自由講場

跳至

首頁
34567...13

尾頁

大宅

502 發表於 22-4-14 22:20
補充一下: IB 中文B 有沒有可能要看學校, 不過IB 中文不是一定用普通話教, 雖然我識嘅香港IS 全部都是 ...

佢點會考到直資的IB,除咗啟思有dd機會。

樓主個女係要讀IS,仲要諗SC或KGV,唔係就咁搵間學校讀IB我先咁講咋。

男爵府

1. 你囡囡似係想逃避先話轉 IB
2. 為咗轉IB, 先應承只可留港讀大學,
到真係升大學時, 佢應該會話 "想去外國讀大學"
3. IB 要英文好好, 因為要寫文

其實你應該要同囡囡解釋咯,
IB 要好高分先有大學收,
印象中係 32分 minimum

DSE 其實 19-22 分已經有學校收

水晶宮

樓主女兒呢個case,真心唔睇好。但樓主亦講得啱,唔比佢轉,日後少年人係可能會怨。

你同佢一齊睇IB和dse的past papers,睇吓佢覺得點。

大宅

牛年勳章

回覆樓主:

樓主,如果你都想女女試下,就開始搵學校吧,講真,唔係你想讀,就有得讀。
另外,退而求其次,如果女女本身讀緊的科唔鍾意,除左轉IB, 會唔會試下轉其他學校重讀中四?或者可以讀到自己喜歡的科?

男爵府

Augesttime 發表於 22-4-14 22:24
佢點會考到直資的IB,除咗啟思有dd機會。

樓主個女係要讀IS,仲要諗SC或KGV,唔係就咁搵間學校讀IB我先咁 ...

我當然明,就算是移民潮,我都唔信SC 和KGV 這麼容易入到Y12。

最怕個細路唔想捱DSE 話要轉IB, 讀得一排唔對路就又話轉AL 咋。

就算是本地直資,其實中四已經做定功夫幫D細路適應DP, 底子唔好就算比你轉到中五直入DP1 , 你連寫文嘅基本技巧都未學過,點可以即刻跟上課程? IB 雖然是兩年制,其實我覺得七成嘢IB 1已經cover, 中五一開波就黎料, 絕對唔易捱。
:-D :-D :-D :-D

翡翠宮

畀面勳章

Chingz3 發表於 22-4-14 22:18
佢都諗咗讀咩科 HL/SL ,EE都有諗過想寫啲乜嘢。見到佢搵晒資料諗好晒,好似真係好想讀咁。
...

咁叫佢去考學校,睇下有冇offer先諗,同一時間去考ielts,可以試下水溫,睇下自己的英文水平,我覺得最少要7先好諗住讀IB。
日日是好日

男爵府

你想入啫,憑乜嘢IB學校一定收?既然你話阿女中英文都唔好,咁佢又有乜嘢過人之處比到學校插班取錄??叫佢自己試吓去申請,如果考到就讀囉,人哋唔收就疊埋心水去考DSE

IB 唔係你想像中咁易既,事未經過不知難

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

mother904 發表於 22-4-14 22:39
咁叫佢去考學校,睇下有冇offer先諗,同一時間去考ielts,可以試下水溫,睇下自己的英文水平,我覺得最少 ...
同意,其實勁個班裸考 Ielts 都起碼有 7.5 - 8.5
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

伯爵府

Chingz3 發表於 22-4-14 21:49
佢都知道IB係讀乜嘢,都知道唔容易,冇話簡單。佢只係覺得呢個模式適合佢,又唔係話一定要讀牙醫,想讀,朝 ...

樓主先check下心儀IS先。佢哋唔會收LS生插入Y11或以上的,何況你話女女成績及英文平平,佢哋只會考慮LS生由Y10 term頭開始。咁就係4年學费唔係你預的2年。

大宅

Chingz3 發表於 22-4-14 22:05
兩科都係商科,其實佢理科係好啲。不過學校理科位唔多。20個到

咁少。我未必比呀女讀ib,怕佢唔適應,再用銀彈比佢讀,佢會更大壓力。如果要呀女心服口服,你咪比佢考下边間,有冇自己心儀科目。收左咪再落藥分析讀唔讀得過。香港的大學唔同學係,收生比例唔同,到時再問Is高人。
前題係呀女想轉理科就ok,我會轉校去考dse, 我心血少,唔敢博

男爵府

502 發表於 22-4-14 22:11
樓主

唔係潑你冷水,你個女有什麼理據支持IB 嘅學習模式適合自己? 語文兩科邊科讀A(假設學校比一科讀B ...

完全同意

讀IB既同學,又有好多怕應付唔到IB ,選擇讀AL,其實考乜嘢試都好,難唔難或者易唔易係在於孩子既學習能力同埋態度

利申:孩子早兩年考IB

大宅

Chingz3 發表於 22-4-14 20:41

女女中文英文都唔係太好,我都知國際學校英文水準好高,所以 ...

恕我直言,女女如果而家成績都唔好嘅話,語文能力又唔高,表面証供睇黎就好似唔多適合轉IS, 語文能力係要浸出黎,唔係努力就解決到。就算讀IB,成績亦要好top至可以入到牙科。可唔可以請佢用1個學期嘅時間出盡力讀dse黎睇下,如果發奮讀,睇下成績可以去到邊先再決定呢?讀IB唔會比dse容易,尤其係佢中4至轉過去IS讀,其實真係難上加難。
如果我係你嘅話,我俾佢轉嘅原因只得1個,就係用幾十萬黎維繫同個女嘅關係,怕唔俾佢轉佢將來會怨我。

珍珠宮

Chingz3 發表於 22-4-14 19:56
女女今年中四16,一直都係讀傳統學校,成績都唔算好,都好大壓力。今年第一年讀DSE更加吃力。佢自己突然間 ...

IB嘅要求絕對比DSE高
整個訓練同思路唔係可以用1年半載可以改得到
IB好多project,需要極度專注力、分析力、時間管理能力、溝通能力、領導才能,否則會死得更慘

如果經濟環境唔係非常寬鬆,其實個人建議係繼續DSE,盡力做好,然後考慮美加比較細嘅城市讀大學,會有scholarships可以申請,但當然佢自己成績要好。再唔係可以考慮申請大陸嘅大學,對香港DSE畢業生有特殊通道,反而讀國際學校就只可以當一般外籍學生申請

珍珠宮

eva_nsw 發表於 22-4-14 21:38
DSE嘅背誦同分析能力要求已經比IB程度低…其實連DSE攞3322都冇信心,又點解會覺得可以喺IB度攞高分?

宜家 ...
好有可能, 我頭先SEARCH連登DSE IB, 第一個出既TOPIC就係覺得年年香港得10個左右既狀元, 但有百幾個IB狀元, 然後就覺得讀IB既人搶晒DSE既學位......
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

伯爵府

+3金熱血

回覆樓主:

1. DSE理念係抄IB,如果DSE讀唔好,IB更加不堪

2. 我鼓勵你考ESF(KGV同STC), 你肯畀學費我都肯定佢唔收你。我孩子IELTS 裸考7.5都一腳伸我地走(報過面試過唔收)

3. 如果真係想讀IB,有幾間平民版IB你可以考:宏信, 啟思。慳返D。

男爵府

讀ib唔係咁簡單,我女今年中三,由8月開學開始,佢每日都基本係到寫文,基本上係每一科都要學。

中一二,又停課同由傳統小學升上去,未適應做唔切功課,最後第一年欠120+份功課、第二年又停課、不過比第一年好,最後80+功課未完成。

今年中三第三年,佢開始識到班一齊讀書嘅同學,佢追得上,每星期交齊功課,出嚟成績都有5-6/8,到而家下學期,佢基本上每科6-7/8,老師都話佢捉到個節奏,終於都跟得上返。黎緊中四,佢哋都要讀一年dse課程,到中五由學校揀最top去考ib ,所以真係要靠自律。

阿女基本上每晚都係寫文,做research

伯爵府

+3金熱血

Chingz3 發表於 22-4-14 22:05
兩科都係商科,其實佢理科係好啲。不過學校理科位唔多。20個到

牙醫好似要有一科理科。她現在讀2科商科,轉IB都轉唔到科喎。

IB要1文1理1藝。她現在也做不到。

你女學校理科得20個位,恐怕是很弱的中學,因正常B1-B2中學理科都很多位。20個,連正常一班人數都沒有。這樣很難轉以英為第1語言的IB學校。

伯爵府

786 發表於 22-4-14 23:28
1. DSE理念係抄IB,如果DSE讀唔好,IB更加不堪

2. 我鼓勵你考ESF(KGV同STC), 你肯畀學費我都肯定佢唔收你 ...

你孩子考Year幾?

大宅

既然個女咁認真研究過,可以俾佢試吓考。考到就可以去馬,考唔到就要面對現實俾心機考 DSE 。

首頁
34567...13

尾頁

跳至