自由講場

跳至

首頁
34567...22

尾頁

男爵府

我同樓主情況差唔多,兩年前我c6又係無返工,果段我出去返工搵錢,一樣要煮3餐仲要煮埋宵夜佢食,捱左半年佢先肯去返工,脾氣十年都係好差,一發脾氣就掉野,尋晚先掉爛完個杯唔覺意整爛埋部電視,我d小朋友都識講,爸爸一發脾氣代價好大,唔係換電話就換電視,佢返黎如果拎住好多野我唔即刻幫佢手都係一樣會掉哂佢手中物品,唯一同你唔同既佢再無管我用電話情況..所以我好明白你處境,我小朋友唔會痴爸爸,甚至係爸爸返到屋企就會即刻扮乖,至於點解仲要捱落去,因為佢有改變,雖然唔多但都有進步,佢係愛個家但脾氣一到就好似控制唔到自己,大家加油(emoji)(emoji)你並不孤單

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

meko~ 發表於 22-3-25 01:49
客觀睇,如果女有甘上下大都錫爸爸,佢對家庭都應該有貢獻,正常以你形容應該會憎老豆,其實係咪你對你老公 ...

我都唔識點樣可以對佢更好喇。

如果人類既行為都係「發乎情」,咁我應該一早就
我是一隻喵

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

你電話費佢比?屋企無wifi? 點用電話係私隱唔關佢事!電話費好平者,再唔係自己比,唔洗咁下話!至於三餐,都可以叫下外賣,唔洗煮足三餐!或買D杯麵响屋企宵夜!一段關係長期妥協屈就终會有日被掏空 或者係咪更年期?定失業心情唔好?要大家傾下

珍珠宮

回覆樓主:

阿女見唔到爸爸對你郁手嗎?最勁郁手程度係點?

男爵府

不可思議,如故事是真。

1. 要是能走,就帶女走。
2. 你話女痴佢,我真心怕佢會搞你個女。
3. 小心變成「天水圍的日與夜」。
4. 女人當自強。
5. 個女唔肯跟你,就比生活費,放生自己。
6. 要有自己積蓄,唔好比男人知
7. 搵信任嘅人知,你失蹤幾耐要報警。
8. 佢再動手,應報警,不能縱容。

女人要愛惜自己,不是男人身上面寄生蟲,有時咁嘅環境長大,女兒真心可健康成長?

圍爐取暖    發表於 22-3-25 02:50

珍珠宮

siumeow 發表於 22-3-25 01:26
我都好想個女識體諒我,明白我苦狀,但佢事實就係非常支持爸爸。
我都唔明佢點解咁信爸爸
...

係咪一路都男尊女卑,所以個女都吾尊重你,我明點解會咁

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

wa614 發表於 22-3-25 01:58
我同樓主情況差唔多,兩年前我c6又係無返工,果段我出去返工搵錢,一樣要煮3餐仲要煮埋宵夜佢食,捱左半年 ...

多謝jm鼓勵,雖然大家都有
難處,都慶幸你逐步有改善

有小朋友真係想盡量減少佢地既影響,小朋友心理健康比自己情緒重要,實在要取捨,唯有一路捱,一路希望有好轉。

我報過警之後,佢郁手既次數係好微既~次次見到警察,就講大話。

發脾氣掟野就話唔小心跌
我是一隻喵

珍珠宮

回覆樓主:

見你舊post都簡唔中有晒c6愛心餐,做咩搞成咁

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

天貓 發表於 22-3-25 02:05
係咪一路都男尊女卑,所以個女都吾尊重你,我明點解會咁

係呀~個女都唔尊重我。

其實我都好盡量同佢和平地周旋到底,正如我頭先訓硬,唔去煮麵。
我是一隻喵

珍珠宮

siumeow 發表於 22-3-25 02:09
多謝jm鼓勵,雖然大家都有
難處,都慶幸你逐步有改善

其實你老公在人生低潮!失業,爸爸過身,唔開心又無地方發洩!佢又一向蝦慣你!夫妻關係要驚動到警察真係心痛!不防表明態度傾下你其實唔想咁繼續落去,會有其他打算,睇下佢點反應 起碼佢要知你忍得好辛苦!佢要收下!如無改善,或試下返外家住下大家冷靜下!困獸大家都辛苦!你唔出聲佢大條道理扮唔知,男人係咁!你行動要升級先得㗎!咁逆來順受,只會對你越差!女人唔洗好本叻!但至緊要有養到自己嘅本事

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

Gorgor0612 發表於 22-3-25 02:01
你電話費佢比?屋企無wifi? 點用電話係私隱唔關佢事!電話費好平者,再唔係自己比,唔洗咁下話!至於三餐, ...

我俾佢電話費就有

屋企有wifi, 我都覺得唔關佢事,但俾佢見到我用果d app, 佢就晌度吠吠吠。

有次一家3口去迪士尼,排隊前見到廁所好近,問佢地洗唔洗去廁所先,都要俾賤男醒幾句,佢鬧我:「我幾時去廁所洗乜你提呀?我要去會唔識去咩?關你差事呀?」

咁都食大碗貓麵,又咁岩見女同事what's app我 , 我就想覆話我入左迪士尼...真係想下好喇,個msg打左一半,條友已經發癲,話「同人好frd既咩,你唔搬去同佢住?嫁埋俾佢唔好?唔好返黎訓丫」果下超想發脾氣即刻自己走,不過唔想破壞阿女心情,企定定無出聲。但當然黑口黑面啦!我唔洗笑住同佢say sorry 掛? !
我是一隻喵

男爵府

siumeow 發表於 22-3-25 02:26
我俾佢電話費就有

屋企有wifi, 我都覺得唔關佢事,但俾佢見到我用果d app, 佢就晌度吠吠吠。

jm咁嘅人你可以忍10幾年
比着我我一句說話都唔想同佢講,好似講乜都有位比佢鬧、侮辱、發爛。
對佢乜動作都冇反應目無表情就啱喇。

可以的話,帶個女走。佢呢庭人孤獨終老最適合。或積極d的做法,勸佢氹佢去睇醫生,佢根本有躁鬱症。

怕你再忍落去你都會鬱到病

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

我俾佢電話費就有

你c6咁真性情既

我c6同我食飯時成日都禁電話,成日同佢啲group 既朋友吹水,真係好想用你c6 段說話「醒」下我c6

Btw 只可以講一物治一物
對個女唔差係佢口氣同脾氣衰
咁岩呢個月失業? 拎完救濟金抖夠好搵下工啦
發洩左希望你心情好啲

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我俾佢電話費就有

好恐怖
你壓力應該都好大,我媽以前又係咁慘

佢忍到未夠50就同我爸離婚,
我最細個細佬當時都20歲。
我地好支持佢離婚,親自同佢去灣仔搞
已經家暴多年,離婚先係解決,
反而呢8年仲有d尊重

佢不知幾自由自在,而家先叫做生活
之前清晒零就出去搵朋友打下麻雀
鍾意煲劇打game 打牌到半夜都唔會比人管

以前訓係床塞住耳聽收音機我爸都管
朝早聽到我爸飲完茶返黎,全家都好有壓力,如果佢一入屋見到我地未起身又鬧到9彩。

真係人都癲

希望你早日脫苦海

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

Gorgor0612 發表於 22-3-25 02:22
其實你老公在人生低潮!失業,爸爸過身,唔開心又無地方發洩!佢又一向蝦慣你!夫妻關係要驚動到警察真係 ...

多謝你咁有心開解我

其實我就係見佢唔多似為失業好擔心,有人介紹佢返工佢都嫌遠嫌唔係同熟人做同事(疑似社交障礙)。最心寒係62離去當日,就已經同我講話佢細過成日俾62打(70後邊個唔係自細俾人打到大?)而果種語氣,絕對唔係原諒既意思。

我真係寧願佢真係情緒低潮,但我眼裡見到佢唔洗返工等收1萬似乎覺得勁舒爽;而佢同62一向面心皆不和,仲曾有傷感,但諗返被打既冤屈好似多d

我希望係我理解錯

我有試過乘佢發大脾氣講明等個女大d就分開,結果佢就係進一步提升監控
我是一隻喵

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

siumeow 發表於 22-3-25 02:46
多謝你咁有心開解我

其實我就係見佢唔多似為失業好擔心,有人介紹佢返工佢都嫌遠嫌唔係同熟 ...

如果預知最後都係只有分開呢條路
不如及早準備好後路
Eg 點樣用最平方式單方面離婚、離婚後住邊,邊個湊女,幾時係最適合同幾時開始、要幾多年去準備(錢同住所),邊度可以索取支援。
有曬萬全準備可以一野KO條友同安頓好自己同個女唔洗咁煩。同時可以期待同倒數住離開後既重新生活。

男爵府

畀面勳章

我俾佢電話費就有

咁你都忍到嘅,佢講第一句我已經會鬧爆佢再抱埋個女走,根本唔會理佢,呢啲人你忍佢一定會得寸進尺,唔可以低聲下氣,佢一定下次會變本加厲,咁唔尊重個老婆,囡囡個媽媽,對你個女心理同成長都唔好㗎!

侯爵府

yoko_hau 發表於 22-3-25 02:03
不可思議,如故事是真。

1. 要是能走,就帶女走。

我睇完樓主既文,都即時諗到天水圍的日與夜

珍珠宮

我俾佢電話費就有

嘩!小小事咁鬧法點忍!佢係咪有燥狂症?咁對你唔怪得知連亞囡都唔會尊重你!小朋友好醒,知道邊個恰得!好易有樣學樣!如果你唔擅長鬧交,心平氣和傾下,話佢知咁相處對大家都唔好,你自己會再有打算!但唔好惹到佢出手!最好囡囡唔好在場,亦要話比囡知佢唔識尊重媽咪你會好sad! 要教!唔講你再咁忍落去呻落去會癲,問下你自己甘心嗎?唔好諗住捱得到個囡大,其實日日都可以係新開始! 夫妻相處不應如此,就算係同屋主都要互相尊重,佢提升監控你亦可以行開下,返下外家!不必繼續啞忍,唔係你出post, 唔相信今時今日仲有女人咁受氣法 !其實佢一出得手你就要走啦!

圍爐取暖    發表於 22-3-25 04:02

大宅

見jm你打字有文有路
啱啱仲諗住問你點解唔走
Sosad 希望你盡快搵到個出口
一個人被虐得太耐
內心有機會對施虐者產生依賴

首頁
34567...22

尾頁

跳至