夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Heman2001 發表於 22-5-25 12:40
尊嚴對男人既重要性,其實同女人貪靚一樣,男人唔明點解女人沖完涼要搽咁多嘢上塊面,女人亦會唔明點解男 ...
又幾有道理喔!

男爵府

尊嚴對男人既重要性,其實同女人貪靚一樣,男人唔明點解女人沖完涼要搽咁多嘢上塊面,女人亦會唔明點解男 ...

如果要個女人頂起頭家捱得辛苦仲要養埋個男人,男人尊嚴可以大過女人既辛苦工作養家壓力嗎?我只係睇到個男人自私囉。
男人都要顧全大局吧。
我並唔係偏幫女人,只係男人揾錢養家係責任,尊嚴係敵唔過現實。

大宅

oreo20hk 發表於 22-5-24 18:48
比左壓力佢之後, 今日終於見左兩份, 係政府醫院文員, 希望有消息啦. 不過好怕佢做兩做又唔做, 又話唔適應又 ...

明白,同我親戚一樣,份份工都有嘢嫌

男爵府

siugocandy 發表於 22-5-25 12:56
如果要個女人頂起頭家捱得辛苦仲要養埋個男人,男人尊嚴可以大過女人既辛苦工作養家壓力嗎?我只係睇到個 ...

“尊嚴係敵唔過現實”呢句係好多男人過唔到既一個關口,唔係唔想過,而係男人未夠力量去承受⋯ 當然啦,過唔到呢個關口其中一個原因可以係自私、懶散,所以要睇吓樓主老公係咪真係出於自私、懶散

男爵府

Heman2001 發表於 22-5-25 14:25
“尊嚴係敵唔過現實”呢句係好多男人過唔到既一個關口,唔係唔想過,而係男人未夠力量去承受⋯ 當然啦,過 ...

你所講係咪大部分男人都自私?
我都曾經問我先生,做家庭主夫願唔願意,佢話唔介意做呢個角色。
我諗有部分男人係唔介意主內。

男爵府

siugocandy 發表於 22-5-25 14:47

你所講係咪大部分男人都自私?

如果男人想做ftd係逃避工作、懶散、食軟飯,呢種先叫自私;如果佢做ftd 好成功、當係一份工作,咁又唔係自私,可惜做得好既ftd 唔多⋯⋯
我都算係住家型既男人但對做好ftd既信心只係一半一半,無信心既一半正正係接受唔到男主內女主外呢個關卡,唔想洗一分一毫都係靠女人工作得返黎,我會洗得有壓力,再講某程度上我對自己仲有少少要求希望事業上、收入上有改善

男爵府

Heman2001 發表於 22-5-25 15:10
如果男人想做ftd係逃避工作、懶散、食軟飯,呢種先叫自私;如果佢做ftd 好成功、當係一份工作,咁又唔係自 ...

恩,理解。始終香港仲係傳統思想,男主外女主内,洗女人錢比人唱食軟飯,男人唔好受。

男爵府

siugocandy 發表於 22-5-25 15:41
恩,理解。始終香港仲係傳統思想,男主外女主内,洗女人錢比人唱食軟飯,男人唔好受。

...

做ftd唔係講就做到,除左煮飯,基本水電維修、家務、洗碗抹地我由細做到大所以無難度,亦唔怕帶小朋友跟功課去沙灘玩,但好多男人鍾意上網打機,做ftd 就少左時間做自己嘢,好多人就係衰呢度搞到俾女人鬧,到時火遮眼乜都講得出,關係就更差,到時男人晌屋企悶就身痕,增加出軌風險⋯⋯
如果屋企無小朋友,男人更加唔應該留在家無工作無所事事

男爵府

2024年龍年勳章

同我fd個老公一樣囉 人簡工 工簡佢 搵搵搵!搵左三四年都無份長!做最耐三個月休息7個月 佢地好彩係男既唔洗比家用屋企 ,女既自己有工養自己娘家,同埋無小朋友

別墅

你試下同佢講 公司唔掂或壓力太大頂唔順 都想唔做 睇佢咩反應

大宅

Heman2001 發表於 22-5-25 16:38
做ftd唔係講就做到,除左煮飯,基本水電維修、家務、洗碗抹地我由細做到大所以無難度,亦唔怕帶小朋友跟功 ...

.

別墅

oreo20hk 發表於 22-5-25 18:12
好多謝你比左男性既意見我, 其實我老公唔好打機, 平時都好照顧阿仔, 功課考試全部佢負責, 晚晚陪訓覺, 係E ...

俾佢有番危機感 先會緊張

子爵府

無論是男,或是女,除非家族剩落遺產,私己錢又多到洗唔曬,否則唔返工都是累人。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

真係理解既。
但我更認為, 面是人地俾。
有錢有底氣。
如果男有米既, 不用樓主煩呢煩那, 就算做到FTD呢份工做得差, 樓主都會死忍。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

男爵府

kwhkwh 發表於 22-5-25 19:32
真係理解既。
但我更認為, 面是人地俾。
有錢有底氣。

有邊個唔想有錢?但現實就係現實嘛,如果你有富貴朋友唔需工作日日Facebook post食過千蚊high tea做spa入名店,你都會覺得佢離地啦,唔可以咁比較⋯⋯ 只係試下用中佬角度去睇中年失業既心態,同埋想講做ftd 唔係人人做到,要講天份,否則做得唔好對中佬挫敗感仲大,一定衰過搵唔到工作,到時連散工都唔想返,40幾歲男人係咁點搞呢⋯⋯

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

babyjjj 發表於 22-5-25 12:02
洗q佢陪咩,做保安都收入萬幾蚊啦,講到保安冇假放咁?我自己都唔係個個星期放日啦,又唔見我話陪唔到個仔 ...

不要從別人的嘴裡去認識我

首頁

尾頁

跳至