自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

一穫泡

男爵府

aidan08 發表於 22-2-21 15:56
政府、高官,你哋瞓醒未呀?

而家係個樽仔耍到市民頭都大!惹到全港周圍都係病人呀!

真心希望中央直接接管香港,香港真係比廢柴兩姊妹玩死,希望佢哋會問責,除咗落台仲要坐監!

男爵府

回覆樓主:

樽仔呢關好多人巳經過唔到,得8,9度仲落住雨朝早5,6點起身拖住帶病身軀去排隊攞一個唔知攞唔攞到嘅樽仔,究竟要幾有意志先做到

珍珠宮

aidan08 發表於 22-2-21 16:23
唔會插你,你一個小市民都諗緊辦法,D個個月幾十萬的庸官好唔好意思食佢嗰口飯?

如果中央可以派到咁多人 ...

微博都大把人鬧港府。唔通佢哋又反中咩。兩件事。內地地方官做得差一樣被人插。成日話港府冇咩power冇能力,唔覺囉,係睇佢哋有冇心做姐。乜都要中央幫先話有能力,又話旨意市民自律,幾十萬每人請佢哋返來托?不如直轄。

男爵府

回覆樓主:

其實都可以上網用郵遞方法取樽,再由區議員/速遞回收,安排可能要等幾天,但至少d人唔驶出街!真係有d全家確诊或有d人需要confirm好番先可以返工。
辦法一定有!

男爵府

真係無眼睇

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

D樽仔好值錢? 定難生產? 做咩要咁難攞呢?

水晶宮

aidan08 發表於 22-2-21 15:02
最慘係好多市民到今時今日仍然仲收到強檢通知,被逼去風險極高的強檢中心!無病變有病。而係咁迫人強檢, ...

我完全明你講咩, 亦十分同意你所指出的 「矛盾」, 只係衛生署/食衛局完全唔覺得自己的指引係互相矛頭。

1) 快測 陽性, 食衛局話不承認, 係都要人拎樽做深喉, 但係冇咁多樽俾人拎, 而且檢測結果又耐。

2) 昨天剛公布確診者在隔離後再用快測 check 如是陰性, 可自行解除隔離。何以食衛局可以承認 自測陰性但就不承認陽性?

3) 呢頭叫人不要出街, 果頭就推人出去排隊强檢、拎樽仔。

4) 社區檢測中心要5一7天才出結果, 但果頭就安排大厦圍封强檢即日驗每天驗數千個樣本即有结果, 何解不將資源放番落去加快社區中心的檢測報告?

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

aidan08 發表於 22-2-21 13:34
玩共存都要有配套同指引,玩動態清零唔該快做實事,不要再拖!兩者都需要對公眾發明確指引。玩中間路線係死 ...
Jm講中曬我嘅心聲

水晶宮

回覆樓主:

5) 今午話因寒冷天氣而要暫時關閉粉嶺其中一間社區疫苗中心至另行通知, 但何解又同時圍封大廈要居民天寒地凍冒雨落樓在露天帳逢做檢測?

市民睇到食衛局的所有公布及行動都充滿着自相矛盾, 但班高官就從來都睇唔到, 尤得呢d 矛盾玩死市民。

伯爵府

虎到金來勳章

一樽難求

伯爵府

birdbird 發表於 22-2-21 17:45
我完全明你講咩, 亦十分同意你所指出的 「矛盾」, 只係衛生署/食衛局完全唔覺得自己的指引係互相矛頭。

1 ...

政府高官同部門首長,究竟係無一個有你嘅智商,定係根本對市民亳不關心?

全部措施自相矛盾,究竟係乜高手智者諗出嚟?

成個政府廢到一個點!苦了市民。

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

aidan08 發表於 22-2-21 13:32
相信有大量市民已經得悉身邊有不少人自測陽性。那些市民獲悉自己或家人自我檢測陽性之後,都不知道該怎樣做 ...

其實佢指引好清楚, 但係點拎到個樽呢, 就貴客自理

男爵府

睛靈勳章

回覆樓主:

其實全港派樽仔去每戶信箱?前年口罩都係咁寄來。公屋+居屋+私人屋苑已佔全港7--9成人口吧

男爵府

睛靈勳章

daijuju 發表於 22-2-21 15:58
這就是缺乏健康碼及大數據連結政府的壞處!如果有,全民檢進行容易好多!啲人有冇檢測打針一目了然!唔係 ...

完全同意

水晶宮

parrotking 發表於 22-2-21 18:41
其實全港派樽仔去每戶信箱?前年口罩都係咁寄來。公屋+居屋+私人屋苑已佔全港7--9成人口吧
...

d 樽仔入到信箱?

子爵府

bobo05 發表於 22-2-21 14:13
如果要拎樽再檢嘅,咁點解唔製造多啲樽,郵局每天得40個真係……最好派樽到每户信箱,唔駛人再去撲兼周街走 ...

每日幾十宗時又係40個樽,而家每日幾千宗又係得40個樽,真係懷疑政府D人用邊度嚟諗野

珍珠宮

ChuChu0808 發表於 22-2-21 19:06
每日幾十宗時又係40個樽,而家每日幾千宗又係得40個樽,真係懷疑政府D人用邊度嚟諗野
...

高官有專人上門採樣,不知民間疾苦!林鄭又話全民派快速檢測,但醫管局又話不承認!即係點!

男爵府

2024勳章 虎到金來勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

點解唔安排多啲樽仔,如果懷疑確診可以叫郵差放在門口,咁懷疑確診人士唔洗出街搵樽仔

伯爵府

活C人 發表於 22-2-21 19:23
點解唔安排多啲樽仔,如果懷疑確診可以叫郵差放在門口,咁懷疑確診人士唔洗出街搵樽仔
...

市民諗到各種各樣的方法、提議。
高官同各政府部門全部諗唔到,或未瞓醒,更有可能係話之你死!

首頁
34567...9

尾頁

跳至