自由講場

跳至

首頁
34567...10

尾頁

象牙宮

skylingac 發表於 22-4-12 04:00

撻完訂無得再有綠表資格買樓。(我屋企有買,入左綠置業 ...

連綠表資格都無嗎?
親戚撻過居屋訂,
以後唔可以到用綠表資格換居屋?
佢後悔到而家,
當年唔知聽咩人叫佢撻訂。

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

首先樓主要查清楚撻訂之後仲有冇機會再抽居屋或者綠置居

如果再有機會嘅話, 我會撻訂! 因為280呎兩個人住長遠似乎太細!我寧願留返啲有機會下次再抽過, 抽較大啲嘅單位.

水晶宮

畀面勳章

chishing411 發表於 22-4-12 00:54
住280,買280
買黎做乜?
係都抽大D

佢而家住緊共用廚廁的單人屋
要同人結咗婚丶再申請換屋,先有機會住280尺屋
佢而家未結婚㗎

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

撻完訂無得再有綠表資格買樓。(我屋企有買,入左綠置業 ...
係, 就係唔明點解樓主咁肯定可以返轉頭要返公屋, 係咪膠咖? 好明顯佢冇睇清楚條款

複式洋房

mercurycc 發表於 22-4-12 09:31
連綠表資格都無嗎?
親戚撻過居屋訂,
以後唔可以到用綠表資格換居屋?

點解會無資格?大把人撻訂,之後都再買

複式洋房

karenlyk 發表於 22-4-12 10:39
係, 就係唔明點解樓主咁肯定可以返轉頭要返公屋, 係咪膠咖? 好明顯佢冇睇清楚條款
...

簽咗買賣合約,唔買只係(emoji)咗5%訂,繼續住長者屋,咁結婚加人咪換屋?

子爵府

w_i_s_h 發表於 22-4-11 22:03
綠置唔難,居屋先難

綠置居同居屋難度一樣既
供到就上左車先,将來有條件再樓換樓.

男爵府

我朋友落定後問過房署都係甘回覆

男爵府

w_i_s_h 發表於 22-4-12 10:42
簽咗買賣合約,唔買只係(emoji)咗5%訂,繼續住長者屋,咁結婚加人咪換屋?
...

1, 現在你考慮今後供樓能力,生唔生小朋友,如果有小朋友280呎系唔夠住,有冇能力再換大D私樓。
2. 繼續住公屋,結婚再生小朋友可以换大單位公屋,無供樓壓力。(收入、資產合換房條件下)
3. 現任男朋友+你人工高出住公屋條件嗎?

大宅

kellychan1 發表於 22-4-12 11:32
1, 現在你考慮今後供樓能力,生唔生小朋友,如果有小朋友280呎系唔夠住,有冇能力再換大D私樓。
2. 繼續住 ...
生完小朋友換大d公屋,呢個可能性其實唔大。幾乎要生三個先可以申請。房署自己因為疫情,都暫停處理擠迫戶申請。

大宅

w_i_s_h 發表於 22-4-11 20:36
一人計分制,無奈特快上樓,明知需共用廚廁,住緊一人的長者屋(我非長者,長者屋早已無限年齡入住),一路以嚟 ...
唔會放棄綠置居,感情剛開始,難保日後會點呀

伯爵府

lovelybaby2015 發表於 22-4-11 21:28
梗係唔撻訂啦,啱啱開始無耐,點知第日點?
有能力梗係買樓啦,從來唔覺得一世住公屋係最好選擇,人梗係想 ...

Agree. 我有個朋友都係獨立女性,自己有私樓自住,拖照拍(都成廿年,今年登六),就係唔結婚費事煩。個男人離婚,無乜錢,有個囡已獨立。我朋友寧願只拍拖仲逍遙。

複式洋房

ilovebb2019 發表於 22-4-12 12:43
Agree. 我有個朋友都係獨立女性,自己有私樓自住,拖照拍(都成廿年,今年登六),就係唔結婚費事煩。個男人離婚 ...

其實佢双親有病,所以希望佢盡快結婚,我身己係結唔結冇所謂,講真,對方又唔係養埋我,以前拍拖同而家兩回事

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

w_i_s_h 發表於 22-4-12 14:33
其實佢双親有病,所以希望佢盡快結婚,我身己係結唔結冇所謂,講真,對方又唔係養埋我,以前拍拖同而家兩 ...

即係就咁同你簽張紙你就嫁啦
你有冇探過佢雙親架?
成件事有啲騙案 feel 咁
兩個人好似無乜所謂
求其搵個人就結

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

mercurycc 發表於 22-4-12 09:28
樓主住長者屋係咪有咁上下年紀?
點解可以住?

#1有講, 不限長者居住

伯爵府

其實佢双親有病,所以希望佢盡快結婚,我身己係結唔結冇所謂,講真,對方又唔係養埋我,以前拍拖同而家兩 ...

咁你自問係咪會係好家嫂,第日幫佢照顧兩老先?個男人好愛你?定想搵個人幫佢照顧屋企?你又真係愛佢愛到可以獻出咁多?結咗婚就唔止係兩個人既事。咪日後你怨佢比家用少,佢又怨你無照顧好老爺奶奶。

伯爵府

littlefunpig 發表於 22-4-12 14:39

即係就咁同你簽張紙你就嫁啦
你有冇探過佢雙親架?

希望樓主未簽紙仲有得掹。如果結咗又買埋樓,第日離婚仲要同個男人分身家

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

傻架你! 咩結唔結無所謴, 你都要諗下有無想結既念頭!同呢個男人有無幸褔生活架!
你都識講, 男人雙親有病, 想你地盡快結婚? 你問心係咪想為左人地雙親先結婚喎!
男人又不會負擔到你生活, 其實你結左, 唔可以用幸褔可言

間屋就係你自己既, 結緍前買落既野, 根本唔關對方事既, 亦唔洗同人分享業權架!

伯爵府

w_i_s_h 發表於 22-4-11 22:17
佢唔知我買咗,我就係唔信人

佢住邊度?問佢同你結婚後你地住邊?洗唔洗同兩老住?有工人幫手?

男爵府

食得好勳章 開心吸收勳章 陪月勳章

都落咗訂,咪買囉!除非供樓有壓力。

首頁
34567...10

尾頁

跳至