自由講場

跳至

首頁
34567...19

尾頁

男爵府

hedhed 發表於 22-5-11 08:11
讀書嚟講,去台灣嘥錢。

答翻你問題,邊個考到,邊個去。考前問好志向,例如目標邊間、咩科,邊個先考到 ...

出國留學,通常都考得入大學,外國大學其實係學店。有$冇問題,除非排名高嘅學校,多人爭,普普通通嘅大學都會考得入!
其實兩個都唔好去,在香港讀得咁上下,再申請交換生,體驗下!又或者成績越讀越好,先轉去外國攞獎學金讀,成績自負盈虧,咁樣靠自己,就無得話父母唔公平。

象牙宮

eledak 發表於 22-5-11 07:58
怎樣選?假設2個意願都係想去(年紀相差2年)
1. 讀得比較叻果個去。成本效益大d
2. 讀得比較差果個去。留港 ...

量力而為。多大年紀?

香港讀不了那位去。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

得一個方案就系2個都唔去,因為根本唔夠錢比2個去既就唔使再考慮了,不患寡患不公。就算一個打死都唔想去留學既你都要留返等同既錢比佢,否則最後一定同父母及兄弟姐妹不和。
有錢既不如用來將來資助佢地深造,買樓或者結婚啦,其實錢唔多,應該用黎養老,將來唔使成為子女負擔好過。

大宅

兩個都唔去。

禁止訪問

琥珀宮

eledak 發表於 22-5-11 07:58
怎樣選?假設2個意願都係想去(年紀相差2年)
2. 讀得比較差果個去。留港 ...

兩個都唔好出

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我就覺得兩個都去,幾辛苦都供。

老公覺得考到好過三大先去,否則留香港讀。

伯爵府

好媽媽勳章 陪月勳章

capricornbb 發表於 22-5-11 08:31
讀書不成的,早D出來工作&進修吧!

以前大學同學,QC 仔 叻仔到不得了,留港大學,一樣大把機會去外國交流 見識.... 本身個人又 proactive.... 佢大學去過既 trip 多到呢,除左去外國exchange / internship.... 最正去左個全球尖子內地 tour....

相反佢哥成績一般,屋企又係只可送一個去外地,細佬都支持阿哥去,佢都話自己叻 大把機會,畢業進修佢再周圍都得... end up 佢在學期間已多機會周圍去,相識滿天下

哥哥叫做出過去,回流都算有 d 增值

呢個算係一個好好既 scenario... 但前提係兩兄弟感情好,細佬又大方明白事理

翡翠宮

小菜豆 發表於 22-5-11 08:13
當年C6和細佬就是這樣。結果叻的細佬冇得去留學,在香港都做到會計師,唔叻的C6留完學讀埋碩士都係普通工 ...

最緊要細佬有冇埋怨有冇影響兩兄弟 感情

侯爵府

兩個都想去,你是但比一個,好難叫留低果個唔嬲你哋架喎。
啲錢留返資助佢哋第時買樓首期啦

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

一係1, 一係3
3. 兩個都唔去,本地有乜讀乜。又或者兩個自己傾好, 大家都同意邊一個去, 邊一個留低

2. 讀得比較差果個去。留港沒太多出路
原來差D有更好去路, 咁大家鬥躺平囉

4. 兩個都去,但其中一個衹能去台灣
去台灣仲衰過香港, 嘥錢

5. 小氣果個去,怕留下來不甘心埋怨父母
你想大方個個都小氣埋係咪?

6. 大方果個去,性格成熟一個人在外較有優勢
小氣個個咪嬲你囉

7. 男仔去(純粹傳統家庭覺得男仔增值需要大d,同女仔出去冇咁放心)
你當無左個女就OK
天朗氣清

男爵府

我老爺以前就係只能供一個去外國讀書,我老公最大。有一個細佬一個妹。本來我老爺想比我老公,不過最終我老公讓左比阿妹,因為三個當中,阿妹讀書比較好。

伯爵府

3。 要公平

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

子爵府

無得去果個會怨你一世,咁偏心。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

ElEl 發表於 22-5-11 08:29
我就2個都唔去,我有個呀姨,當年就係勉強送左2個仔女去加拿大,仲要有個呀姨有地方住,但後來因為供唔到 ...

我堂阿哥又系2個仔,比大既(讀Band 2)去,細既(讀Band 3)無得去,大既起澳洲讀左2年返黎都系一事無成,細既去做貨,最後細佬同父母以及阿哥老死不相往來,阿哥避開屋企去左灣。最後咪就成為親戚間茶餘飯後Lor

水晶宮

fridaynight 發表於 22-5-11 09:09

當年,我本打算讀碩士但細佬同時考到佢好想讀嘅grad sc ...

你情況唔同,你細路讀到。同埋你本身都完成左基本的大學。再讀上去係額外再讀。
要放資源去1個唔想讀書的係錯配。
一個唔想讀就迫佢讀,1個想讀又唔比佢讀。你明呢種錯配的心情嗎?

伯爵府

好媽媽勳章 陪月勳章

fridaynight 發表於 22-5-11 08:54
叻嗰個唔錫兄弟姊妹,唔識念。會怨父母,唔洗恨,就算比佢出國,將來都唔會感恩,唔會錫父母。唔想睇死人 ...

好似我朋友咁,佢叻得好緊要,又自信,又愛家人兄長,覺得佢阿哥更需要呢個機會....

一家人感情好 又溝通好係大前提

好多年過去,朋友話好彩當年係阿哥走,如果唔係就識唔到我地呢班咁好大學同學.... 阿哥回流又搵到唔錯既工作

阿哥又好感謝細佬咁支持佢去,兩兄弟之後感情仲好

翡翠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

3 費事大個怨你哋

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

3. 兩個都唔去,本地有乜讀乜。

首頁
34567...19

尾頁

跳至