夫婦情感

跳至

首頁
34567...9

尾頁

別墅

soso1227 發表於 22-5-8 00:20
因乜事要單獨約會?
唔係一班人一齊玩開心啲嗎?
要孤男寡女行街睇戲食飯行山才算有社交自由?

有啲太太自我感覺良好,思維截然不同。
你和我嘅思維相約,所以此話題有同感。
也有一種不惜護妻的老公,太太想法自己不同。因為那種老公都係只圍繞著他的老婆走。何來得閒同其他(異性)朋友單獨約會呢!
現在討論梗悠閒活動,有冇必要在一班活動開嘅朋友,有人刻意私約有老婆或老公的異性。不是以偏概全指唔比老公接觸異性獨處 或 點解對老公沒有信心等等。
可是,不是每個人都懂得 尊重和愛護 的定義。

別墅

chu媽 發表於 22-5-7 23:57
回覆 滅雞組 的帖子

d男人會話行山係正常運動,唔通你唔比佢去。
比,沒有講過唔比!
只是唔好行下行下,行到做咗啲 唔健康唔正常嘅運動出來,行到連個家都無埋啫!

大宅

滅雞組 發表於 22-5-8 03:48
比,沒有講過唔比!
只是唔好行下行下,行到做咗啲 唔健康唔正常嘅運動出來,行到連個家都無埋啫! ...

其實好明白你感受, 你個情況係男人嘅問題唔係你問題, 就算一開始你唔俾去佢行山可能結果都係一様,有啲男人原本係好好先生好上進,但進修期間咪又識咗第二個女人。 所以唔使諗咁多唔甘心,女人盡量對自己好啲。

子爵府

畀面勳章

jojocatjojo 發表於 22-5-7 23:53
男人如果已經唔愛你或有心出軌,男人單獨出街都可以攪攪陣,所以重點不在男女單獨約會,他愛妳的人在哪裏 ...

agree 有時我老公send咗野比我 而我忙緊或佢知我可能嬲 佢就算做緊野都會抽時間打比我。所以個男人緊唔緊自己 係有眼睇而自己都feel倒的。

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

個人覺得 行得山難免會有身體接觸,尤其而家 只係得一男一女,個女人明知你老公有老婆都唔避嫌就已經居心可測啦 而你老公又可能基於面子或本身都身痕就更加唔可以單獨比佢地出去。樓主 你如果唔表明你嘅立場同態度 只怕到時後悔太遲了。

別墅

陳小b 發表於 22-5-8 06:00
個人覺得 行得山難免會有身體接觸,尤其而家 只係得一男一女,個女人明知你老公有老婆都唔避嫌就已經居心可 ...

已經表明立場和態度 #69
畀咗兩個選擇題佢二揀一:
A. 自己建立嘅美好家庭
B. 同走地雞行山過埋下半世

剛好合格。選擇了A.

希望佢真係一時貪玩,立場已表明,佢點做就要睇佢自己決心和做化。
男人要走留不著,要留趕不走。留人不留心也沒意思。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

jojocatjojo 發表於 22-5-8 00:56
正常你都唔會一連365日黐住個老公,每人久不久都需要有自己嘅me time,唔好針對異性單獨約會一定會出問題,而係睇人自己嘅本性,一大班男人出街就冇事?一男一女出街就一定開房搞嘢 ...

除非經約炮App認識,一男一女出街當然唔會一開始就搞野。
正常交友,間中聯繫,間中食餐飯,都可以理解。

已婚人士就要有已婚人士的態度,和異性交往要有邊界。我唔需要綁住老公,他應該知什麼可以做,什麼不可以做。什麼人可以做朋友,什麼人只能是點頭之交。和異性單獨密密傾,管接管送,噓寒問暖,遊山玩水,這樣曖昩不是已婚人士應做的吧。

別墅

soso1227 發表於 22-5-8 18:14
除非經約炮App認識,一男一女出街當然唔會一開始就搞野。
正常交友,間中聯繫,間中食餐飯,都可以理解。
...
簡直係一語道破。

執迷歪曲硬說老婆不合理唔比老公與異性獨處等等,什麼點解對老公沒有信心,什麼老公唔夠愛,什麼信唔過自己眼光搵錯老公,根本唔係嗰回事,不用多說吧!

大宅

滅雞組 發表於 22-5-8 19:19
簡直係一語道破。

執迷歪曲硬說老婆不合理唔比老公與異性獨處等等,什麼點解對老公沒有信心,什麼老 ...

唔緊要的你可以有你嘅執著堅持,你係另一方面又可以咁大方原諒你老公,相信你都係好心軟嘅人只係得把口強硬,希望你老公真心改過,大家互相檢討,婚姻有問題一隻手係拍唔響嘅。

大宅

jojocatjojo 發表於 22-5-7 20:37
要有野約幾多人一齊都會有野,唔通個個結咗婚就無哂異性朋友咩,自己唔鍾意行山或其他事情,下下無理要另 ...

其實唔係要無晒異性朋友,避嫌只係一個基本尊重另一半行為,朋友同另一半,只小另一半係好,會係同你行一世既人,避嫌一下何樂而不為呢

男爵府

我諗大家都有啲意思
男人個老婆一定要阻止

別墅

wph256380 發表於 22-5-9 00:31
其實唔係要無晒異性朋友,避嫌只係一個基本尊重另一半行為,朋友同另一半,只小另一半係好,會係同你行一 ...
事實有啲太太好有趣,認為[尊重]就是不聞不問老公做任何事,[避嫌]就是阻止老公社交活動。
根本完全不理解 什麼是 [尊重] 和 [避嫌]。
任何事都是雙向的,一個唔明什麼是[尊重]的人,他沒有想過做事前要尊重對方的。
等於,有些太太覺得避嫌與異性獨處某些無謂活動,是一種對太太啲尊重。相信那些太太平時嘅行為也懂得尊重老公,因為明白什麼是尊重。
反之,不言而喻吧!

LokLok1208    發表於 22-10-16 02:01

別墅

Ftmagic 發表於 22-5-9 01:02
我諗大家都有啲意思
男人個老婆一定要阻止
梗係要阻止。既然老公唔識避嫌,做老婆唔想老公走失方向,就要幫佢 {被避嫌}。費事老公真係走失咗,要周圍搵佢歸位。
男人就衰格貪玩貪新鮮,思維簡單不理後果就去做。
發姣女人就賤格玩心計,思維細密鋪排點去引誘男性。
講到玩心計,由古至今,男人都係輸家。

子爵府

牛年勳章

滅雞組 發表於 22-5-4 20:19
唔會啦!
為兩隻雞鴨,攪 cheap 自己,不值。

只係以其人之道還治其人之身,你話冇嘢,我都唔會有嘢!

純粹俾佢體會下另一半嘅感受!

別墅

想同大家分享一個真實故事(朋友也同意給我在這裡分享)。
朋友老公有一段時間固定話約咗朋友聚會,太太不以為然,沒有理會他,只要他已交帶去邊就可以。但日子久了,開始覺得唔妥,每蓬星期四就是約人聚會?開始有懷疑,太太開始留意老公嘅行為舉動。
佢哋兩公婆平時好好,甚少鬧交,都算係一個模範夫妻 。老婆也百分百對老公 *有信任*,所以老公有說去邊就不想太多了。
最後,當然出了事,固中細節就唔多說,反而想講有時男人沉溺了某些事,佢自己都唔知做梗咩。
當老婆發現事態不妙,就攤牌同老公說過清楚,男人當然又死口不認啦!做老婆心想,佢唔認都沒法子,佢哋倆公婆有層聯名戶口,老婆唔想去到最差情況,益個女人分層樓。
就同老公說,“既然你唔肯承認,你將層樓個名轉比個仔啦!半層樓轉比個仔,給我兩母子一個保障。” 老公平時同個仔關係好好,他竟然都唔肯。老婆就認為老公應該玩認真,她都心死。
老婆就計劃賣樓(層樓還有半年就供滿)。
當時樓價一般,賣出嘅價錢,都不能比依家樓價首期。
事隔多年,有天老婆同老公傾開計,少許埋怨他當年唔係出軌,唔會攪到依家要租樓住。
老公竟然說當時都唔知點解咁執著,佢講當時只是同個女人攪曖昧,未有事發生,無理由唔接受轉名比個仔,以安老婆心。佢仲懷疑自己無講過唔轉名。
所以當局者迷,清醒後先知衰。

男爵府

陪月勳章

滅雞組 發表於 22-5-9 11:41
朋友老公有一段時間固定話約咗朋友聚會,太太不以 ...

公平啲
接受唔到出軌咪離婚
然後一人一半分身家
再俾贍養費
上到法庭都係咁分
點解將自己副身家俾曬個仔去證明
而且佢又唔係愛頭家
又唔係有錢
你站係佢角度就會明

成日要人俾保障
靠人邊靠得住
不如靠自己強大起來
由自己俾保障自己

大宅

當時當刻埋怨老公出軌正常,但之後唔立即止蝕走人,咁即係原諒對方,或者無能力離開,賣樓又係自己堅持,條路自己揀嘅,賣樓唔離婚,其實怨得誰,怨到今時今日真辛苦。另外男人沉溺出軌唔知自己做緊乜???逃避問題就真,扮下無辜炸吓傻,睇吓過唔過到關,之後洗牌再黎過無限復活!
其實到而家都唔知你執着啲乜, 不論男女只要有心要出軌,另一半管唔管都會出事,還有一段婚姻經常要你猜我度沒有信任,又點會開心?你倒不如計劃未來嘅方向,如果唔想好似你朋友怨到而家,認真考慮係咪接受到出過軌又唔尊重你嘅老公留起身邊。

男爵府

多謝分享
正所謂當局者迷,人一生都有迷失方向嘅時候
如果肯改,我會比個機會,亦當比個機會大家

別墅

Ftmagic 發表於 22-5-9 14:16
多謝分享
正所謂當局者迷,人一生都有迷失方向嘅時候
如果肯改,我會比個機會,亦當比個機會大家
對。我接受原諒,是對這段婚姻嘅尊重。
每個人都有機會迷失方向,機會比咗對方,佢唔再珍惜,自己就要決定自己嘅路。

珍珠宮

jojocatjojo 發表於 22-5-9 12:28

當時當刻埋怨老公出軌正常,但之後唔立即止蝕走人,咁即 ...

不太認同你所講,或許你沒有真正的試過真正的當局者迷。

是的,你講得也對,當男女想出軌時必定會出。但是有時人也會在迷失方向的時候,是當下他已是失去了意識,忘記了自己真正的身份是什麼,一時之間陶醉在情感上,只會往前沖,享受在其中。

但是這時只有旁觀者清,從旁扶持一把,把他拉上來,突然他才會醒悟過來,慢慢遠離。

之後自己會往後看,為何自己當時那樣做,若把自己的身份認定清楚,意志堅定,你就會覺得當時自己根本不需對對方做出任何曖昧的行為。

所以有些事情到了離婚時,大家才醒覺。

首頁
34567...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊