自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

jamesbond007 發表於 22-5-29 11:53
真系唔好系仔女面前践踏老師同香港嘅教育制度呀,雖然我當时都好不满,但都收藏起来。亜仔讀中學嘅時候,我 ...

有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

已刪除用户

2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

男爵府

bivian_bivian 發表於 22-5-29 13:58
如果佢冇興趣讀書,你會5會考慮俾佢讀vtc課程

我都係考慮之中, 例如圖中紅色圈住嗰個科目,但又唔知將來有冇出路?

伯爵府

回覆樓主:

家長日對於我嚟講只係想知小朋友喺課堂學校嘅表現,因為呢一面家長係睇唔到。得嗰幾分鐘其實都係講幾個重點啲。

已刪除用户

2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

伯爵府

fanny2014 發表於 22-5-29 08:03
阿仔中四,留班一年,今日學校家長日, 一陣間見到老師 ,成日覺得都唔方有好嘢講 ,我最唔鍾意就係家長日 ...

我都唔鍾意家長日,覺得唔需要。好多家長好長氣,攪到約咗時間都要等,其實老師都係背台詞,來來去去嗰幾句。我覺得簡直係浪費我時間去聽廢話。
可以直接同老師講自己仔女冇問題,所以唔見。如有嘢講就whatsapp留言,有時間我才睇。

大宅

2024年龍年勳章

fanny2014 發表於 22-5-29 09:50
我好想了解佢內心深處,但係佢好抗拒同我分享,我根本冇辦法同佢溝通,因為佢唔肯同我溝通, 我都好煩,都 ...

睇黎要搵個中間人幫你哋解決問題所在,有時你覺得好錫佢,關心佢,但佢又未必覺得你真正了解佢,如果你自己肯踏出第一步,睇下學校社工幫唔幫到你,或者出去搵機構做輔導,有D人好抗拒搵外人幫助,覺得家事唔應該同人講,但我覺得搵適當人士幫助,然後同仔仔坦誠相對,大家講出心底話,總比估估下更好,媽媽加油

子爵府

加油媽媽

首頁

尾頁

跳至