自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

yuyueng 發表於 22-3-13 22:19
照而家呢個勢,其實確診數字幾年內都唔會跌返去百位數,學生跟本唔會再有機會返去學校上堂。 ...

幾年?

侯爵府

popofat 發表於 22-3-13 21:54
政府公布得最遲8 月12 號放就當然有學校8 月12 先有得放。你小朋友好彩放早兩星期姐。我小朋友12 號放,29 ...

我細仔係咪八月中先放囉, 但佢相對嚟講三月頭已放左暑假啦。
呢個假期唔係假期?

侯爵府

littlehoneymum 發表於 22-3-13 22:01
8月3日,小學/幼稚園?

中學, 因為佢地好遲放,仲要返埋幾日。
其實大家明唔明,學校自己訂校曆表係有自己的彈性的?

侯爵府

IHateSummer 發表於 22-3-13 22:26
其實邊只咁少啊
我地嗰間成70個學生中左
仲要未計冇報返學校嗰啲

就係。
其實依家係一日幾萬單,啲人講到咁嚴重,點解係唔係直情停課先最合理?
啲人成日覺得自己得閒人地就要serve自己。唔知其實人地也係要返工。

侯爵府

bu-b 發表於 22-3-13 22:27
我屋企一個中學,一個小學,兩個都返埋12/8喎!所以佢哋都想而家繼續上番堂,回復7-8月放暑假,尤其小學嗰 ...

我反而覺得奇怪, 點解一定覺得兩個學年之間要有個半月暑期先叫"正常"?
bridging唔係暑假做, 係開學做的, 無人叫中學係搶先做bridging. 你打份新工, 會入職前先做定嘢, 睇定文件嗎?

男爵府

1314625 發表於 22-3-13 22:44
你想宜家繼續zoom, zoom 到4月頭放復活節假,然後當五月恢復面授,六月考試,七月中放暑假?

定宜後放假唔 ...

覺得可以zoom 到全民檢測前兩星期。俾校舍準備檢測。至於真暑假幾時,咪計番d 老師正常假期之後。咁樣應該唔使去到8 月12 啦。其實冇人可以決定到4 月20 是否可以如期面授。最懷情況可能係4 月22 開課仍然係zoom, 仲要zoom 到8 月12。

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

青青河邊草 發表於 22-3-13 23:46
我反而覺得奇怪, 點解一定覺得兩個學年之間要有個半月暑期先叫"正常"?
bridging唔係暑假做, 係開學做的, ...

唔知你小朋友幾大,但bridging programme一定係暑假做的,目的就係等新生喺九月開學時可以銜接同適應得好d, 通常幼稚園升小學,小學升中學都會有呢d bridging course的,如果九月開學先做,就唔叫做bridging啦!我兩個小朋友分別讀唔同的小學和中學,都喺升小同升中的暑假有呢d course, 而我所知,大部分學校都有的(只係時間長短不同),我細仔亦已收到中學的資料,原本呢個暑假有大約十日的bridging programme, 但原本的schedule因為暑假推遲而肯定要改了

至於暑假,我相信唔止香港,大部分國家同地方喺新學年前都會有個長暑假,目的除左比學生抖抖氣,亦係比學校和老師有充足時間準備新學年嘅所有事務

男爵府

popofat 發表於 22-3-13 23:47
覺得可以zoom 到全民檢測前兩星期。俾校舍準備檢測。至於真暑假幾時,咪計番d 老師正常假期之後。咁樣應該 ...
對!宜加又唔檢測,zoom返啦!等等4月中又話收學校檢測,甘過假期又side左!

子爵府

回覆 青青河邊草 的帖子

我個囡讀嘅幼稚園出左通告,8月12日係學年最後一個上課日,即係8月13日至8月31日放假,差不多半個月多D

大宅

照而家呢個勢,其實確診數字幾年內都唔會跌返去百位數,學生跟本唔會再有機會返去學校上堂。 ...

子爵府

學校通告出咗都可以改架?
困係屋企,冇堂上,冇街去
日子點過呀!

假期留返疫情唔嚴重時放仲好囉⋯⋯

已刪除用户

子爵府

Fishqqma 發表於 22-3-13 06:12
邊到見?

有通知政府部門, 當然實際 最後 洗唔洗彩排有另一件事

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

jellyfish1989 發表於 22-3-14 14:47
有通知政府部門, 當然實際 最後 洗唔洗彩排有另一件事

果jm話呢2個星期。
我係回應佢,我覺得唔係會喺呢兩個星期發生。

男爵府

回覆 yuyueng 的帖子

政府應該學新加坡,就算確診也只是再家休息3天就可以自由活動。當地也已經恢復正常面授課程。當兒童接種率達7、8成時應該逐步恢復面授課程,不用再停課/上網課!
風繼續吹,不忍遠離...

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

kl2010 發表於 22-3-13 01:02
學校可否安排俾小朋友上 zoom 呢?

我都覺得好荒謬,當初以為提前放暑假係為咗檢疫,
咁家長都應該體諒同配合。

但原來冇咁嘅事,無端端提前放假,爆咗大鑊啦,
咁4月中嘅疫情解決到未?適合返學嗎?唔得嘅
再繼續放假嗎?學生繼續又荒廢學業嗎?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

我估政府會考慮既~

侯爵府

bu-b 發表於 22-3-14 12:49
唔知你小朋友幾大,但bridging programme一定係暑假做的,目的就係等新生喺九月開學時可以銜接同適應得好d ...

我兩個都中學啦,咩階段都過晒,你啲咩bridging 根念我都做唔少呢啲生意。話你聽,bridging 在正規教學理念係要新果個階段在自己的學年入面做,無人叫你8月尾要做。我仔入中學入小學根本無乜野bridging 要做。呢2年入小學入中學果啲幾時有做過銜接吖。

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

青青河邊草 發表於 22-3-14 20:53
我兩個都中學啦,咩階段都過晒,你啲咩bridging 根念我都做唔少呢啲生意。話你聽,bridging 在正規教學理 ...

你會唔會誤會左?我指的bridging course, 係已收的學校提供架喎,唔係自己比錢出去讀的,所以關生意咩事?呢兩年d學校有無搞我唔知,但我兩個升小同升中都有,我大嗰個今年都中五了,所以學校提供bridging course並唔係咩新鮮事。

至於細仔中學提供的bridging course, 原本咪就係訂喺8/8開始至8月中,而家好大機會因為暑假推遲而要推後,甚至無左,如果學校推後,即起碼十幾號先開始,咪會好似我之前所講,無咗個暑假囉!

子爵府

其實打針超過9成,根本就要開番面授. 中左咪自己隔離幾日囉. 幾年都返唔到學,家長可唔可出嚟遊行反抗

首頁

尾頁

跳至