樓主:

樓主你有咩具體事例令你覺得劣幣驅逐咗良幣?以前成日鞭你屍那班會員是良幣定劣幣?

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

珍珠宮

amy730 發表於 22-2-4 21:07
呢類講BK變質post講多一萬次都無用,大家有份搞沉BK,日日顏色政治上綱上線,只可講中國好,西方唔好;只可 ...

你講得全中 , 我就因為咁少來自由呢邊了

珍珠宮

opclk99 發表於 22-2-5 04:32
大力都比人抽水啦,
越發言多越多比人抽水,
乜男人老狗玩BK..?

弟兄,唔係香港唔夠精神科醫生,而係有啲病人上BK「治療」做自然療法,所以咁多青山友搞寸個party.

capricornbb    發表於 22-2-5 07:27

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

I9528 發表於 22-2-4 15:54

大力,過咗初三赤口,你就口痕想比人開年

佢慣咗揾自己黎攪

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

healthymimi 發表於 22-2-4 22:38
掛住大力仔D燒肉,工展買瑤柱絲醬,小man man D食物post...,簡單D咪幾好

以前D舖好好笑
大家又互相幫助
依家吾係黑就只有白
小小就比人圍

首頁

尾頁

跳至