自由講場

跳至

首頁
34567...30

尾頁

男爵府

Fishqqma 發表於 22-4-5 16:57
我發現好多人唔會投資,
淨係將佢放喺銀行做定期![url=]表情[/url]

大約10 年前, 人仔低水, 可收4 厘幾息, 大把人放樓, 入人仔, 收息交租.

幾年後人仔大跌, 呢班人又無樓, 息又唔夠交租, 放人仔又蝕, 投資, 唔係人人啱

happylife28    發表於 22-4-5 18:18

禁止訪問

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

耶魯 發表於 22-4-5 17:10
大約10 年前, 人仔低水, 可收4 厘幾息, 大把人放樓, 入人仔, 收息交租.

幾年後人仔大跌, 呢班人又無樓, ...

絕對係!
因為我身邊都有啲朋友係咁!

耶魯    發表於 22-4-5 17:17

男爵府

Fishqqma 發表於 22-4-5 17:12
絕對係!
因為我身邊都有啲朋友係咁!

若佢地當日無放樓買人仔收息, 今日, 命運己改寫

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

Fishqqma 發表於 22-4-5 16:57
我發現好多人唔會投資,
淨係將佢放喺銀行做定期!

如果一千萬出頭既樓比二萬零就租到,仲要係全包喎,但買既話要比一半首期,幾球野,將幾球野去投資係咪好過比左首期仲要去供?

禁止訪問

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

至愛朱古力 發表於 22-4-5 17:29
你同老公講既野一樣

你老公都係咁諗?

珊瑚宮

pomanlife 發表於 22-4-5 17:27
如果一千萬出頭既樓比二萬零就租到,仲要係全包喎,但買既話要比一半首期,幾球野,將幾球野去投資係咪好 ...

所以我覺得如果有錢識投資,
回報用來比租係okay㗎!
特別係租貴樓!

但係樓主問緊嘅唔係呢啲,係上車盤!

男爵府

牛年勳章

回覆樓主:

彩鑽殿

Fishqqma 發表於 22-4-5 17:30

所以我覺得如果有錢識投資,

上車盤好個人個喎,有人覺得有瓦遮頭就得,有人一定要新既三房兩廁先叫買得落手,前者好快唔洗租樓,後者就⋯⋯

珊瑚宮

pomanlife 發表於 22-4-5 17:34
上車盤好個人個喎,有人覺得有瓦遮頭就得,有人一定要新既三房兩廁先叫買得落手,前者好快唔洗租樓,後者 ...

樓主有講佢心目中嘅budget!

禁止訪問

牛年勳章

水晶宮

耶魯 發表於 22-4-5 17:10

幾年後人仔大跌, 呢班人又無樓, ...

其實自住樓點都要有,除非有公屋住啦。

人仔收息當年金補貼少少生活支出算了。不好太大期望。

耶魯    發表於 22-4-5 18:23

水晶宮

happylife28 發表於 22-4-5 17:35
如果一世冇打算買樓, 咁就冇所謂, 但好似你咁, 會覺得冇上車, 會後悔, 就唔好等跌, 自住樓, 只要供得到, 跌 ...

你心地好好。自住樓負擔到就上啦。租樓真係幫人供樓架。

禁止訪問

牛年勳章

水晶宮

pomanlife 發表於 22-4-5 17:27
如果一千萬出頭既樓比二萬零就租到,仲要係全包喎,但買既話要比一半首期,幾球野,將幾球野去投資係咪好 ...

投資一定識?一定賺?不識投資的普通人都要住架。

珍珠宮

Astra00 發表於 22-4-5 16:46
我估,疫情漸見回落,有波叔plan,好快彈上去。

好難講,而家多移民盤,競爭大,疫情又令經濟重創,好多人失業,無再跌已經叫小陽春

珍珠宮

littlehoneymum 發表於 22-4-5 17:03
我都聽過人哋話:老咗好難租樓!
我都想問:租樓唔係有錢就得咩?

唔想有長者係間屋走
有啲係安詳地在睡夢中走
作為業主都想盡量避免
有得揀,寧願平少少租俾後生夫婦租了

禁止訪問

牛年勳章

珊瑚宮

Astra00 發表於 22-4-5 17:46
投資一定識?一定賺?不識投資的普通人都要住架。

我朋友賣左層樓成年,
佢2公婆就係從來唔識投資。

首頁
34567...30

尾頁

跳至