自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

wsyggk 發表於 22-3-18 13:18
可唔可以講下秘決要點先整得靚呀?我遲d返去一個廚房大但唔易買到餃子皮嘅地方生活啦。
...

煎嘅餃子皮我整過成功的,湯的未試過,雖然坊間賣嘅餃子皮通常話又可以煎又放湯

珍珠宮

好媽媽勳章

wsyggk 發表於 22-3-18 12:40
各位靚媽可唔可以俾d意見我?因為就咁整豬肉我仔(3歲)唔鍾意食,咁我就包成雲呑佢會食得多d。上次包咗冬菇 ...

我全家都鍾意豬肉加椰菜包餃子。椰菜切絲後要落鹽「拿」到出水後再搾乾少少水。建議上網參考人哋的做法或video sharing。

珍珠宮

好媽媽勳章

wsyggk 發表於 22-3-18 13:18
可唔可以講下秘決要點先整得靚呀?我遲d返去一個廚房大但唔易買到餃子皮嘅地方生活啦。
...

我以前係用高筋麵粉整餃子,整的皮似北方餃子咁,即比廣東餃子皮厚。皮厚啲冇咁易穿,同埋易啲飽肚。

我太多年冇整,唔記得食譜份量了。

珍珠宮

好媽媽勳章

wsyggk 發表於 22-3-18 18:50

但外國可能無呢樣嘢賣

外國應該都有壓麵機,歐洲那些會有壓pasta機,就係用壓pasta機可整餃子皮。

我在香港買了Kenwood stand mixer,再另外買壓pasta的壓麵配件(for the stand mixer),仲有cut pasta又另一個配件。(好佔位,又貴!但電動比手動真係快趣方便得多多聲)

男爵府

wsyggk 發表於 22-3-18 21:05
弱弱地問一句:鍋貼皮同水餃皮有咩唔同?我成日以為係同一樣嘢,分別只係一個煎一個蒸
...
鍋貼皮我覺得係厚的, 我都係揾童年食過的記憶. 買飯來的餃子皮比較薄同無甘chewy, 自已整個的可以控制厚的同口感係好好多

水晶宮

amypekkle 發表於 22-3-18 21:56
外國應該都有壓麵機,歐洲那些會有壓pasta機,就係用壓pasta機可整餃子皮。

我在香港買了Kenwood stand m ...

謝謝咁我到時留意下壓pasta機先。
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

水晶宮

bearbear220 發表於 22-3-18 13:39
我買樓下個d冇穿過 同埋明顯係我買既麵粉唔夠靚,一食就知
你去外國反而可以試下唔同配答自己 ...

https://caroleasylife.blogspot.com/2009/10/blog-post_27.html

我跟呢個第一個方法做餃子皮,成功呀,無穿。有個北方人教我擀皮嗰陣要檊邊邊,一邊檊一邊轉,快檊快轉,咁就會中間厚邊位薄,無咁易穿。
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

首頁

尾頁

跳至